Zeeuwse Oesters, zilt, zuiver en verfijnd

WIST JE DAT ?

Oesters op hun best zijn van september tot en met april? In de periode daartussen ‘melken’ de oesters: produceren ze zaadjes of eitjes en worden dan met rust gelaten voor de voortplanting. Als die periode voorbij is, ergens in september, wordt dat gevierd met de opening van het oesterseizoen: er kunnen dan weer oesters gegeten worden!

Het kweken van de oesters op oesterbanken gebeurt, die van mosselschelpen worden gemaakt? De larven hechten zich aan de mosselschelpen, vroeger werden daarvoor dakpannen gebruikt met een kalklaag. De oesters groeien op in het getij en voeden zich met algen, zijn ze groot genoeg dan gaan ze naar de oesterputten en daar worden ze gespoeld met schoon zeewater.

De Zeeuwse Platte Oesters er drie tot vier jaar over doen voordat ze geschikt zijn om te eten?

Een oester een brok gezondheid is? Oesters bevatten veel Omega-3 vetzuren en nauwelijks cholesterol. Zijn een bron van vitamine A, B1, B2, B3, C en D en bevatten ijzer, magnesium, zink, kalk en foliumzuur.

Oester goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen van een kater? Voor afvallen bent u trouwens ook aan het goede adres. Een portie van 120 gram oestervlees bevat slechts 80 calorieën en 2 gram vet.

Oesterkweek al duizenden jaren oud is? De allereerste oesters werden gekweekt in China. En al in het jaar honderd voor Christus introduceerde de Romein Sergius Orata het kweken van oesters in Europa. Hij nam oesterlarven mee uit China en zette die uit op rotsen in zee om uit te groeien tot consumptie-oesters. De Romeinen importeerden ook wilde oesters vanuit Frankrijk, Schotland en het Byzantijnse Rijk.

De Nederlandse overheid vanaf 1906 de kwaliteit van de oesters en het water op de kweekpercelen controleert? Dat gebeurde nadat rond 1885 de vraag naar oesters sterk daalde als gevolg van sterfgevallen door besmette oesters. Het hielp; vanaf 1911 stegen de exporten weer.

Tachtig procent van de Zeeuwse oesters verloren ging in de strenge winter van 1963? Het vroor toen drie maanden achter elkaar en alle kweekpercelen lagen onder het ijs. De platte oesters waren daar niet tegen bestand.

Daarom de Zeeuwse creuse eind jaren zestig vanuit Japan in Zeeland is geïntroduceerd? De creuse heet daarom ook wel de Japanse oester. Om het verschil met de platte aan te duiden, noemen mensen hem ook wel holle of bolle oester. Dus je hebt de enige echte Zeeuwse platte, en de holle, bolle, Japanse Zeeuwse creuse. Maar die is inmiddels echt Zeeuws, want de Zeeuwse kwekers hebben hun eigen kweekmethoden ontwikkeld en de Japanse oester heeft zich helemaal aan de Oosterschelde aangepast. Het zijn nu dus echte Zeeuwse oesters.

Als gevolg van de koude winter van 1963, in combinatie met het besluit om de Oosterschelde in te dammen, 160 Zeeuwse oesterkwekers gestopt zijn met hun bedrijf, hun oesterpercelen inleverden en ander werk zijn gaan doen.

Ze in Korea oesters het liefst gefrituurd eten?

Zeeland internationaal gezien een relatief kleine speler op de oestermarkt is? Er worden jaarlijks door alle kwekers samen in een goed jaar zo’n 30 miljoen stuks oesters gekweekt. In Frankrijk zijn dat er in goede jaren zo’n 1,5 miljoen en in Japan ruim 157.000 ton.. hoeveel stuks dat er zijn is niet meer te tellen.….

De Zeeuwse creuse een ideale oester is om te kweken? Ze planten zich namelijk al voort als ze één jaar oud zijn en groeien heel hard. De creuse weegt al na twee jaar zo’n 100 gram (zonder schelp), en is dan geschikt voor consumptie. Bij de platte oester duurt dit veel langer: een platte oester weegt pas na vier jaar zo’n 75 gram.

Oesters heel duurzaam gekweekt worden? Oesterkwekers voegen niets toe aan hun product. Een oester wordt zo uit het water gehaald en belandt helemaal puur op het bord. Oesters gebruiken plankton als voedingsbron en zorgen zo voor mooi helder water, het zonlicht doet de rest!

De oesterkwekers nooit bij de pakken neerzitten en altijd blijven innoveren? Nu ze te kampen hebben met de oesterboorder, een schelpdiertje dat een gaatje in jonge oesters boort en ze leegzuigt waardoor ze doodgaan, bedenken ze nieuwe creatieve oplossingen. Zoals de kweek van oester op tafels en in mandjes

 

Zeeuws, zuiver en verfijnd
Zeeland kent een rijke en lange traditie van de oesters en het oesterambacht. Veel van de huidige oesterkwekers uit behoren tot de vijfde of zesde generatie op een rij.

In Zeeland kweekt men creuses  of wel kromme en de “Zeeuwse Platte” oester, de koningin onder de oesters. In Nederland worden oesters alleen in Zeeland gekweekt en opgevist. Dat gebeurt in de Oosterschelde (1.550 ha) en in de Grevelingen (550 ha) door 31 kweekbedrijven uit Yerseke en Bruinisse. Jaarlijks belanden zo 700.000 stuks platte oesters en 15 tot 20 miljoen Zeeuwse oesters in de oestermandjes. Alle oesters zijn MSC gecertificeerd, het keurmerk voor duurzame visserij.

In de afgelopen jaren heeft meer dan de helft van de oesterbedrijven ook het Zeker Zeeuws® keurmerk voor gegarandeerde herkomst en duurzame visserij ontvangen. 13 kwekers en 3 handelsbedrijven voeren nu het streekkeurmerk op hun verpakkingen.