Lamsoren… een zilte zaligheid
Afgelopen week is hij weer voorzichtig begonnen, zeegroenten-snijder Michiel Quaak van Quaak Zeegroenten uit Kruiningen. Hij snijdt “wilde” lamsoren op slikken en schorren o.a. de Plaat van Walsoorden op de Westerschelde.
Het ligt niet aan de groei van de zilte groentes dat hij het wat rustiger moet aandoen, maar vooral omdat er veel minder vraag is dan afgelopen jaren door de actuele Coronacrisis en de daardoor gesloten restaurants. Nu hoopt hij dat ook consumenten de smaak te pakken krijgen om thuis lekker aan de slag te gaan met deze echte zilte Zeeuwse zaligheid.
Het seizoen voor de lamsoren loopt van april tot augustus. In die periode oogst Michiel dagelijks de lamsoren uit de Zeeuwse wateren.
Het snijden van deze groenten is een ambachtelijk intensief werk dat met behulp van een scherp mes of zeis handmatig gebeurt. De lamsoren worden aan de basis afgesneden zodat de wortels intact blijven. Als de lamsoor aan wal komt, wordt hij zorgvuldig gespoeld en handmatig gesorteerd; dit wil zeggen alles er tussenuit halen wat geen lamsoor is, denk hierbij aan zeewier en gras/onkruid . P. De bewerking vindt plaats bij Michiel in Kruiningen aan huis in een daar voor ingerichte ruimte. De zeegroenten worden in kleine verpakking of kratten verkocht
“Zeegroenten oogsten en verwerken is een arbeidsintensief proces, maar als je dan elke dag opnieuw weer een prachtig vers product op de markt kan brengen is dat geweldig.”