Van het land Zeeuwse oogst

TIJD VOOR OOGSTNIEUWS

ZEEUWSE VLEGEL

Het was een goede oogst dit jaar zegt Jan Koeman van De Zeeuwse Vlegel. “De tarwe werd dit jaar op 2 percelen geteeld op Tholen en in Zuid-Beveland. De bakkwaliteit van het geteelde ras Renan is met dank aan de lange droge zomer uitstekend.

Hoe meer ons klimaat gaat lijken op een landklimaat, des te beter de bakkwaliteit van tarwe. Maar andere gewassen hebben uiteraard wel heel veel last van de droogte. En per saldo heeft de hele landbouw geen baat bij lange droge zomers.”

RODE PIPO’S

Ook de Rode Pipo heeft het dit jaar erg goed gedaan. “ Op tijd regen en ook de zon doet hem goed voor de afrijping aan het einde van het seizoen. We hebben een mooie sortering van ons product.” Aldus Richard Koster van Select Potato.
“De opbrengst is aanzienlijk hoger dan afgelopen jaar, gelukkig maar. We hebben hem op veel plaatsen weer weggezet en de mensen die hem proeven vinden hem allemaal erg lekker.
De verwachting is dat we ze binnen nu en drie weken gaan rooien. Hier zullen we iedereen van op de hoogte houden en als mensen het leuk vinden zijn ze welkom om te komen kijken uiteraard. “  De Rode Pipo is in de volgende maten verkrijgbaar:
Kriel maat (0-35/40 mm)
Tafelmaat (40-60 mm)
Bonken (60 plus, bijvoorbeeld voor friet)

ZEEUWSE WIJNEN 

De Zeeuwse wijnboeren kijken vol vertrouwen naar de oogst van dit jaar. De pluk van de druiven zal over enkele weken van start gaan op Wijnhoeve De kleine Schorre  op Schouwen-Duiveland, Wijndomein En Passantin de zak van Zuid-Beveland en bij de Landgoed Catharinahoeveen Wijngaard ’t Biezenhof  in Zeeuws -Vlaanderen.

WIJNHOEVE DE KLEINE SCHORRE

“We moeten nog even tot de oogst 5 – 6 weken, hierin kan dus nog veel gebeuren. Tot nu toe ziet het er goed uit al hebben we wel wat schade ondervonden van de storm die in juni over het land trok. Verder kunnen we spreken van een vergelijkbaar jaar met 2018, lekker zonnig en niet te nat. Precies wat druiven lekker vinden. Als het weer de komende weken nog mee zit verwachten wij weer een top kwaliteit wijn te kunnen maken,” aldusJohan van de Velde van Wijnhoeve De Kleine Schorre.

WIJNGAARD ’T BIEZENHOF

Ook wijnboer Ronald Blomme van Wijngaard ’t Biezenhof ziet het positief: “De huidige staat van de druiven is uitstekend. De Monarch-druif voor onze rode wijn is nu in rap tempo aan het afrijpen, onze verwachtingen zijn dan ook goed mits we natuurlijk geen omslag van het weer krijgen richting september. En we gaan er van uit dat het oogsttijdstip vroeger zijn dan voorgaande jaren.’”

 

 

OOGSTTIJD 

De goudgele tarwevelden van de zomer zijn intussen leeg,  alleen de stoppels en wat strobalen herinneren nog aan het graan. De vroege aardappelen en het pootgoed zitten al in kisten en de oogst van de andere latere aarappels is op het land op gang gekomen. Net als in de boomgaarden waar de plukkisten voor de appels en peren gevuld worden. Alleen in de wijngaarden is het nog erven wachten voordat de druiven geplukt worden.

 

Aan de kleuren van het licht, de ochtenddauw en de vochtigheid in de avonden merken we dat de nazomer is aangebroken. Het stemt altijd een beetje weemoedig een soort afscheid van de zomer.  Maar het is ook het mooie van streekproducten dat het aanbod met de seizoenen wisselt en we zo van ieder jaargetijde de vruchten kunnen plukken.