Zeeuwse lamsoren zilte voorjaarssmaakmaker

 Lamsoren…  een zilte zaligheid

Ze zijn al weer begonnen, zeegroenten-snijders Michiel Quaak van Quaak Zeegroenten uit Kruiningen en Chris van Pagee van VPG Zeegroenten uit Krabbendijke. Ze snijden “wilde”  lamsoren op de  slikken en schorren van de Zeeuwse wateren. Steeds meer consumenten hebben de smaak te pakken en gaan ook zelf aan de slag met deze echte Zeeuwse zaligheid die ook wel bekend staan als het (zilte) neefje van spinazie. Wil de de karakterisitieke, zilte smaak en de vitamines behouden, let dan op dat je de lamsoren niet ‘kapot’ kookt. Wassen met koud water en vervolgens twee tot drie minuten blancheren, meer heeft deze groente niet nodig. 

Het seizoen voor de lamsoren loopt van april tot augustus. In die periode worden dagelijks de lamsoren uit de Zeeuwse wateren geoogst.

Het snijden van deze groenten is een ambachtelijk intensief werk dat met behulp van een scherp mes of zeis handmatig gebeurt.  De lamsoren worden aan de basis afgesneden zodat de wortels intact blijven.  Als de lamsoor aan wal komt, wordt hij zorgvuldig gespoeld en handmatig gesorteerd; dit wil zeggen alles er tussenuit halen wat geen lamsoor is, denk hierbij aan zeewier en gras/onkruid .

“Zeegroenten oogsten en verwerken is een arbeidsintensief proces, maar als je dan elke dag opnieuw weer een prachtig vers product op de markt kan brengen is dat geweldig.”

         –

 

Lamsoor is de Zeeuwse naam voor zeeaster. De naam komt waarschijnlijk van het feit dat de bladjes van de planten lancetvormig (‘oortjes’) zijn en de ‘schorre schapen’ ze graag eten. Soms wordt het ook ‘zeespinazie’ genoemd. Lamsoor groeit veelal op de meer hogere delen van het schor. Ook aan randen van kreken en in de buurt van zeekraal. Net als de zeekraal neemt het actief zout op uit het water en heeft het een zilte smaak. Rauw heeft het iets weg van worteltjes. Wanneer de groente wordt geblancheerd of geroerbakt lijkt lamsoor op spinazie, maar dan met een echte zeesmaak. Lamsoor is een bron van ijzer en zit boordevol vitaminen uit het omringende zeewater

Het zijn smaakvolle zilte groenten, boordevol gezonde voedingstoffen en passen perfect bij de andere lentesmaakmakers lam en asperges. Het is heel goed geschikt om te roerbakken en smoren. Ook is de groente als smaakversterker te verwerken in salades. Zeeuwse lamsoren zijn perfect bij vis én vlees

We hebben een lekker recept voor lamsoren gevonden: Aardappelsalade lamsoren&asperges