Tips voor potige types

Aardappelen zijn onmisbaar in vele gerechten. Met deze potige types kun je alle kanten op:  bakken, stomen, stampen, frituren in de oven of als salade.

ZO Kook je ze

Makkie! Het klinkt heel gemakkelijk: en dat is het ook, aardappelen koken..
Over het algemeen kook je aardappelen in 20 à 25 minuten met wat zout gaar. Maar het ligt er ook aan hoe groot ze zijn. Snijd grote aardappels in tweeën of in vieren, en kleine aardappels heel. Zorg er dus voor dat alle aardappels even groot zijn. Anders is de ene aardappel gaar en de andere niet. Leg ze in een laagje water waarin ze net niet onder gaan. Kook ze in een gesloten pan. Door het deksel op de pan te houden behouden de aardappelen de meeste voedingswaarden en de smaak. Om te kijken of ze gaar zijn, prik je er gemakkelijk met een vork erin dan zijn ze gaar.

Bak’se

Als je aardappelen wilt bakken, schil de aardappels snijd ze in parten of plakken. Kook de partjes of plakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten met een beetje zout. De aardappelen moeten stevig blijven. Laat ze goed uitlekken op keuken papier of een schone theedoek en dep ze droog. Verhit in een koekenpan een klontje boter. En bak de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar van binnen  en lekker krokant bruin.

Mag het iets dikker?

Zin in een kop heerlijke eigen gemaakte soep?  Voeg een kruimige aardappel toe en je hebt een goed gebonden soep.

Voor later

Donker en koel blijven de aardappelen het langst houdbaar. Dus bewaren in de kelderkast of bijkeuken. Maar ook niet weer te koel, dus niet in de koelkast, daar gaan smaak en structuur verloren. En haal ze uit de plastic verpakking en bewaar ze in een papieren zak of karton, zo blijven ze lekker droog! Voorgekookte panklare aardappelen en frites moeten overigens wel in de koelkast.

Lekker smeuïg

Een perfecte puree krijg je met kruimige aardappelen: dit komt door de losse structuur (vandaar ook stamppot aardappel genoemd). Een beetje vocht  toevoegen aan je puree maakt het net nog smeuïger.  Maar eerst het vocht (melk, bouillon) voordat je het toevoegt. Koude vloeistof  wordt namelijk minder goed opgenomen door de gepureerde aardappelen.

Mag ook iets anders zijn?

Aardappelen maken dik, zo wordt vaak gedacht. Maar dat is niet helemaal eerlijk voor de piepers. Het gaat vooral om wat je erbij eet , als het om de teller gaat van de calorieën. Woest, spekjes, jus…  Wil je wat minder maar ook lekker vervang je de jus dor andere smaakmakers zoals sambal, gebakken ui, mosterd of ketjap.

Zonde om het weg te gooien

Aardappelen horen bij de top 10 van de meest verspilde producten . Eigenlijk best zonde! Te veel gekookt en niet opgegeten? Je kunt gekookte aardappelen tot 2 dagen in de koelkast bewaren en drie maanden in de vriezer. Zo kun je er zeker wat lekkers mee maken.

Beetje aangebrand?

Niet goed opgelet en oh nee de aardappelen zijn aangebrand.  Hoe krijg je de pan weer blinkend schoon?
Vul de pan met warm water en een klein scheutje afwasmiddel. Laat het ongeveer 1 uur inweken. Verwijder de resten met een borstel en schrob het nog een keer goed schoen. Nog niet gelukt?  Spuit dan wat keukenreiniger (ontvetter) in de pan en laat dit weken. En je pan wordt weer als nieuw.