Luchtige appel-kaneelcake met Zeeuwsche Zoute

Bereidingstijd: 90 Minuten

Het recept

Nu het zonnetje weer heerlijk gaat schijnen, is het ideaal om met een kopje koffie en een plakje cake te genieten van het weer. Met het recept van deze appel-kaneelcake ben je snel klaar, en heb je een heerlijk tussendoortje gemaakt. Deze variant wordt gemaakt met Zeeuwsche Zoute Puur . Voor de gedurfde fijnproevers kan het pure zout worden vervangen door Zeeuwsche Zoute Gerookt Dit geeft een extra bijzondere smaak aan jouw cake.

foto: Zeeuwsche Zoute

Om dit recept te maken heb je een mixer en bakblik nodig.

Ingrediënten

2 grote appels
200 gram roomboter
2 theelepels kaneel
175 gram suiker
1 zakje (8 gram) vanillesuiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 grote eieren
Snufje Zeeuwsche Zoute Puur
1 eetlepel maïzena
1 eetlepel paneermeel
Boter voor invetten bakblik
Vanille-ijs (optioneel)
Slagroom (optioneel)

In stappen:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn voordat je ermee aan de slag gaat. Snijd de boter in blokjes, doe in een kom en voeg hier de suiker en vanillesuiker aan toe. Mix de ingrediënten door elkaar totdat het romig is. Daarna is het tijd om de eieren één voor één toe te voegen terwijl je het beslag blijft mixen en er een glad en luchtig mengsel ontstaat. Dit gebeurt na ongeveer 1 minuut. Vervolgens meng je het zelfrijzend bakmeel in een andere kom met de kaneel en een snufje Zeeuwsche Zoute Puur. Voeg het bakmeel in delen toe bij het gladde, luchtige mengsel van boter, suiker en eieren. Meng alles gedurende 2 minuten goed met de hoogste stand van je mixer.

Schil de appels en snijd deze in stukjes op de door jouw gewenste grootte. Doe in een kom en voet hier de maïzena aan toe. Hierdoor zullen de stukjes appel minder naar de bodem zakken tijdens het bakken en is jouw hele cake rijk gevuld met appelstukjes. Spatel de gesneden appels door het beslag.

Vet een cakevorm in, bestrooi deze met paneermeel en giet het appelbeslag in de vorm. Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Het kan zijn dat de cake iets eerder of later klaar is afhankelijk van je oven; houd het dus goed in de gaten. Steek een satéprikker in de cake om te kijken of deze helemaal gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt weet je dat je cake gaar is en uit de oven kan.

Laat je cake buiten de oven nog ongeveer 15 minuten afkoelen. Haal de cake daarna voorzichtig uit de vorm. Houd je wel van een zout knispertje? Strooi dan nog een paar zoutvlokken over de cake. Om jezelf helemaal te verwennen kan je er een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs bij doen. Smullen maar!

Recept voor 10 Personen