Zomer in Zeeland: Zeeuwse kersen

VIJF WEETJES  OVER ZEEUWSE KERSEN 

 

Vanaf medio juni tot en met juli zijn ze verkrijgbaar de lekkere donkerrode/zwarte zoete smaakmakers. In Zeeland worden veel kersen geteeld.  We hebben vijf weetjes over het zoete zwarte goud uit de Zeeuwse boomgaarden op een rij gezet.

Kersen uit Zeeland hoe zit dat?
In Zeeland hebben we veel zonne-uren dat geeft de kersen hun zoete smaak en sappig vruchtvlees, natuurlijk ook de zilte lucht dat maakt ze zo bijzonder. Omdat het ook in Zeeland wel eens regent en ook om de vogels niet te veel te laten snoepen worden ze afgedekt met netten en folie, zo blijven ze mooi gaaf en kunnen de vogels er niet bij.

Wat is er nodig om zo lekkere en sappige kersen te telen?
“In februari start het werk als met het snoeien van de kersenbomen. Zo rond half april staan de eerste bomen in bloei en de bloei duurt ongeveer een week. Na de bloei komt dan een periode waarin de steen gezet wordt. Dat betekent dat de pit van de kersen, de steen dan hard wordt. Tegen begin juni zijn de eerste kersen rijp. Omdat de kersen handmatig geoogst worden wordt er heel vroeg in de ochtend gestart. 20 kilo plukt een ervaren plukker. In de middag worden de kersen dan gesorteerd en daarna gaan ze op transport of in de winkel en de fruitkraam.

Zijn alle kersen hetzelfde?
In Nederland houden we van donkere kersen en dat zijn de meeste Zeeuwse kersen dan ook. In andere landen worden meer de stevigere rodere kersen gegeten.  De telers hebben vaak merdere We verschillende rassen. Die hebben ieder hun eigen moment om te oogsten zodat het zwarte zoete goud zes tot acht weken verkrijgbaar is.
Uiteraard wordt er altijd gekeken dat de kersen goed rijp zijn als ze geplukt worden.

Glanzend of dof hoe zit dat?
Verse kersen glanzen en hebben een mooi groen steeltje. Zijn de kersen dof dan zijn ze overrijp. Dus het beste is om de kersen zo snel mogelijk te eten.

Kersen ontpitten is nogal veel werk? 
Met de fles. Leg de kers op de opening van een fles waar ze niet doorheen kunnen vallen. Prik met een stevig stokje de pit eruit zodat deze in de fles valt.