SeaFarm @ De Oosterschelde

Duurzame Vis, Schaal en Schelpdieren

Je kunt de gebouwen vanuit de verte goed zien, bij de kering direct aan de Jacobahaven aan de Oosterschelde ligt Seafarm.  Een ‘farm’ bekend om de duurzame zee kwaliteitsproducten. Begonnen in 2008 als viskwekerij en mesheftenvisserij heeft Seafarm vanaf 2013 ook een eigen oesterkweek. Alle drie productgroepen van Seafarm zijn erkend Zeker Zeeuws ®Streekproduct .
Het logo met de naam op het gebouw toont de vis waarmee het allemaal dus begonnen is toen eigenaar Adrie Bout in de jaren negentig van de vorige eeuw andere inkomstenbronnen ontwikkelde. Adri was Noordzeevisser en ging in plaats van op zee te vissen op het het land tarbot kweken. Intussen staat zoon Dave mede aan het roer van Seafarm en heeft het bedrijf een prachtige reputatie opgebouwd als voorbeeld voor zijn innovaties en het milieu- en diervriendelijk kweken van vis.
Wat eerst een kleine proeverij was is intussen uitgegroeid tot een een volwaardig restaurant met op de kaart natuurlijk de ‘eigen producten’  tarbot, mesheften en oesters en als specialiteit Fruit de Mer. Deze keer  spraken we met Dave Bout over het bedrijf Seafarm en de producten maar we hebben beloofd om later terug te komen om Aan tafel in het restaurant aan te schuiven.

Seafarm was in 2014 een van de eerste bedrijven in Zeeland met een Zeker Zeeuws® certificaat. Jullie hebben drie certificaten:  voor de mesheften, de tarbot en de oesters.  Kun je ons iets vertellen over hoe de ontwikkeling van jullie bedrijf sinds die periode is verlopen? 

“Ja, dat is een lang verhaal, ik probeer het kort te houden. In brede zin kan je zeggen dat we sinds die tijd trotser zijn geworden op onze producten en de mensen met wie we dit tot stand brengen. De producent is steeds meer zichtbaar geworden en hier proberen we extra gebruik van te maken door bijvoorbeeld nu zelf een restaurant te runnen om zodoende te laten zien hoe een chef met de producten kan/wil werken. Zo krijgen direct we feedback vanuit de keuken of zelfs bij de consument aan tafel over de mooie producten die we soms allemaal naar Zuid-Europa sturen.

Daarnaast is het zo, dat doordat het bedrijf zichtbaarder is geworden, het voor de mensen achter de schermen en op de voorgrond aantrekkelijker is geworden om voor ons dagelijks te willen en kunnen werken met alle mooie producten. Zo delen we de bedrijfsvisie en zie je dit duidelijk terug bij de mensen en de beleving die men heeft door dit elke dag opnieuw neer te zetten. Zodoende opent dit weer deuren naar andere klanten en nieuwe kansen.”

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Seafarm. Zoals bij de tarbotkwekerij waarmee jullie pionier en leider in Europa zijn. Wat is het bijzondere aan jullie werkwijze?
“Continue proberen de oorzaak op te lossen in plaats van de problemen te repareren, het delen van je problemen met andere om je zo ook open te stellen voor nieuwe kansen op mogelijke oplossingen. Een andere wijze van werken/benaderen is door bijvoorbeeld korte lijnen te houden met alle mensen die direct of indirect werkzaam zijn voor het bedrijf. Hierdoor worden ze erkend en juist getriggerd om mee te denken over allerlei innovaties. Mochten ze zelf dingen zien gebeuren of opmerken, dan kan daar dan tijdig op ingespeeld worden.”

Jullie affineren jullie oesters in water uit jullie eigen bron in de Oosterschelde. Wat houdt dat precies in?
“Het bronwater wat wij gebruiken wordt uit een ondergrondse waterbron op 70 meter diepte opgepompt. Je kunt je voorstellen dat de grond bestaat uit verschillende lagen, zoals bijvoorbeeld: klei en schelpen. Het water wat in de bron komt is eerst door de verschillende lagen grond gegaan en daardoor wordt het op een natuurlijke manier gezuiverd. Dit water pompen wij op, doordat dit water zo schoon is kunnen wij het o.a. gebruiken voor de oesters, maar ook voor de schelpen om ze te verwateren/zuiveren en natuurlijk voor de tarbot. Voor de tarbot in het speciaal, omdat ze door dit zuivere water geen behoefte hebben antibiotica, er zitten simpel weg geen ziekmakende bacteriën in het zilte bronwater. Het opgepompte water wordt na gebruik weer gefilterd zodat we het opnieuw kunnen gebruiken en er zo geen verspilling optreedt.

Mesheften of Scheermessen zijn jullie derde ‘eigen’ productgroep. Is het nog steeds zo dat het merendeel van de scheermessen naar Zuid-Europa geëxporteerd wordt en dat in Nederland nog weinig scheermessen gegeten worden?
“Ja, dit is helaas nog steeds het geval, wel zien we een duidelijke groei in met name de bekendheid van dit op en top Zeeuwse streekproduct in de Benelux. Daar zijn we erg blij mee natuurlijk, mooi zou zijn als deze groei doorzet doordat er bijvoorbeeld steeds meer in restaurants mee gewerkt zal gaan worden, dan volgen de consumenten/particulieren hoogstwaarschijnlijk vanzelf!”

Afgelopen jaren hebben jullie Fruits de Mer behoorlijk op de kaart gezet. Wat zit er eigenlijk allemaal in of beter gezegd op zo’n plateau naast jullie eigen producten? En kunnen we dit jaar weer iets bijzonders verwachten bij de opening van het seizoen?
“In het restaurant is het mogelijk om te kiezen uit 3 verschillende Fruits de Mer varianten; Uiteraard liggen er op een standaard plateau voldoende Seafarm schelpen, Seafarm Oysters en vers gevangen Noordzee krab op; bij het 2e plateau zijn er langoustines en gamba’s toegevoegd en bij het 3e plateau zit er zelfs nog een kreeft bij. Naast het plateau Fruits de Mer is er ook nog keus uit een Crustaces, dit is een identieke plateau als de Fruit de Mer, alleen een warme variant.

We gaan ook in 2020 weer iets organiseren rondom de opening van het Fruits de Mer seizoen, maar hoe en waar dat dit jaar zal gaan blijft nog even geheim…..”