Zeeuwse aardbeien zoete verleiding

Zeeuwse aardbeien 

Aardbeienteler Joleen en Wim Remeeus  van Fruitboerderij Remeeus   tellen in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland en in /Kapelle- Biezelinge de lekkere Zeeuwse aardbeien. Zij hebben de erkenning als echt Zeeuws streekproduct met het Zeker Zeeuws keurmerk voor hun aardbeien.

Begonnen als fresiakweker zijn ze vanaf 2006 langzaam maar zeker overgestapt naar de aardbeienteelt. Het werk begint al vroeg in het jaar:  de aardbeiplanten voor de eerste teelt in het seizoen worden in januari geplant in de verwarmde kas. Wordt het te koud, dan kunnen ze bijstoken. Voor de verdere teelten in het seizoen planten zij vanaf eind februari t/m begin juni iedere vier tot zes weken. Het ras Sonata is een wat zachtere zoete aardbei en al vele jaren vertrouwd in hun assortiment. Volgens de teler kan tot nu toe kan er nog niks tippen aan de vertrouwde Sonata. De aardbeiplanten staan in potten op goten, zowel in de kas als buiten. De aardbeien liggen dus niet op de grond en zijn mooi schoon. Hierdoor is er ook veel minder kans op schimmels en beschadiging.

Duurzaam
Voor de bestrijding van ziektes en schadelijke insecten maakt Wim Remeeus gebruik van biologische bestrijding. Ook gebruiken zij  biologische meststoffen en – grondverbeteraar, dit om op een zo duurzaam mogelijke manier te telen. Als potgrond gebruiken zij kokos. Er wordt voor de teelt van onze producten dus geen veen afgegraven uit kwetsbare natuurgebieden. Voor de bestuiving maken we gebruik van bijen en hommels. Een imker uit de buurt zet bijenkasten bij onze planten en bomen zodra de bloesem gaat bloeien.

Joleen Remeeus maakt heerlijke aardbeienjam en ook dessertsaus van de aardbeien.  De verse aardbeien en de jams en sausen zijn te koop in de gezellige aardbeikraam in Kapelle-Biezelinge en in Ouwerkerk uit de verkoopautomaat bij de fruitboerderij.

 

Op vrijdag 17 april is de verkoop weer van start gegaan, zowel in Kapelle-Biezelinge als in Ouwerkerk.
Wim en Jollen doen er alles aan om hun klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, uiteraard houden ze hierbij rekening met de eisen die in deze bijzondere tijd gelden.
Het doet hen  goed te merken dat iedereen dit waardeert en zijn/haar medewerking verleent. 

Lekker zoet , sappig en rood van binnen. Zo smaken de zomerkoninkjes allerlekkerst. Klein of groot ze zijn er in alle maten. Wist u dat aardbeien verwant zijn aan de rozenfamilie en dat de naam staat voor ‘kortstondig geluk’?

Kleine en grote mensen vinden  ze lekker, zo uit het schaaltje, op de boterham, taart, de het toetje, pannenkoeken of in een frisse smoothie gemengd met kiwi en sinaasappelsap. Niets heerlijker dan kersverse aardbeitjes.

Aardbeien zijn niet alleen lekker maar ook supergezond: acht aardbeien van gemiddelde grootte bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel! Van de populairste fruitsoorten bevat alleen kiwi meer vitamine C. Aardbeien dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur En  als je er niet genoeg van kunt krijgen goed om te weten dat ze weinig calorieën bevatten.

Hoe kan ik aardbeien bewaren?

Aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en als ze onafgedekt worden bewaard. Je kunt ze ook prima invriezen.

Hoelang kun je aardbeien bewaren?

Bewaartijd in de koelkast: 1 tot 3 dagen
Bewaartijd koele plaats: 1 dag
Bewaartijd in de vriezer: 8 tot 12 maanden