‘Zuuver Zeeuws Brood’ uit Bruinisse

Brood met gezuiverd zeewater 

“ Wij zijn de enige bakkers in Nederland met deze receptuur. Ons natuurdesem brood is uniek omdat het naast het Oosterscheldewater uitsluitend natuurlijke ingrediënten zoals vol Zeeuws tarwebloem, roggebloem en tarwemeel bevat. We voegen geen koemelk, en geen E- nummers en geen gist toe. Tja en dat betekent dat je geduld moet hebben, immers hierdoor worden de rijs-tijden veel, veel langer”, vertelt Marcel Spelt. Het is een echt zee assortiment wat uit de ovens van Marcel komt.

“Alle onze producten zijn geïnspireerd door de zee. Of het nu de vorm van een coquille is, een mossel of een zeester, de toevoeging van zilte groente of gevuld met oesters. De inkeping op de broden doet denken aan de golven. “

Minder zout én lekkere smaak

Zijn passie en enthousiasme heeft intussen vele klanten aangestoken. “Natuurlijk is het Oosterscheldewater waar men eerst toch altijd van opkijkt. Brood met zeewater? Maar als men het heeft geproefd en je dan vertelt dat door het gebruik van het gezuiverde water je maar liefst 40% zoutreductie hebt, dan realiseert men zich dat het dus echt iets anders is. Het is dus veel gezonder en het smaakt ook echt lekker. Natuurlijk is het verhaal en de uitstraling geheel in de stijl van de zee ook belangrijk. “
We zijn benieuwd of het echt zo een groot verschil maakt zeewater of gewoon keukenzout te gebruiken. Marcel vindt van wel: al jaren lang wordt er op aangedrongen bij de bakkerijsector om minder zout te gebruiken. Maar de meeste mensen vinden zoutarm brood gewon niet smaken. Door het zeewater gebruiken we echt 40% minder zout maar de maak is uitstekend. “

Marcel Spelt is een van de eerste ondernemers met een Zeker Zeeuws Streekkeurmerk certificaat. Vanaf 2014 draagt hij trots als ambassadeur Zeker Zeeuws in heel Nederland uit. “We staan achter onze Zeker Zeeuws producten: puur natuurlijk, ambachtelijk en uniek door het gebruik van het Zeeuws Oosterscheldewater. ”
Zijn brood combineert perfect bij de zilte zaligheden, kazen, maar ook bij lamsvlees en rundvlees en de Zeeuwse wijnen en bieren.

Sinds kort is Zuuver Zeeuws brood te herkennen met een blitse broodkar in diverse supermarkten.

 

“Lekker & gezond brood met gezuiverd zeewater”

-natuurlijke ingrediënten
-verminderd zoutgehalte
-geen toevoeging van E-nummers
-koemelk / lactose vrij
-vegetarisch / veganistisch

 

 

 

Je had geen betere plaats kunnen bedenken: In het mosseldorp en vissersplaatsje Bruinisse ligt de bakkerij van Spelt Bakkers, de bakkers van Zuuver Zeeuws Brood,  het brood met zuiver zeewater ” . Marcel Spelt, bakker en bedenker van dit unieke Zeeuwse brood vertelt over een fietstocht aan de Oosterschelde, zijn liefde voor het bakkersambacht, brood met golven en… geduld (!).

Marcel kwam in 2000 in de zaak van zijn vader Dick, deze had een bakkerij /kruidenierswinkel in 1970 in Bruinisse overgenomen en later nog een bakkerswinkel in Zierikzee. Tijdens een fietstocht aan de Oosterschelde bedacht hij dat het anders kon, gezonder, beter en zo werd met de zilte geur van de Oosterschelde in zijn neus het ‘brood van de zee’ bedacht. Hij doopte het brood dat met gezuiverd Oosterschelde water wordt gebakken ‘Zuver Zeeuws brood’.