Zeeuwse Kreeft

 

Hij is bekend en erkend als de koning van de schaaldieren. De Oosterscheldekreeft, sinds jaren internationale erkend als Slow Food product, heeft sinds 2014 ook de erkenning en waardering als erkend Nederlands en Zeker Zeeuws Streekproduct.

TRADITIE

In 1883 werd de allereerste kreeft in de Oosterschelde gevangen. Omdat hij het liefst vertoeft daar waar een steenachtige bodem is , kan hij pas sinds 150 jaar in Zeeland leven omdat de Zeeuwse wateren eigenlijk zanderig en slikachtig zijn. Pas sinds er stenen gestort zijn voor de dijken kan de kreeft hier ook overleven. Tussen de stenen zit de kreeft graag verscholen om van daaruit zijn prooi te bemachtigen. Is zijn terrein gevonden, dan is hij zelf een gewilde prooi van de kreeftenvisser.
Het vangstseizoen loopt van de laatste donderdag in maart (1 april) tot 15 juli. De Zeeuwse kreeftenvissers komen van Schouwen-Duiveland, Tholen, Wolphaartsdijk en Yerseke.

DUURZAAM

De visserij op de Zeeuwse kreeft is een duurzame visserij. Er zijn drie manieren om de kreeft te vissen met korven, staand wand of schietfuiken. Het gebruik van sleepnetten is verboden.

De vissers mogen alleen mannelijke exemplaren aan wal brengen. En bij alle kreeften kleiner dan 24 cm wordt met een revolvertang een gaatje in de staart gemaakt en dan mogen ze weer terug in het water.

Overigens hebben kreeften hebben een hekel aan zoet water en koude winters. Met strenge winters loopt de populatie dan ook terug, omdat alleen de sterkste overleven.

GENIETEN

Het kreeftenvlees is ziltig zoet en heeft een fijne zachte smaak, liefhebbers zeggen dan ook dat er niet veel toevoegingen bij hoeven. Wat uiteraard wel past en de smaak van de kreeft accentueert zijn zilte groenten als lamsoren en zeekraal. En natuurlijk de Zeeuwse witte wijnen zoals de Pinot Gris, de Rivaner en Johanniter.

Kreeft kan op verschillende wijze bereid worden: traditioneel gekookt, op de barbecue, in een kreeftenbisque of lauwwarm in een salade. En voor de fijnproevers natuurlijk met de andere zeesterren( mosselen, kokkels, alikruiken, oesters) in Fruits des Mer.

Het Zeeuwse Kreeftenseizoen is dit jaar op 6 april is gestart. De Zeeuwse kreeft bijt als gecertificeerd streekproduct altijd de spits af en we verheugen ons op de andere Zeeuwse producten van het land en uit zee die er de komende maanden weer aan komen.

Deze tijd zorgt voor veel onzekerheid, zo ook bij de Zeeuwse vissers. Jaarlijks wordt de start van het seizoen van de Oosterschelde kreeft op de laatste donderdag van maart feestelijk ingeluid. Wekenlang kijken bekende en minder bekende chef-koks uit naar de eerste vangsten van de in heel Europa zo geprezen Zeeuwse kreeft. Dit jaar is alles anders. Zonder tromgeroffel varen de kreeftenvissers vanaf 26 maart uit om een paar uur later de vangsten aan wal te zetten. Omdat alle horeca is gesloten – bijna het complete afzetkanaal van de visserij – dreigt het voor de vissers een rampzalig seizoen te worden. Elk jaar worden grofweg zo’n 60 duizend kreeften gevangen. Maar waar moeten de kreeften dit jaar naartoe? Daarom zijn wij (ondernemerscoöperaties Zeker Zeeuws)  met onze partner Fish-Tales en de Zeeuwse kreeftenvissers een initiatief gestart om deze wereldberoemde kreeft gekookt en wel bij jou voor de deur af te leveren. Handig en lekker voor de fijnproever thuis en goed voor de kreeftenvissers.
KIJK VOOR DE ACTIE op ALLES LOKAAL