Maak Kennis met …Aardappelen uit Zeeland !

Zeeland staat bekend om de mooie uitgestrekte polders waar al eeuwen producten van het land geteeld worden. Bieten, graan en natuurlijk aardappelen. Misschien zijn de landproducten niet zo bekend als de Zeeuwse Mosselen maar toch zijn de piepers van De Bevelanden, uit Zeeuws-Vlaanderen , Schouwen-Duiveland en van Tholen een bekende verschijning op de aardappelmarkt.

Wist je dat ..

We 250 soorten aardappelen kennen we in Nederland? Natuurlijk worden die niet allemaal geteeld in Zeeland.

We met z’n allen drie tot vier keer per week aardappelen eten?

En per jaar de consumptie op 80 kilo per persoon uitkomt?

Aardappelen in de Schijf van Vijf staan? In de meeste soorten zitten veel koolhydraten, een goede bron van energie. Ook veel vezels.

Vind je dat …

Aardappelen niet sexy zijn? Echt wel! Want je kunt er mee stampen, koken, bakken, frituren, op de Hasselback wijze, vullen , als salade, koekjes …

Aardappelen allemaal het zelfde smaken ? Echt niet ! Proef maar eens de zilte aardappelen, primeur aardappelen en oude rassen zoals de Rode Pipo , Koopmans Blauwe en Bevelanders.

Daarom….

Het alfabet van de Zeker Zeeuws Streekproducten begint terecht met de A van aardappelen. Dus maak kennis met de Zeeuwse pieper &co .

Primeuraardappelen worden ze genoemd, de Thoolse aardappelen van Alvantho. Het zijn vroege aardappelen die op het eiland Tholen door de Thoolse telers verbouwd worden. Alvantho staat voor ‘Alles van Tholen’ en is een samenwerking tussen de veiling van Sint Annaland en Scherpenisse. Het belangrijkste product voor Alvantho zijn de eerlijke, allerlekkerste Zeeuwse kleiaardappelen. De echte primeuraardappelen gaan zo *hup* meteen uit het land – meteen naar de klant. Deze primeuraardappelen zijn een zeer smaakvol product die zich alleen laat vergelijken met verse asperges. Daar smaken ze dan ook erg lekker bij.

Een eiland verderop komen we de Rode Pipo tegen. De Rode Pipo is een oud vrij ras wat rond 1981 veelvuldig geteeld werd in Zeeland (Noord-Beveland) door de familie Lamse uit Colijnsplaat. Na 2008-2009 is het ras in de vergetelheid geraakt. De Rode Pipo was een typisch streekproduct dat vooral op Noord-Beveland werd geteeld.

De Rode Pipo is een iets kruimige aardappel met een rode schil met een iets zoetige smaak en rijk aan vitamine C. De Rode Pipo kan je uitstekend koken, bakken en pureren. Inmiddels wordt de aardappel weer geteeld op Noord-Beveland en is hij vanaf 2018 weer verkrijgbaar voor de consument en wordt geteeld door Select Potato

In Zeeuws Vlaanderen teelt Jean Pierre van Wesemael van Saefthinge Zilt bij het Verdronken Land van Saefthinge zijn Zilte aardappelen. De nog jonge Koningin Emmapolder ligt vlak achter het brakwaterschorrengebied Saeftinghe zodat via een pomp de akker met zoet én zout water bevloeid kan worden. Op deze wijze kan als het ware de eb en vloed werking, zoals deze in het natuurgebied plaatsvindt, nagebootst worden. De zilte aardappel smaakt ietwat zilt en wordt op dezelfde manier klaargemaakt als gewone aardappelen. 

Verwerkt

ZILT-e Ziltzaam Lekker zijn de Zeeuwse fritten van Hans Everse. Lekker maar vooral met minder zout. Het zijn Frites met de zilte smaak van de Oosterschelde, geen extra zout meer noodzakelijk: dus gezonder. Frites zonder toevoeging van E-nummers. 100% echte smaak. Frites volgens ambachtelijke bereiding van Zeeuwse aardappelen met schil. Meer vitamine door de schil. Duurzamer: 100% gebruik van de aardappel. Grote & kleine frites.

Teler Louis Boogaard van Hoeve Rapenburg op Walcheren teelt fritesaardappelen niet voor de fabriek maar voor de eigen verwerking van zijn verse boerderijfrieten. “Verse Friet van de boer”: Hoeve Rapenburg is van oorsprong een familiebedrijf gespecialiseerd in de aardappelteelt-en verwerking. Van de aardappelen worden op de boerderij verse friet en andere panklare aardappelproducten gemaakt.

 

 

 

PIEPERWEETJES

Dan nog tenslotte: Ken jij de verschillende aardappelsoorten?

Snelkookaardappelen hebben een fijne, dunne schil. Je kookt ze met schil en al in slechts 12 minuten.

Frietaardappelen bevatten veel zetmeel en weinig water, voor lekker luchtige frieten. Door het lage suikergehalte bakken ze mooi lichtbruin en krokant.

Krielaardappelen hoef je ook niet te schillen. Je kunt ze prima koken, stoven en (daarna) bakken.

Rode aardappelen: De schil is rood de smaak is rijk. Lekker in ovengerechten en om te bakken.

Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Ze zijn een heel jaar verkrijgbaar.

Vrij vastkokende aardappelen blijven na het koken heel, met een klein laagje kruim, dit is een tussenvariant met vele bereidingsmogelijkheden.

Iets kruimige aardappelen zijn bloemig, ze vallen bij het koken iets uiteen. Ook dit type aardappel leent zich voor vele bereidingsmogelijkheden.

Zeer kruimige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Ze vallen tijdens het koken uit elkaar. Zijn daarom zeer geschikt voor soep en puree.

 

Nog eens nalezen ? Alle Zeker Zeeuws aardappelen en hun boeren staan op onze website.

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.