Over zeekool, eb en vloed in de polder en zilte aardappelen

De nog jonge Koningin Emmapolder in Zeeuws-Vlaanderen ligt vlak achter het brakwaterschorrengebied Saeftinghe. Daar aan de Koninginnestraat buiten het plaatsje Nieuw-Namen ligt Op de Mariahoeve/Saeftinghe Zilt , het bedrijf van akkerbouwer en zilte groenten teler Jean Pierre van Wesemael.

Sinds 1930 hebben drie generaties Van Wesemael elkaar opgevolgd als eigenaren van Op de Mariahoeve. Eric en Martine van Wesemael zijn sinds 1986 eigenaar en wonen er met hun zonen, Jean-Pierre en Julian. Samen met hun oudste zoon Jean-Pierre vormen ze een maatschap in het akkerbouwbedrijf. Zij voeren ook loonwerk uit in de agrarische sector. De volgende gewassen worden Op de Mariahoeve verbouwd: aardappelen, wintertarwe, graszaad, bruine bonen en suikerbieten. Jean Pierre eigenaar van Saeftinge Zilt teelt daarnaast binnendijks exclusieve zeegroenten, zoals zeekraal, lamsoren, zeekool en zilte aardappelen

 

Afgelopen week lazen we op facebook dat de eerste zeekool van dit jaar boven gekomen is. ‘Zeekool’ is dat een nieuwe soort Zeeuwse kool?

Jean Pierre: “Zou kunnen dat het de nieuwe Zeeuwse kool wordt, wij zijn wel een sterke uitbereiding en professionele slag te maken om met dit product tot een vermarktbaar product te komen. Maar voor de helderheid: Van oorsprong is zeekool een rotsplant, groeiend langs de kust van Frankrijk,
Groot Brittannië en Denemarken. Het is geen kool maar heeft wel een lichte koolsmaak, een beetje zilt, nootachtig. “

Jullie bedrijf Saeftinghe Zilt in de Koningin Emmapolder zit heel dicht bij het Verdronken Land van Saeftinghe. Is dat de reden waarom jullie zilte groentes en zilte aardappelen telen?
“We waren een jaar of 10 geleden op zoek naar een verbreding tak voor ons bedrijf, mede door de uittekenende ligging en beschikbaarheid van zout water in de bodem, door de korte afstand m te het. Verdronken land was het uitermate geschikt om met de teelt van Zeegroenten te starten. Door de ligging kunnen via een pomp de akkers met zoet én zout water bevloeien. Op deze wijze kan als het ware de eb en vloed werking, zoals deze in het natuurgebied plaatsvindt, nagebootst worden.”

Zilte groente en zeewieren zijn de laatste jaren echt in de mode gekomen. Merken jullie dit ook? Waar gaan jullie groentes naar toe?
“ Ze zijn zeker in trek de laatste jaren, de vraag overstijgt het aanbod regelmatig. We proberen aan lokale restaurants te bevoorraden, de rest wordt verhandeld via een tussenhandelaar die het weer verkoop een de restaurant. “

Hoe zit het met de zilte aardappelen, proeven deze inderdaad zouter dan de gewone aardappel?
“Deze aardappelen hebben een iets zilte bite en zijn vastkokender van structuur, vaak ook rood van schil. De meeste groenten en fruitsoorten zijn geen liefhebbers van zout in de grond. We hebben proeven gedaan met verschillende aardappelrassen om te kijken welke het beste kunnen groeien in zilte grondsoorten. Je kunt de aardappel op dezelfde wijze bereiden als de gewone. “

Naast de bijzondere zilte gewassen telen jullie ook andere ‘gewone’ producten zoals bruine bonen en uien, tarwe enz. Gaan jullie daar ook proeven mee doen omdat de grond verzilt?
“Afgelopen jaren zijn er al verschillende gewassen getest op zouttollerantie, dus tegen zout in de grond kunnen, zoals de uien, bruine bonen, quinoa. Op dit moment gaan we verder met de teelt van de zilte groenten en de zilte aardappelen.“

We kregen een leuk recept mee van Jean Pierre en natuurlijk komen we graag snel terug om naar een uitstapje of excursie in get Land van Saeftinghe te kunnen proeven van de zilte groenten en aardappelen daar in de Koningin Emmapolder.

 

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.