Het is pruimentijd! De heerlijke zoete Opal, Reine Victorias of Reine Claude pruimen worden nu volop geoogst en zijn echt veelzijdig te gebruiken. Van hartig tot zoet en wat overblijft gaat in de weckpot met een scheut brandewijn. . Om te beginnen hebben we een lekker recept uitgezocht : een royale pruimentaart met amandelen.
Pruimentaart met amandelen
Bereidingstijd: 120 Minuten
Het recept
Ingrediënten
VOOR HET DEEG
125 gr bloem
45 gr poedersuiker
20gr gemalen amandelen
snufje zout
75 gr koude boeter
1 eidooier
rasp van 1 citroen
VOOR DE VULLING
125 gr zachte boter
125 gr suiker
2 eieren
125 gr gemalen amandelen
1 el bloem
VOOR DE TOPPING
2 kg rode pruimen (OPAL) gehalveerd en ontpit
325 gr suiker
1 tl gemalen nootmuskaat
In stappen:
Doe voor het deeg de bloemde poedersuiker, de amandelen en het snufje zout in een. komSnijd de koude boter in kleine stukjes en doe ze erbij
Meng de boter door de bloem tot een kruimelig deeg
Voeg de eierdooier en citroenrasp toe en kneed snel tot een bal
(Voeg wat bloem toe als het deeg nog plakt)
(Voeg wat ijskoud water toe als he deeg nog uit elkaar valt )
Druk de bal plast, wikkel in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast
Verwarm de oven op 175 C
Meng intussen een grote kom de pruimen met de suiker en de nootmuskaat
Leg de pruimen met de bolle kant naar bovendicht tegen elkaar op 1 of 2 bakblikken
Bak ze in 45 minuten gaar. Ze moeten wel heel blijven
Neem ze uit de oven en laat afkoelen
Rol het deeg op een met bloem bestrooid blad tot een ronde of vierkante lap van 4 mm dikte (afhankelijk van de taartvorm die je gebruikt)
Verwarm de oven op 170 C
Klop voor de vulling. de boter met de suiker romig, klop de eieren door en meng de amandelen en bloem er door
Prik gaatjes in de bodem verdeel het amandelenmengsel er over en bak het midden in de oven in 20 min. lichtbruin
Neem uit de oven en laat afkoelen
Giet het sap af en kook tot een dikke siroop
Leg de pruimen met de snijkant naar boven naast elkaar op de bodem en bestrijk met de siroop
Lekker met lobbige slagroom