Vleesboerderij Boot: eerlijk vlees van Zeeuwse bodem

Voor eerlijk vlees van Zeeuwse bodem moet je op Schouwen Duiveland bij Vleesboerderij Boot in Kerkwerve zijn. We spraken met Harry Boot over zijn familiebedrijf, duurzame landbouw en veehouderij en de verkoop van boerderijvlees in de supermarkt.

Cirkel ROND

Harry vertelt over het familiebedrijf dat zijn ouders opgezet hebben. Waren het vroeger alleen vleespakketten waarvoor men bij de boerderij terecht kon, is het bedrijf in de loop der jaren uitgegroeid met een eigen slagerij en een moderne winkel met ook veel lokale producten in de schap. Harry zelf koos in eerste instantie voor een heel ander vak: de transport en logistieke sector. Via een vakscholing bij de slagersvakschool werd hij slager en kwam zo ook in het bedrijf. Zijn broer runt het gedeelte van de veehouderij en de akkerbouw. “Ons familiebedrijf heeft de hele keten van het verbouwen van voedergewas, aanwas van runderen, het opgroeien van de dieren, het vervoer naar en van het slachthuis, het uitbenen, verwerken en verpakken van het vlees en de verkoop in eigen beheer”, vertelt Harry.

De maïs en tarwe die op het land worden verbouwd, zijn bestemd voor de runderen die op stal staan. Het stro dat overblijft na het dorsen wordt gebruikt om de dieren in te laten liggen. Uiteindelijk is de mest die de dieren produceren weer bestemd om de akkers vruchtbaar te houden.

Voor de aanwas van rundvee houden wij zoogkoeien. Deze dieren staan in de winter op stal en lopen samen met het jongvee van april tot oktober buiten, in diverse natuurgebieden in de regio. Onze stallen voldoen aan diervriendelijke normen en richtlijnen. Zo is er volop ruimte en buitenlucht en liggen de dieren op stro.”

Vanuit dierenwelzijn en duurzaamheidsoverwegingen is ook gekozen voor een slachthuis op korte afstand. De dieren worden geslacht in het EU-erkend slachthuis van Slachterij Slager in Sint Annaland op Tholen.
“ Na de slacht worden de karkassen naar onze boerderij gebracht en worden ze verwerkt tot diverse vleesproducten. Een groot gedeelte van de vleeswaren wordt in eigen keuken en worstmakerijzelf op ambachtelijke wijze gemaakt. De volledige weg die het stukje vlees maakt tot aan de winkelschappen is bij ons met eigen ogen te aanschouwen. Dat geeft een prettig en vertrouwd gevoel. Dit is volgens ons dé manier om diervriendelijk en voedselveilig vlees van topkwaliteit te produceren.

Een goed leven voor de dieren | Blonde d’Aquitaine

Vleesboerderij Boot houdt runderen van het ras Blonde d’Aquitaine. De Blonde d’Aquitaine is een van oorsprong Frans ras, dat voortkwam uit kruising van 3 Franse rassen. Deze tarwe-kleurige dieren zijn mooi, groot en lang met een goede bespiering. Zij staan bekend om hun zeer goede vleeskwaliteit: mals, fijndradig en smaakvol. De dieren vervetten ook minder snel. En minder vet is naast de traceerbare herkomst en het dierenwelzijn iets waar volgend Harry de consument ook echt om vraagt.

Natuurlijk zijn we benieuwd hoe Harry dan de trend ziet van steeds minder vlees eten: “Wel minder vlees maar wel goed eerlijk vlees,” stelt hij. “Mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt. En het liefst ook kunnen zien hoe de dieren geleefd hebben. De lokale bevolking maar ook toeristen komen hier bij ons voor eerlijk kwaliteitsvlees van eigen bodem. We houden de dieren conform de 2sterren van de dierenbescherming. “ Volgens hem blijft de belangstelling voor lokale producten onverminderd groot en groeit misschien zelfs nog. Met de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct worden de keuzes van Vleesboerderij Boot onderschreven: dierenwelzijn, duurzame bedrijfsvoering en garantie kunnen geven op herkomst. En natuurlijk de beleving van de streek, weet Harry. “Eten is ook beleving”.

Verkoop

Sinds een aantal jaren is het vlees van Vleesboerderij Boot ook verkrijgbaar bij twee Albert Heijn winkels op het eiland. “We verkochten ook al vlees naar landwinkels in andere delen van Zeeland , maar eigen vitrines met een ruim aanbod in een reguliere supermarkt was inderdaad een opmerkelijke stap.” Zijn jullie zo je eigen slagerij niet aan het beconcurreren? Immers de consument kan nu in Bruinisse en Burgh-Haamstede zijn vlees halen en hoeft niet naar Kerkwerve te rijden, vragen we aan Harry. “Nee de samenwerking met Market Plaza (de AH winkels ) is geen concurrentie maar juist een extra mogelijkheid om duurzaam eerlijk kwaliteitsvlees aan een groter publiek te kunnen aanbieden. Het vlees is goed herkenbaar afkomstig van onze vleesboerderij, het ligt in aparte vitrines. Veel mensen ontzien het om voor alles apart te moeten rijden maar kunnen zo wel met 100% garantie echt duurzaam Zeeuws vlees kopen. Overigens liggen er nog veel meer Zeker Zeeuws producten in de schappen van deze twee AH winkels,” tipt Harry ons.
Uiteraard heeft Boot zelf ook een eigen webshop voor bestellingen. Zo kunnen klanten ook voor de feestdagen hun bestelling snelt en gemakkelijk plaatsen.

 

In 2018  is Harry Boot ook gestart met de samenwerking met collega ondernemers, een lokale bakker en groenteboer: Vers op Schouwen.nl. Het is een online bestelservice voor lokale producten welke gratis thuis bezorgd worden. “Voor veel mensen weer een extra stuk service om  dat mooie Zeeuwse vlees uit eigen biotoop in huis te krijgen.”  Sinds dit jaar doet ook ProefZeeland van Neeltje Jans Mosselen mee met vis en schaal-en schelpdieren.

 

Op Schouwen-Duiveland, bij het plaatsje Kerkwerve ligt Vleesboerderij Boot. Het is een vee- en akkerbouwbedrijf en slagerij met winkel. Harry en Pieter Boot zijn de eigenaren. Harry is slager en Pieter akkerbouwer/veehouder. Samen runnen zij het familiebedrijf aan de Kievitsweg. Bij Vleesboerderij Boot kan men terecht voor vlees en vleeswaren.  Ook kunnen vleespakketten worden besteld.  Een groot gedeelte van de vleeswaren wordt in eigen keuken en worstmakerij zelf op ambachtelijke wijze gemaakt.  In de winkel zijn diverse soorten boerenkaas, salades, kruiden, sauzen, Zeeuwse streekproducten en aanverwante producten en artikelen.