Van natuurlijke grondstof tot Godendrank

VAN NATUURLIJKE GRONDSTOF TOT GODENDRANK

Op een zomers dag reed ik via de Westerscheldetunnel door het weidse Zeeuws-Vlaamse land naar Sint Jansteen. Een ontdekkingstrip, want niet eerder in dit leuke dorp geweest. En toen was daar de imposante deur van de voormalige Johannes de Doper kerk. WOW!

   

Eenmaal binnen was ik nog meer onder de indruk; wat een prachtig gebouw en wat een gepassioneerde mensen zijn Tom en Goderic. Vol vuur wordt er verteld over hun passie voor streekproducten en dan natuurlijk in het bijzonder voor hun eigen gebrouwen producten.

In de kerk staan stookketels en vaten en ik hoor regelmatig ‘gedrup’. Het hoort allemaal bij het proces wat hier plaatsvindt: het distilleren van de heerlijke dranken van The Holy Spiritus. Stuk voor stuk zijn het unieke creaties; met aandacht, zorg en liefde gemaakt – ‘’van natuurlijke grondstof tot godendrank’’, en dat proef je! Maar wat maken ze daar nu allemaal in die prachtige kerk? Van écht heerlijke Appelcider tot voortreffelijke Gin; allemaal bijzondere dranken door ‘Masterbrewer Tom’ bedacht. Want naast een vakkundige brouwerij herbergt The Holy Spiritus ook een professionele stokerij onder haar mysterieuze dak.

Cider – Honingwijn – Likeuren/Likorettes – Distillaten.

       

 

Cider.  Cider is gegist appelsap en kent haast ontelbare variaties. Appelsap bevat suiker, wat gedurende het proces vergist wordt tot alcohol. De cider van The Holy Spiritus heeft een alcoholpercentage van 2% tot 8%..

 

 

Mijn bezoek duurde ietsje-pietsje langer dan gepland (en dan heb ik nog niet eens kunnen proeven; ik moest tenslotte nog terug ‘naor d’n overkant’), maar deze mannen hebben zó veel te vertellen over het pand, hun passie voor de streek en het gebruik van streekproducten, hun plannen voor de toekomst. Ik ga zeker nog een keer terug naar Sint Jansteen en zorg dat ik dan een BOB met me meeneem!

Nieuwsgierig geworden en wilt u ook een keer een bezoek brengen? Check de mogelijkheden voor een rondleiding – eventueel in combinatie met een proeverij- op hun website >>>

De mannen van The Holy Spiritus werken graag samen met andere streekproducenten; zo zijn er recent de volgende producten bedacht en ontwikkeld: Tomagin in samenwerking met Patrick Keizer van De Ketchupfabriek, Ginulst gin in samenwerking met Brouwerij Vermeersen en ook met de pruimen van Kees Hamelink zijn ze aan de slag gegaan.

Daarnaast zijn ze erg actief in het organiseren van Streekproductenmarkten in Sint Jansteen én in Hulst. Op de hoogte blijven ?Volg The Holy Spiritus op hun socials.

 

                       

 

 

 

Wil je meer weten over de historie van het prachtige pand waar The Holy Spiritus is gevestigd? Lees meer op hun website >>>