Vers geplukt: appels en peren

September oogstmaand

Rond deze tijd is het druk in de vele boomgaarden in Zeeland. Appels en peren vallen in de manden van de vele plukkers. De zoete kant van Zeeland, lieflijk en een beetje verstild, dat is Zeeuws fruit van Zuid-Beveland, Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen en Tholen.

Zeeland is een echte fruitprovincie met 500 actieve fruittelers en 4000 hectare aan boomgaarden. Naast appels en peren worden in Zeeland ook pruimen, kersen, rood fruit, zwarte bessen en innovatieve kiwibessen verbouwd. Onze provincie is ook een van de oudste fruitteeltgebieden van Nederland. Al in de Middeleeuwen werd hier fruit geteeld. De fruitbomen doen het goed in de Zeeuwse klei met veel zonuren. In het voorjaar waan je je wel in het buitenland, zo uitbundig staan de fruitbomen in bloei. De peer heeft overigens terrein gewonnen van de appel: sinds 2005 worden in Zeeland steeds meer peren in plaats van appels geteeld. Met name de conference peer doet het uitzonderlijk goed op Zeeuwse bodem. Het Zeeuwse klimaat levert een grote goudgroene peer op, terwijl je in andere landen eerder kleine gele peren krijgt.

Bekende rassen als Elstar, Jonagold, Alkmene, Junami en Braeburn, maar ook een echt zomerappeltje als Zari en de Delcorf zijn de favorieten in Zeeuws appelland. Bij de peren zijn het chique namen die de fruittelers op hun borden schrijven: Conference, Doyenne du Comice, Clapps Favourite en Gieser Wildeman. Behalve in de fruitmand zijn de peren en appels ook in andere vorm ‘een appeltje voor de dorst’: de Zeeuwse sappen zijn bekend als echte dorstlessers, gezond en zonder toevoegingen heerlijk om weg te drinken. En sinds deze zomer is er ook Zeeuws Bruis: de Zeeuwse cider van appelen uit de boomgaard van De Plantage. Natuurlijk gecertificeerd als Zeker Zeeuws Streekproduct.

De erkenning als echt Zeeuws Streekproduct dragen ook de Zeeuwse peren en appels van KG Fruit , Fruvo, De Catharinahoeve en De Plantage. Met alle Zeker Zeeuws fruittelers kennis maken? Dat kan: kijk op alle gecertificeerde bedrijven