Zeeuwse Rode Bieten

Herfstoogst: ‘Kroten’

Oogsten in september en oktober

Ze komen nu weer uit de Zeeuwse klei de ‘Kroten’ en passen met hun kleur mooi bij de beginnende herfst. Kroten dat zijn Rode Bieten op z’n Zeeuws. September en oktober is oogstmaand voor deze rode gezonde herfstgroente.

De rode biet (Beta Vulgaris) is oorspronkelijk een wortelgewas en een groente. Geen verrassing vanwege de manier waarop de biet geteeld wordt. Bieten doorlopen verschillende periodes gedurende het jaar dat ze geteeld kunnen worden dus je hebt ze als voorjaars en herfstgroente.

Vroeger werd de rode biet een beetje als arme mensenkost beschouwd omdat die op arme grond geteeld kon worden. Vandaag is deze rode smaakmaker als gezonde groente en door de veelzijdigheid erg populair. De rode biet wordt als knol als groente gegeten, zowel rauw geraspt of gekookt. Rode bieten zijn ook geschikt voor soepen, stamppot en er worden zelfs burgers van gemaakt. Ook bietenchips als alternatief voor de aardappel doen het goed.

Superfood groenten

Bieten bevatten voor een groente een flinke dosis suiker en hebben daardoor ook een zoete smaak. Maar de rode biet geeft behalve smaak ook kleur aan ons eten. Uit de bieten wordt betanine geworven en deze stof wordt gebruikt om kleur te geven aan diverse andere gerechten. Rode bieten zijn gezond en behoren zelfs tot de categorie superfood groenten:

  • Rode bieten zijn rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur en vezels.
  • Het rode pigment bevat antioxidanten die het risico op hartklachten verkleinen en je lichaam beschermen tegen schade van vrije radicalen.
  • Rode bietjes bevatten betaïne; dit beschermt tegen hart- en vaatziekten, helpt je spijsvertering en verbetert je stofwisseling.
  • Door de aanwezigheid van foliumzuur beschermen ze tijdens de zwangerschap tegen spina bifida (open ruggetje).
  • Rode bieten helpen je cholesterol verlagen (tot wel 40% minder als je dagelijks een kleine portie bietjes eet).
  • In de rode biet zitten ook relatief veel vezels, vitamine C en belangrijke mineralen zoals kalium wat bijdraagt aan het beter functioneren van de zenuwen en spieren.

Sinds kort dragen de kroten van biologische bietenteler Lennert den Boer uit Kerkwerve op Schouwen-Duiveland het Zeker Zeeuws keurmerk. Lennert is sinds kort overgeschakeld op biologische teelten en de kroten zijn het eerste gewas dat hij volledig biologisch teelt. De combinatie van zon, zeeklei en het klimaat komen vooral de zoetheid van de bieten ten goede, waarbij de zoetheid van het product zelfs groter is dan de bieten welke in Frankrijk geteeld worden.

Tip van de boer: Verse rode bieten kan je zeker 2 weken bewaren!

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.