Vis van Job en Zee & Land op Tholen

Over duurzame samenwerking, promotie van verse vis en de VisDrive 

Afgelopen jaren heeft Miranda Bout van Visserij Bout vooral de harder gepromoot. De harder is een onderschatte vis, een beetje vergeten vis zou je kunnen stellen. Visser Job en vooral Miranda vonden dat het anders moest. Ze besloten het imago van de harder op te poetsen. En met succes.  Zoals het met de ‘vergeten groenten’ gaat, zo raken ook ‘vergeten vissen’ gelukkig meer in trek.
Enkele weken geleden startte Miranda vanuit Tholen een initiatief op om verse vis te promoten en via leuke acties voor consumenten producten uit zee en van het land te verkopen. Daarvoor ging zij een samenwerking aan met verschillende Thoolse en Zeeuwse ondernemers. En met de VIS DRIVE haar eigen scooter brengt zij zelf de bestellingen rond. 

De laatste weken verkopen jullie vanuit jullie loods in Tholen verse vis zoals zeebaars maar ook harder uit eigen vangst. Kun je vertellen hoe dat is ontstaan?

Wij zijn in deze onwerkelijke tijd op zoek gegaan naar initiatieven om de vis te verkopen aan de consument. Er komt wekelijks lekkere verse vis uit de Zeeuwse wateren en nu dat veel mensen toch ook niet uit eten kunnen gaan, is er behoefte om thuis dan zelf de vis te bereiden.
Mensen kunnen via de bestellijst bestellen en ik breng dan zaterdag de vis rond met de VISDRIVE. Het is allemaal kleinschalig en ik heb veel leuke contacten met mijn klanten.” 

Soms hikken mensen toch nog aan tegen de bereiding van verse vis. Heb jee nog tips en ideeën voor de visliefhebbers in spe? 

Eerst dacht ik dat mensen niet zelf  vis zouden gaan bakken, maar dat valt reuze mee. En het is helemaal niet moeilijk  En we geven ze recepten mee en bij vragen kunnen ze ook altijd terecht bij ons. En chefkok Edwin Vinke bijvoorbeeld heeft ook leuke kooklessen op Youtube.”  

Verbindingen maken en samenwerking met andere ondernemers staat hoog in het vaandel bij jullie. Zo koop je de producen in bij verschillende  Zeeuwse en Thoolse ondernemers. Hoe gaat dat in z’n werk ?
Het idee is om iedere week bij vissers (collega’s uit Tholen, Zeeland en van Goeree) en bij de visgroothandel Schot , bij verschillende boeren en bij de zeegroenten snijder Michiel Quaak uit Kruiningen iedere week producten in te kopen en zo een bestellijst op te stellen. Zo is er bijvoorbeeld paling van Marcel van der Kreeke uit Wolphaartsdijk.  
Op deze wijze steunen we elkaar, je kunt kijken wat je voor elkaar kunt doen en je hebt elkaars verhaal, wat je weer kunt doorgeven.” 


De verloting op zaterdag is altijd zo een leuk moment. Hoe ben je op dat idee gekomen ?

” Het idee is spontaan ontstaan. Ik wilde het ook een beetje leuk maken voor de mensen en het moest ook makkelijk te volgen zijn via social media.  En nu is er dus op zaterdagavond de wekelijkse verloting, dit is te volgen via Facebook. Het wordt erg gewaardeerd door de klanten.” 

Natuurlijk zijn we ook benieuwd hoe het gaat met Job senior, en de zonen Sjaak en Job junior? Van de laatste zagen we laatst een leuke foto met een vers gevangen vis.  Wordt hij net als zijn broer ook visserman? 
Met Job sr. gaat het goed, hij heeft afgelopen maand zijn eerste aov gekregen 
Maar hij is nog steeds visser en hoopt dit te blijven zolang hij gezond mag zijn.
Zoon Sjaak is aan boord samen met vriend en bemanningslid Davy. Onze zoon Job jr is een weekje meegeweest, of hij daadwerkelijk gaat vissen voor zijn beroep, moeten we nog even afwachten.
En zoon Arie is werkzaam bij Visgroothandel Schot Tholen en heeft het daar erg naar zijn zin. “

 

 

 

 

 

 

Vis van Job zo heeft het visserijbedrijf van de maatschap van Job en Miranda Bout uit Tholen. Zoon Sjaak vist ook al een aantal jaren met zijn vader op harder, sprot en krabben zoals ook zijn opa al deed. Met de grote boot TH 16 ‘Harder’ en de sloep TH 17 vissen zij met duurzame zegen- en ankerkuil visserij in de Zeeuwse stromen. Al vier generaties lang vissen zij op harder. Harders leven in gebieden waar zout en zoetwater samenkomen. Je ziet ze vaak bij sluizen of havens. De hardervisserij is van oorsprong erg duurzaam: er wordt nauwelijks brandstof gebruikt en de bodem blijft onaangeroerd. Vissers  Bout  zijn kleinschalige vissers, gebruiken verantwoorde vangstmethoden en zijn aangesloten bij de Goede Vissers.  Op het water gebruiken zij geen specifieke apparatuur om de harders op te sporen: ze  turen met hun ogen.

“Zegenvisserij is het spel tussen vis en visserman.
Is de vis slimmer dan de visser, dan vist deze achter het net. “