Zeker Zeeuws Chefs’ Foodtour

ZEKER ZEEUWS CHEFS’ FOODTOUR

Met een vijftal Zeeuwse chefs zijn we op pad gegaan om hen kennis te laten maken met een aantal Zeker Zeeuws producenten én hun producten. Uiteraard zijn de chefs aan het einde van de tour aan de slag gegaan en hebben de meest fantastische combinaties gemaakt met die (h)eerlijke producten.

De volgende chefs zijn met ons meegereisd in de Zeker Zeeuws touringcar:

Michiel van Laere van Restaurant State uit Lamswaarde. In April 2019 opende Michiel zijn eigen zaak in Lamswaarde. Michiel deed ervaring op in de keukens van ‘De Kromme Watergang’, ‘Interscaldis’, ’t Vlasbloemeken’, ‘Beluga’ en ‘One’.

Nando van As van Brasserie De Cleenne Mossel uit Bruinisse. Een jonge chef die in de zomer van 2019 zijn eigen restaurant heeft geopend na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan bij o.a. ‘Katseveer’, ‘De Vierbannen’, ‘Pure C’ en ‘Hard en Ziel’. Dagverse streek- en seizoenproducten vormen de basis voor alle gerechten op de wisselende seizoenkaart.

David van Engelenburg, De Zeeuwse Chef uit Yerseke. Jonge chef die zijn eigen cateringbedrijf heeft. Heeft in de keuken van restaurant De Oesterbeurs in Yerseke gestaan. Werkt zijn hele leven al met mosselen en oesters en weet daar de meest waanzinnige gerechtjes mee te maken.

Marc Everse en Niek Traas van Restaurant Kale & de Bril uit Goes. Een creatief duo die koken naar het seizoen met producten waarvan zij denken dat ze bij de tijd van het jaar horen. Smaakvol, puur en verrassend.

De start is ’s morgens bij Kaasboerderij Schellach in Middelburg. Ook gedeputeerde Jo-Annes de Bat is aanwezig het belang van de Dutch Food Week toe te lichten en om de chefs uit te zwaaien. Zeekraal-teler Hubrecht Janse van Zeeuws Zilt is vanmorgen naar Middelburg gekomen om de chefs een drietal varianten van zijn zeekraal te overhandigen: gedroogde zeekraal, zeekraalpoeder en een hele bijzondere smaakmaker: zeekraal-as!  Ook is er kalfsvlees en boerderijfriet van Hoeve Rapenburg uit Meliskerke afgegeven.  Na een bezoek aan de stallen en de winkel kregen de chefs kaas en room mee en stappen we in de Zeker Zeeuws bus om op weg te gaan.

   

Na een mooie rit over smalle dijkjes (!) is de volgende stop Wijndomein En Passant van André Vink te Driewegen. Wat een prachtige locatie! Op het grote terrein is ook een minicamping gevestigd en staan 2 safaritenten. André geeft uitgebreid uitleg tussen de druivenranken en uiteraard werd er geproefd. De chefs zijn aangenaam verrast en de eerste bestellingen zijn al geplaatst!

     

De chefs nemen weer plaats in de bus en de reis vervolgt zich. Ze doen zich vervolgens tegoed aan de (h)eerlijke groentebagels van Spelt Bakkers. Culinair Ambassadeur Allard Tuitel uit Bruinisse heeft deze bagels & Pain de Mer voor ons meegenomen. Ook is hij bij Boer de Ronde geweest om daar Zeker Zeeuws kip op te halen.

De Zeeuwse FoodTour vervolgt zich naar Biologische Black Angus fokkerij Poelzicht in ’s heer Abtskerke. Hier houden René en Christine de Wilde hun Black Angus vee. Wat een indrukwekkende dieren! De koeien en kalveren grazen in weiden van Natuurmonumenten in het Heggengebied bij Nisse en achter de boerderij in ‘s-Heer Abtskerke. Uiteraard krijgen de chefs een prachtig stukje vlees mee. Mede Zeker Zeeuws ondernemer Peter Simpelaar van de Zeeuwse Vlegel komt nog even buurten en bracht de chefs een Zeeuwse vlegel Volkorenbrood en Zeeuwse pareltarwe.

Ook Corine Verburg van Vleeschhouwerij Verburg uit Kortgene is van de partij. Zij heeft voor de chefs een Ossobucco van Zeeuws lam en een varkensbuik meegenomen.

