Recept

Mosseltjes Aziatische wijze

Bereidingstijd: 30+30 minuten

Een recept van de Belgische  3* Chef én Zeker Zeeuws ambassadeur Gert de Mangeleer

Tip van Gert:

het kookvocht van de mosselen: als ik in het seizoen mosselen klaarmaak thuis bewaar ik steeds het geparfumeerde kookvocht als basis voor sausen, ik passeer het en vries het in.

 

 

Mosseltjes op Aziatische wijze

  • 1 kilo hangcultuurmosselen per persoon
  • 180 gram versnipperde sjalot
  • 4 gram look fijngesneden
  • 6 gram gember fijngesneden
  • 40 gram sojasaus
  • scheutje olijfolie
  • 6 stuks pijpajuin
  • 20 gram koriander
  • Enkele takjes shisho

Voor de jus:

  • 180 gram champagne
  • 1 takje laurier
  • 40 gram ui
  • 1 takje tijm
  • 1 teen look
  • 750 gram mosselvocht*
  • Zure room
  • 1 Limoen
  • Combava olie (epice de roellinger) verkrijgbaar in de delicatessenwinkel

Bereidingswijze in stappen

Voor de jus :

Breng de champagne samen met de geplette look, versneden ui, tijm en laurier aan de kook, flambeer en kook in tot de helft.

Stap 2

Voeg het mosselvocht toe en laat een half uurtje trekken op zacht vuur, passeer

Stap 3

Dit is de basis van de jus, monteer met zure room en schuim luchtig (per 100 gram basis gebruik ik 100 gram zure room)

Hou warm

De mosseltjes:

Snipper de sjalot, snij de look en gember zeer fijn. Snij de pijpajuin in fijne ringetjes. Snij de koriander grof.

Stap 5

Spoel de mosseltjes verschillende malen in ruim water, tot er zeker geen zand meer in zit

Stap 6

Stoof de sjalotjes samen met de look en gember glazig, blus met de sojasaus en laat op zacht vuurtje karamelliseren.

Stap 7

Voeg de mosseltjes toe en zet een deksel op de pot, verhoog het vuur op volle kracht, schud regelmatig de mosseltjes op tot ze openkomen. (Dit moet snel en krachtig gebeuren, zo blijven de mosseltjes mooi glazig en sappig).

Stap 8

Voeg de pijpajuin en korenader toe en schud nogmaals op zodat deze vermengd zijn.

Afwerking:

Overgiet de mosseltjes met de opgeschuimde jus, werk af met limoenrasp, enkele druppels combava olie en wat takjes shisho

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.