Recept

Gefrituurde mesheften

Bereidingstijd: 30 minuten

Zo uit de zee op je bord. Scheermessen of mesheften zijn nog best onbekend in Nederland, terwijl ze toch voor de Zeeuwse kust door twee Zeeuwse vissers (Seafarm en Zeeuwse Mossel) gevist worden.  Probeer maar eens een zakje gefrituurde mesheften met zelfgemaakte knoflookmayonaise. Lekker!!

Knoflook mayonaise

  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 200 ml zonnebloemolie
  • peper en zout
  • sap van een halve citroen

Gefrituurde mesheften

  • 1 kg mesheften
  • 1 ui
  • 1 glas witte wijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 grote eieren
  • bloem
  • paneermeel

Bereidingswijze in stappen

Mesheften

Snij de ui in kleine stukjes. Verhit de olie in een ruime pan, voeg de ui en knoflook toe en bak deze glazig. Voeg de wijn toe en breng dit aan de kook. Doe nu de mesheften erbij en kook ze kort tot ze uit hun schelp vallen. Haal de pan van het vuur en laat de mesheften in een vergiet afkoelen

Knoflook mayonaise

Neem een diep bord en doe de eierdooier en de mosterd erin. Mix beide door elkaar terwijl je langzaam de zonnebloemolie erbij giet/druppelt tot de gewenste hoeveelheid is bereikt. Meng tot slot de geperste knoflook, citroen, peper en zout erdoor.

De mesheften paneren en frituren

Vul drie diepe borden; 1 met bloem, 1 met de 3 geklopte eieren en 1 met paneermeel. Dep de afgekoelde mesheften zoveel mogelijk droog en paneer ze vervolgens in deze volgorde: door de bloem, in het eimengsel en door het paneermeel. Zorg ervoor dat in alle stappen de mesheften volledig bedekt zijn met bloem, eimengsel of paneermeel. Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden. Zorg dat je een frituurpan hebt met een deksel; de mesheften kunnen nog wat vocht vasthouden. Het is mogelijk dat deze klappen, dus wees voorzichtig. Als de olie op temperatuur is, maximaal 5 tot 6 mesheften frituren. Vergeet het deksel er niet op te doen! Haal de mesheften na circa 1 à 2 minuten uit de olie of wanneer ze goudbruin zijn. Leg ze even op een bord met keukenpapier. Serveer vervolgens samen met de knoflookmayonaise.

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.