Onderweg naar de volgende bestemming: Fruvo/Zeeuwse Zon BV in Krabbendijke.  Gert Jan Hiel is een bevlogen, jonge ondernemer die een duidelijk verhaal heeft over zijn I Love Zeeland sappen. Een korte rondleiding door het bedrijf volgt en de chefs zijn onder de indruk – prachtig bedrijf met heerlijke sapjes!

   

Miranda Bout van Visserij Bout uit Tholen reist ook met ons mee en heeft Zeeuwse Bottarga (gezouten/gedroogde kuit van de harder) meegenomen. Een echte smaakmaker die bij de Chefs goed in de smaak valt.

We zijn bijna op de eindbestemming! Van Krabbendijke rijden we naar Yerseke waar de chefs gaan doen waar ze goed in zijn: koken! Maar voor we bij de Kookstudio aankomen, maken we onze laatste stop bij wederom een prachtig Zeeuws bedrijf: Adri & Zn in Yerseke. Inge Bruijnooge en enkele dames van haar team overhandigen een mand mooie Zeeuwse platte oesters, enkele kilo’s mosselen, een bosje mesheften en een prachtige tarbot.

Tot slot komen we aan op een prachtige locatie aan de Oosterschelde: de Kookstudio bij Meromar Zeeland! Eigenaar Joop Paauwe staat ons al op te wachten en overhandigd zijn schelpjes – nu kunnen de chefs aan de slag!

   

In de Kookstudio zijn nog meer producten aanwezig waar de chefs mee aan de slag gaan of die ze kunnen proeven. Zo wordt er een gerechtje bereidt met de Cider van The Holy Spiritus, worden de Rode Pipo aardappels van Select Potato gekookt/gepureerd en gebakken, Oestervodka van OYEster44 toegevoegd aan o.a. een oester, de wieren van De Zeeuwse Zeewierhandel gebruikt in verschillende gerechtjes, gekookt met het gezuiverd zeewater van Oosterschelder en worden er wijnen geproefd van Wijngaard t Biezenhof.

De chefs hebben fantastische gerechtjes bereidt met Zeker Zeeuws ingrediënten.Mooie combinaties, heerlijke smaakbommetjes en hét bewijs dat er met regionale, Zeeuwse producten verrassend en vernieuwend gekookt kan worden. Streekproducten zijn lekker & hip!

Omroep Zeeland was vandaag aanwezig en heeft een mooi item gemaakt over deze eerste Zeker Zeeuws Chefs’ Foodtour welke uitgezonden gaat worden op maandag 12 oktober om 17.15 uur (met herhalingen ieder half uur)

 

.

Ieder jaar vindt in oktober de Dutch Food Week plaats. Het doel van deze week is onder andere om Nederland meer bewust te laten genieten van lekker eten. Het biedt voor elk wat wils en op steeds meer plekken in heel Nederland. Grote en kleinere events voor een breed publiek of gericht op specifieke doelgroepen, bijeenkomsten voor professionals, open dagen voor genodigden en kookworkshops voor kinderen.

Het overkoepelende thema voor 2020 is ‘WAT ETEN WE’.

 

Wat hebben de Zeeuwse chefs op het menu gezet:

Michiel van Laere, Restaurant State (Lamswaarde)

 

Zeeuwse Ossobucco van lam, bereidt met gedroogde zeekraal en Oosterschelder met Oestervodka en Pain de Mer

Varkensbuik met zee-eik. Appelcider, kaas van de kaasboerderij met de rode pipo aardappel.

 

David van Engelenburg, De Zeeuwse Chef (Yerseke)

Oester bloody Mary 2.0, Platte oester 6/0 met chutney tomaat/ cherry tomaat geparfumeerd met oesterwodka/ gel bleekselderij en appelsap

Zeevruchten, uitgehaalde schelpjes/ crème van zeesla/ schuim van saffraan/ zeekraal poeder/ roodhoorn wier/ Codium / krokant

 

Marc Everse en Niek Traas, Kale & de Bril (Goes)

Black Angus, gebakken en dun gesneden, gecombineerd met Oude kaas van Schellach, Zeeuws zout, rode pipo & rucola

Tartaar van Kalf met Peer, Oester en Hazelnoten, bieslook, crème fraiche

Pulled Chicken op Pain de Mer

 

Nando van As, Brasserie De Cleenne Mossel (Bruinisse)

Gegrilde tarbot met Zeeuwse bottarga, rode pipo aardappelen, algenkrokant, zeewieren, cider beurre blanc en zeekraal as

Mesheften tartaar, Sinaasappel gremolata en Avocado crème

 

Foto’s: Mark Neelemans Fotografie