WINTERMOSSELEN
Bij guur en stormachtig weer wil ik na een ‘tegenwindwandeling’ nog eens lekker genieten van een heerlijk Zeeuws mosselgerecht. Hė, winter en mosselen ? Jazeker, stoer en met seizoensgroenten gecombineerd passen ze heel goed bij de winter. En ze zijn nog volop te verkrijgen. Dus allemaal aan de Zeeuwse Wintermosselen!
Om mosselen ook rond deze tijd van het jaar op het netvlies van de liefhebbers te houden introduceerde mosselkweker Neeltje Jans Mosselen in 2016 de Wintermosselen.
De mannen van Neeltje Jans vonden dat je met bijzondere winterse combinaties zoals zuurkool met spek met de Zeeuwse schelpen ook in het koude seizoen een gezonde en smaakvolle maaltijd op tafel kunt zetten
“DAAR AAN DE KUST, DE ZEEUWSE KUST”
Het Zwarte Goud van Zeeland, zo worden de Zeeuwse mosselen ook wel genoemd. Het hoort gewoon bij elkaar ‘Mosselen en Zeeland’. De mosselen van BlØf ’s beroemde song ‘Daar aan de Kust, de Zeeuwse Kust’ staan op de menu’s van eetcafés en restaurants, spelen de hoofdrol in films en pronken als stoere bronzen beelden in de mosseldorpen Bruinisse en Philippine.
BOEREN VAN DE ZEE
Al heel lang voor de tijd van mosselzaadinvanginstallaties (leuk scrabblewoord!) en de moderne mosselkotters werden mosselen al ‘verzameld’. Tijdens eb op droogvallende zandbanken en wilde mosselbanken. Natuurlijk werden ze gelijk opgegeten, pas later in de 15de eeuw werden ze ook verhandeld en vanuit de Zeeuwse binnenwateren naar Vlaanderen of Brabant gebracht. Vanaf de negentiende eeuw begon de kweek en sinds 1870 bestaat de ‘mosselcultuur’ in Zeeland. Toen volgden reglementen en scheepsnummers om “moordvisscherij” tegen te gaan. En werden er zelfs ‘mosseloorlogen’ gevoerd over de meest gewilde mosselbanken met het zwarte goud in de Oosterschelde, Grevelingen en de Voordelta.
Waren het dus vroeger verzamelaars, nu worden de Mosselkwekers ook wel de boeren van de zee genoemd. Zij zaaien, wieden en oogsten en zijn net als de boeren van het land afhankelijk van het soms grillige spel van de natuur.
GEZOND
De mossel is niet alleen lekker, hij is supergezond. Het is een soort superfood, vol vitamines, mineralen, jodium, omega-3 vetzuren en eiwitten. Hij is licht verteerbaar, calorie-arm, bevat weinig cholestorol en het weinige vet (slechts 1 procent) is meervoudig onverzadigd. Het jodium is goed voor de schildklier. De omega-3 vetzuren zijn heel goed voor je hersenen en hart.
In Japan en andere landen waar veel voedsel zoals vis en mosselen en andere schaal-en schelpdieren wordt gegeten dat rijk is aan omega-3 vetzuren, wonen weinig depressieve mensen, is uit onderzoek gebleken.
DE ‘R’ VAN HET SEIZOEN
Vroeger werden mosselen vooral gegeten in de maanden met de ‘r’ erin, dat had alles te maken met het vervoer en de bewaarmogelijkheden van de mosselen. Nadat ze geoogst waren, moesten ze namelijk gelijk of zo snel mogelijk gegeten worden, immers de vissers en winkels beschikten niet over voldoende mogelijkheden om de mosselen vers te houden bij hogere temperaturen. Maar sinds gekoeld vervoer en opslag beschikbaar is, zijn de mosselen van begin van de zomer tot en met maart verkrijgbaar. Daarna willen ze even met rust worden gelaten om zich voort te kunnen planten en aan te sterken.
Dus de ‘r ‘ klopt maar dan wel die van het seizoen: mosselen zijn er vanaf de (vroege) zomer in de herfst en winter.