Gehaktballen in bier

Bereidingstijd: 60 Minuten

Het recept

Gehaktballen in bier; een smaakexplosie in je mond! Kies voor een lekker donker biertje van bijvoorbeeld Slot Oostende of Dutch Bargain.

Een lekker recept van Familie over de Kook

Ingrediënten

500 gram half om half gehakt
1 ei
4 eetlepels paneermeel
1/2 theelepel nootmuskaat
snuf vers gemalen zwarte peper en zout
1 eetlepel sambal badjak minder als je niet van pittig houdt
2 theelepels ketjap manis
2 theelepels mosterd
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel uienpoeder
2 uien gesnipperd
3 teentjes knoflook fijngehakt
1 rode peper fijngehakt
1 flesje bruin bier in gebruikte Warsteiner Winter
1 groente bouillonblokje
2 eetlepels bruine suiker
bloem
olie en roomboter

In stappen:

Meng het gehakt met het ei, paneermeel, snuf peper, snuf zout, paprikapoeder, kerriepoeder, nootmuskaat, uienpoeder, sambal badjak, ketjap manis en mosterd. Kneed goed door en vorm er 4 ballen van. Haal de ballen even door het bloem.

Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom kort goudbruin aan. Haal de ballen uit de pan en fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook, rode peper, bruine suiker en een verkruimeld groente bouillonblokje. Voeg 1 eetlepel bloem toe en bak kort mee. Giet het flesje bier in de pan en roer dit kort door.

Leg de gehaktballen terug in de pan en laat minimaal 30 minuten pruttelen. (deksel niet helemaal gesloten op de pan, laat een mini kiertje open)

TIP: het lekkerste resultaat krijg je als je de gehaktballen heel langzaam laat stoven voor een paar uur.

Recept voor 4 Personen