Gegratineerde mosselen

Bereidingstijd: 25 Minuten

Het recept

We hebben een aantal lekkere recepten gevonden in het prachtige Het Zeeuwse Mosselkookboek  van Bart van Olphen van Fish Tales.  Bart heeft het boek met deze en nog veel meer recepten, wetenswaardigheden en boeiende verhalen over de mosselvisserij in samenwerking met Uitgeverij Kosmos uitgegeven.
Boordevol inspiratie om te koken met duurzame, MSC-gecertificeerde mosselen die gegarandeerd uit Zeeland komen.

Fotografie: David Loftus

Ingrediënten

150 g boter
2 tenen knoflook, fijngesneden + 1.teen, grof gesneden
1 el peterselie, fijngehakt
1 sjalot, gesnipperd paar druppels pernod zonnebloemolie, om te bakken
1 ui, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, onderkant en draden verwijderd, grof gesneden
100 ml witte wijn
1,5 kg mosselen in de schelp
1 el panko
½ el citroenrasp
500 g grof zeezout, voor erbij
zout en peper

In stappen:

Verwarm de ovengrill voor.

Meng de boter als hij nog hard is met de fijngesneden knoflook,peterselie, sjalot en pernod. Gebruik je handen of een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.

Verwarm in een kookpan een eetlepel olie en smoor daarin de ui, grof gesneden knoflook en bleekselderij op middelhoog vuur tot ze glazig en zacht zijn geworden. Voeg de wijn toe en na 15 seconden de mosselen. Schud de pan flink, zet het vuur hoog en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen tot ze openstaan. Haal de mosselen uit de pan en bewaar het kookvocht. Laat ze iets afkoelen.

Haal de mosselen één voor één uit de schelp en bewaar de hel. van de schelpen. Leg het mosselvlees terug in de schelp en giet een halve theelepel van het vocht uit de pan over de mosselen. Verdeel er nu het botermengsel over.

Verdeel het grove zeezout over de bodem van een ovenschaal. Leg de mosselhelften op het zout, zodat ze stevig blijven liggen. Zet de mosselen nu een halve minuut in de oven, zodat de boter een beetje smelt. Haal de schaal uit de oven en strooi de panko over de mosselen. Zet ze terug in de oven en haal ze er na enkele minuten uit zodra ze mooi gegratineerd zijn.
Rasp wat citroenschil over de mosselen en serveer direct.

Recept voor 4 Personen