Zeeuwsche Zoute en duurzaam ondernemerschap

Zeeuwsche Zoute zet de eerste stappen in duurzaam ondernemerschap

Sinds december 2019 maakt Zeeuwsche Zoute met water uit de Oosterschelde ambachtelijk zeezout. Behalve dat de smaak en textuur van het zout perfect moeten zijn, heeft Zeeuwsche Zoute ook de ambitie om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. De afgelopen tijd zijn daar de eerste stappen in gezet: zo bracht de zoutziederij een recyclebare zoutmolen op de markt en worden in Zierikzee glazen gewassen met een restproduct van het productieproces.

De zoutmolen van Zeeuwsche Zoute is volledig recyclebaar: het zout zit in een glazen potje en de dop is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic. In de dop zit een molen die gemaakt is van maïs en waarmee het zout fijn gemalen wordt. Hiermee bestaat de verpakking dus voornamelijk uit natuurlijke grondstoffen.

 

 

 

Zelf een keer proeven van Zeeuwsche Zoute uit een duurzame zoutmolen? Speciaal voor de nieuwsbriefleden van Zeker Zeeuws stelt Zeeuwsche Zoute een kortingscode van 10% beschikbaar. Bestel de zoutmolen via de webshop en gebruik de code ZekerZeeuws10 tijdens het afrekenen. De kortingscode is geldig tot 20 februari 2021.

Fotocredits: Sansee Fotografie

 

Daarnaast is schoonmaakbedrijf S.O.M. uit Zierikzee begonnen met het wassen van ramen met een restproduct dat overblijft na het zoutzieden: gedestilleerd zeewater uit de Oosterschelde. Doordat dit water geen kalk bevat is het ideaal om glazen mee schoon te maken.

 

Fotocredits: S.O.M. Schoonmaak Op Maat

 

 

Zeeuwsche Zoute bekijkt continu hoe bepaalde restproducten van het zoutproces anders kunnen worden ingezet, zodat deze niet weggegooid hoeven te worden. Hiermee zet het in Bruinisse gevestigde bedrijf keer op keer nieuwe stappen in de missie om duurzaam te ondernemen.

ZEEUWSCHE ZOUTE

Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute ® blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn nu verkrijgbaar: puur en gerookt. Binnenkort verkrijgbaar: in combinatie met zeewier en kruiden.

”Aan de oevers van de Oosterschelde pompen we bij het vissersdorp Bruinisse op het eiland Schouwen-Duiveland met binnenkomend tij het zeewater op. Het Nationale Park de Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Gezuiverd door zandplaten, oester- en mosselbanken is dit een van de beste plekken om helder en schoon water uit de Oosterschelde te verkrijgen. Wist je dat een oester gemiddeld 5 liter water per uur zuivert? Mosselen doen daar nog een schepje bovenop en zuiveren maar liefst 10 liter water per uur.”

bron: website Zeeuwsche Zoute