Kerst appeltaart met cranberries

Bereidingstijd: 90 Minuten

Het recept

Wie houdt er nu niet van appeltaart? Deze kerst appeltaart met cranberry’s en gingerbreadkruiden is ontzettend lekker en ideaal voor de feestdagen.

Een recept van Laura’s Bakery.

VOOR EEN 24 CM VORM, 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

DEEG
200 gram ongezouten roomboter
200 gram lichtbruine basterdsuiker
390 gram zelfrijzend bakmeel
1 el gingerbread kruiden
snuf zout
0,5 ei (M)
2 tl vanille-extract

VULLING
1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
75 gram fijne kristalsuiker
1 el kaneel
150 gram cranberry compote
100 gram gedroogde cranberry’s

EXTRA
1 handje paneermeel voor op de bodem
0,5 ei (M) Voor het afsmeren. De andere helft gaat door het deeg

In stappen:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.

Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het deeg in drie delen. Rol het eerste deel uit en bekleed de bodem ermee. Met het tweede deel bekleed je op dezelfde manier de zijkanten. Waar stukjes deeg elkaar raken laat je het iets overlappen en druk je het stevig aan.

Dan schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in schijfjes. Doe alle schijfjes appel in een grote kom en meng de suiker, kaneel, cranberry compote en gedroogde cranberry’s erdoor.
Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de schijfjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Eenmaal in de oven worden ze zachter en zakt de taart wat in, je wilt dus dat er zo min mogelijk gaten zitten tussen de stukjes appel. Druk de vulling daarom stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.

Rol het laatste stukje deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze kruislings bovenop de taart. Met een laatste strook deeg maak je de taart rondom af. Of je kunt, als je in een creatieve bui bent zoals ik was, kleine rondjes uitsteken en die gebruiken om de rand rondom mee af te dekken.

Bak de kerst appeltaart in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).

Laat de taart afkoelen in de vorm zodat hij steviger wordt.
Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is hij zalig! Een dag later en koud trouwens ook, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken, heerlijk!

TIPS
Bewaren: Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Recept voor 10 Personen