Sturm Zeeuwse Eieren, herkenbaar Zeeuws

Herkenbaar Zeeuws 

Jullie eieren zijn erkend Zeker Zeeuws Streekproduct. Kunnen jullie ons vertellen hoe dat gegaan is en waarom jullie het certificaat aangevraagd hebben? 

“Omdat de markt altijd in beweging is, blijft het voor ons zaak om alert en scherp te zijn. Daarbij kijken we om ons heen waar eventuele mogelijkheden liggen om meerwaarde te geven aan onze eieren. Een aansprekend item is het regionaal produceren en vermarkten van onze producten. Eieren komen niet per definitie uit Barneveld, maar ook gewoon uit Zeeland. ‘Om d’n oek’ dus. Dit is een van de speerpunten van Zeker Zeeuws. Na een aantal positieve gesprekken bleek het voor ons mogelijk om aan de criteria te voldoen. Na het traject te hebben doorlopen hebben we het certificaat in ontvangst mogen nemen.

Jullie hebben zelf kippen maar verpakken en vermarkten ook de eieren van andere boeren. Welke soorten van eieren zijn dat allemaal? 

“Hoofdzakelijk kopen wij bij een Zeeuwse collega boer bruine scharreleieren in (hij heeft ook het certificaat Zeker Zeeuws) om zo continue aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen. Enkele klanten hebben markt voor witte eieren, zodat we die in kleinere aantallen bij een regionale pluimveehouder inkopen. Dit zijn ook scharreleieren. Van een biologische collega pluimveehouder betrekken we de biologische eieren. We verkopen ook vrije uitloop eieren, maar dat gaat echt om kleine aantallen. ”

Hoe zit dat met bruine en witte eieren en de kleur van de kippen? 

“In principe leggen bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte eieren, zo eenvoudig is dat. Onze klanten gaan over het algemeen voor het bruine scharrelei en die wens willen we dan ook graag respecteren.

Jullie website, vrachtwagen en zeker ook de doosjes zijn nogal opvallend gekleurd en bedrukt, waarmee jullie je onderscheiden van andere eieren. Een bewuste keuze ?

“Enkele jaren geleden was onze vrachtwagen aan vervanging toe. We voerden op dat moment een logo wat in onze beleving niet zo aansprekend was. Vooral het feit van herkenning speelde daarbij een rol. Uiteindelijk kwam het tot een volledig nieuwe huisstijl die qua kleur en ontwerp past bij ons bedrijf. Daar horen uiteraard ook een nieuwe website, nieuwe belettering van de auto’s en nieuwe doosjes bij. Wanneer je ons ziet rijden hopen wij dat jullie denken ; ‘hé, die eieren staan ook bij ons in de winkel, die ga ik ook eens proberen’, of nog mooier:  hé, die eieren eten wij ook altijd’.”

Is er eigenlijk ook een bepaald eierseizoen in het jaar? 

“Onze kippen leggen de eieren een heel jaar rond, dus de aanvoer is constant. De afzet is wel enigszins afhankelijk van het toeristenseizoen, waarvan wij in Zeeland mogen profiteren. Toch zien we de laatste jaren een toename van het aantal vakantiemomenten en lange weekenden waardoor we een groot deel van het jaar een behoorlijk constante afzet hebben. Wat betreft het consumeren is het wat ons betreft een jaar rond eierseizoen.”

En hebben jullie een favoriet recept met eieren voor ons? 

“Een heerlijk gekookt eitje of een lekkere uitsmijter blijft ongeëvenaard lekker, maar voor een favoriet recept verwijzen we jullie graag naar een van onze vele prachtige restaurants waar wij wekelijks onze eieren mogen bezorgen. Wij doen waar wij goed in zijn: vers, snel en voordelig. Laat de koks maar doen waar zij goed in zijn, dat is ze toevertrouwd.”

 

HÉ, DIE EIEREN ETEN WIJ OOK ALTIJD”

Sturm Zeeuwse Eieren is een legpluimveebedrijf met eierpakstation, gelegen in hartje Walcheren in de provincie Zeeland. Het bedrijf is op 1 april 1959 opgericht door de familie Sturm. Inmiddels is het geen familiebedrijf meer, maar de opzet is nog steeds hetzelfde: eigen kippen, eigen eieren en zelf naar de klanten. De meeste eieren worden door het bedrijf zelf bij de klanten bezorgd: o.a. boerderijwinkels, delicatessenzaken, supermarkten, horecabedrijven en ship suppliers . Grote kans dat je in een restaurant dus een Zeeuws eitje van Sturm eet of in de lokale supermarkt een doos Zeeuwse eieren van Sturm tegenkomt. En nu dat het de tijd van bakken en lekker kokkerellen en is en dus de eiermandjes in de keuken goed gevuld zijn wilden we meer weten over de Zeeuwse eieren in de prachtige doosjes. We spraken met Michiel Wauters over de erkenning als Zeeuws streekproduct, bruine en witte kippen en natuurlijk het aparte logo.