Hij is bekend en erkend als de koning van de schaaldieren. De Oosterscheldekreeft, sinds jaren internationale erkend als Slow Food product, heeft sinds 2014 ook de erkenning en waardering als erkend Nederlands en Zeker Zeeuws Streekproduct.
TRADITIE
In 1883 werd de allereerste kreeft in de Oosterschelde gevangen. Omdat hij het liefst vertoeft daar waar een steenachtige bodem is , kan hij pas sinds 150 jaar in Zeeland leven omdat de Zeeuwse wateren eigenlijk zanderig en slikachtig zijn. Pas sinds er stenen gestort zijn voor de dijken kan de kreeft hier ook overleven. Tussen de stenen zit de kreeft graag verscholen om van daaruit zijn prooi te bemachtigen. Is zijn terrein gevonden, dan is hij zelf een gewilde prooi van de kreeftenvisser.
Het vangstseizoen loopt van de laatste donderdag in maart (1 april) tot 15 juli. De Zeeuwse kreeftenvissers komen van Schouwen-Duiveland, Tholen, Wolphaartsdijk en Yerseke.
DUURZAAM
De visserij op de Zeeuwse kreeft is een duurzame visserij. Er zijn drie manieren om de kreeft te vissen met korven, staand wand of schietfuiken. Het gebruik van sleepnetten is verboden.
De vissers mogen alleen mannelijke exemplaren aan wal brengen. En bij alle kreeften kleiner dan 24 cm wordt met een revolvertang een gaatje in de staart gemaakt en dan mogen ze weer terug in het water.
Overigens hebben kreeften hebben een hekel aan zoet water en koude winters. Met strenge winters loopt de populatie dan ook terug, omdat alleen de sterkste overleven.
KREEFTENVISSERS
Wat de kreeft betreft: 9 kreeftenvissers van Schouwen-Duiveland, Tholen en Yerseke hebben het certificaat voor het vissen op de Oosterscheldekreeft en de kreeft uit het Veerse Meer, de Grevelingen, Westerschelde en de Zeeuwse Voordelta.
Het zijn G. van den Hoek, M. van de Kreeke, E. van de Zande jr, J. van Stee, H. Jumelet, D.J. Sinke, W.K. Schot, J.Bout en D. Zoeteweij.