Op bezoek bij Wijndomein En Passant

HET IS BIJNA OOGSTTIJD IN DE ZEEUWSE WIJNGAARDEN. ANDRE VINK, VAN WIJNDOMEIN EN PASSANT NEEMT ONS MEE IN ZIJN WIJNGAARD

” Eind augustus de dagen worden weer merkbaar korter, maar het zonlicht geeft een mysterieus licht over de wijngaard. De oogst gaat er weer aan komen.

Een groeiseizoen vanaf april heeft ervoor gezorgd dat de druiven er weer super bij hangen. Nog 1 tot 1,5 maand afrijpen voor de vorming van de laatste suikers en de afbouw van de zuren.

Ook de zomer 2019 heeft weer extremen gekend door 1 een warme week na de bloei in juni en hitte records eind juli. Hier en daar heeft dat geleid tot zonnebrand, deze verbrande druiven zijn zorgvuldig weggehaald om zo de kwaliteit van de oogst te borgen. De maand september is altijd nog afwachten, de druiven lonken naar en de suikers gaan aan flink toenemen. Voor een kwaliteitswijn is het noodzakelijk om een optimaal tijdstip te zoeken voor de pluk van de druiven. Suikers zijn vaak al voldoende aanwezig maar langer wachten zorgt voor verder zuur afbouw, daarnaast moeten de pitten rijpen een onrijpe groene pit geeft bittere tannine en een zwarte pit geeft zachte tannines. Dagelijks worden druiven geproefd om het juiste tijdstip te bepalen. De warmte en de droogte van de zomer zorgen dat het een intense wijn gaat worden

DE OOGST

Dan eindelijk de oogst. Met een aantal opgetrommelde vrijwilligers worden de druiven geoogst. Een gezellige dag met een heerlijke lunch en de wijn van afgelopen jaar vloeit rijkelijk. Dezelfde dag worden de druiven verwerkt, ontsteelt en gekneusd om het druivensap te kunnen scheiden van de steeltjes. Voor de rosé wordt een pulpstand van 2 uur gebruikt om smaak van de schil in de wijn te krijgen. Niet te lang want dan wordt de rosé te donker. De witte wijn krijgt een pulpstand van 20 uur. Hierna wordt de pulp geperst in gaat het sap in grote vaten.

De periode die volgt is de gisting. Altijd mooi om met je oor tegen het vat te horen hoe miljoenen gistcellen keihard aan het werk zijn om het zoete druivensap om te zetten in een goddelijke wijn. Dit is ook een kwetsbare periode omdat dit proces snel verstoord kan raken. Dit betekent dat ieder ochtend alle wijn geproefd worden om te controleren of het proces nog goed loopt. Indien nodig wordt bijgestuurd met gistvoedingzout of andere toevoegingen. Na 14 dagen is het gistingsproces ten einde en moet de wijn rusten en klaren een half jaar lang tot dat deze gebotteld kan worden.”

HET LEVEN VAN EEN WIJNBOER: WERKEN, VERZORGEN, OOGSTEN, WACHTEN EN GENIETEN. PROOST

Wijndomein En Passant

Dit wijndomein ligt in Driewegen aan de Weltevredendijk bij minicamping De toffe peer.

Het gebied kenmerkt zich door een kleinschalig polder landschap en wordt ook wel het Toscane van Nederland genoemd. Door het kleinschalige polderlandschap ontstaat er een micro klimaat waardoor de temperatuur iets hoger is. De druiventeelt gedeid hier goed.