Vijf vragen aan kreeftenvisser Jacco Schot

Over kreeften, ‘100 jaar Schot in de Zaak’ en de nieuwe ZZ15

Een gesprek met Jacco Schot van Neeltje Jans Mosselen en WK Schot, twee bedrijven die net als de overige ongeveer 25 kreeftenvissers een vergunning hebben om op kreeft te vissen.
IS  ER DIT JAAR OOK WEER EEN VERLOTING VAN DE PERCELEN GEHOUDEN VOORAFGAANDE AAN DE OPENING VAN HET SEIZOEN? EN ZIJN JULLIE BLIJ MET DE UITKOMST?

” Ja ook dit jaar is er weer een verloting.   Het is een eerlijke verdeling met minder stress dan voorheen de ‘kreeftenrace’ . Qua percelen kwamen we er redelijk gunstig vanaf. Al was dit voor ons minder van belang omdat we ook vaste visvakken hebben.”

 

 

 

 

Het familiebedrijf van Jacco is al meer dan honderd jaar bezig in de schaal-en schelpdierenvisserij. In 2012 is door de familie Schot een boekje uitgegeven ‘100 jaar Schot in de zaak’ waarin de geschiedenis van de vissers en kwekersfamilie wordt weergegeven. De vloot bestaande uit de mosselkotters, het schip voor de hangcultuurmosselen en de boot voor de visserij op de kreeft voert de nummers beginnende met de ZZ (Zierikzee) . Naast de kreeftenvisserij is Jacco ook de man van de hangcultuurmosselen. Als straks in mei het seizoen van de hangcultuurmosselen begint komen we graag bij hem terug voor vijf vragen over de mossels.

Het ophalen van de eerste kreeft uit de Oosterschelde gebeurde dit jaar anders dan in de afgelopen jaren zonder feestelijke bijeenkomst. Door de Corona crisis was niet alleen de start geheel anders maar omdat de horeca gesloten is werd gevreesd dat de afzet van de kreeften een groot probleem zou worden. In een unieke samenwerking met de Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws en Fish-Tales is een hele mooi actie opgestart om de kreeft in heel Nederland  bij consumenten thuis te bezorgen. Gekookt en met een doosje Zeeuwse tafeloesters en een fles witte wijn van de Kleine Schorre (allemaal Zeker Zeeuws gecertificeerd ) kan men zo genieten van de Zeeuwse zilte zaligheden .  

Kijk voor de actie bij ALLES LOKAAL