Oosterscheldekreeft met Zeeuwsche Zoute Zeekraal

Bereidingstijd: 30 Minuten

Het recept

Het kreeftenseizoen is weer begonnen! Dat betekent dat we ook weer kunnen genieten van onze Oosterscheldekreeft. Dit recept maken we met Zeeuwsche Zoute Zeekraal. Want met de twee ingrediënten uit de Oosterschelde kan het niet anders dan dit een feestje voor de smaakpapillen wordt.

Dit recept is samengesteld met een kreeft die al gekookt is. Uiteraard kan je dit ook zelf doen.

 

Bron: Zeeuwsche Zoute

Ingrediënten

Oosterscheldekreeft (gekookt)
300 gram krielaardappelen in schil
Zeeuwsche Zoute Zeekraal
2 tenen knoflook
150 gram ongezouten roomboter
Rode peper
2 kroppen baby Romaine sla (little gem)
250gram cherrytomaten
Citroen
Olijfolie
Zwarte peper

In stappen:

Verwarm de oven voor naar 200 graden. In de tussentijd kook je de krielaardappelen. Zet hiervoor een pan met water op het vuur en kook de aardappelen in de schil in 15 minuten gaar. Ondertussen snij je de rode peper fijn en pers je de knoflook uit. Meng deze ingrediënten samen met een flinke snuf Zeeuwsche Zoute Zeekraal en olijfolie door de roomboter.

Als dit gedaan is komt het meest uitdagende deel van dit recept om de hoek kijken: het halveren van de kreeft. Zet hiervoor een goed koksmes met de punt in het kruis op het kopgedeelte van de kreeft. Duw met kracht naar beneden tot aan de ogen. Herhaal dit ook de andere kant op, richting de staart. Als het goed is, is de kreeft nu gehalveerd. Mocht je er niet uitkomen: op Youtube zijn handige video’s te vinden!

Bij de kop verwijder je de maag en vergeet ook niet om het darmkanaal weg te halen om een bittere smaak te voorkomen. De scharen maak je open door er een paar stevige tikken op te geven. Uiteraard is het ook mogelijk om deze open te maken met een notenkraker. Leg de halve kreeft en de open scharen met het vlees naar boven in een ingevette ovenschaal.

Giet de aardappelen af en snijd deze doormidden. Ook deze doe je in een ingevette ovenschaal. Bestrijk zowel de kreeft als de krielaardappelen met de zelfgemaakte boter. Zet de ovenschalen in het midden van de voorverwarmde oven. Zet de oven op de grillstand en grill gedurende 5 minuten tot de boter gemoeten is en de aardappelen een krokant laagje hebben gekregen. Blijf goed op je gerecht letten dat het niet aanbrandt.

In de tussentijd snij je de Romaine sla in grove stukken en de cherrytomaten in 4 delen. Doe dit in een kom en breng op smaak met zwarte peper, Zeeuwsche Zoute Zeekraal en een goede olijfolie. Eventueel kan je nog andere ingrediënten toevoegen voor extra smaak.

Snijd de citroen in partjes en leg op de borden. Haal de gerechten uit de oven en serveer de kreeft met de aardappelen en salade. Eet smakelijk!

Recept voor 2 Personen