Bierbrouwers in de late Middeleeuwen tot de hoogst aangeschreven ambachtslieden van de stad behoorden en vaak ook een zetel in het stadsbestuur bezetten? Voor de steden was de bierproductie en –consumptie een interessante bron van inkomsten, omdat zij hierover accijns hieven.

Toen ontdekt werd dat bier met hop veel smakelijker is dan het brouwsel dat tot die tijd werd gemaakt en dat dit bier zonder aan kwaliteit in te boeten over lange afstanden vervoerd kon worden, de productie enorm steeg? Het drinken van bier viel veruit te prefereren boven het drinken van water, dat uit de vaak verontreinigde stadsgrachten of regenputten moest komen. Het bier bevatte overigens heel wat minder alcohol dan dat van tegenwoordig.

Veel brouwerijen het in de 18de eeuw moeilijk kregen toen koffie, thee en chocolade in opkomst raakten? Later kwam daar nog de concurrentie van gedistilleerde dranken bij. Veel van de ambachtelijke bierbrouwerijen in de steden legden het loodje. In Vlissingen bijvoorbeeld bleven er van de tien brouwerijen nog twee over, die in 1824 fuseerden tot één bedrijf: De Meiboom.

Bier de grootste post bij het bouwen van het ‘Droogdok van Perry ‘ was? Een Engelse marineman ontwierp een droogdok voor Vlissingen. Het werd in 1704-1705 gebouwd en is het oudst bewaard gebleven droogdok van Nederland. De totale kosten voor de bouw van het droogdok bedroegen 5.895 pond. Onder de post ‘Diverse kosten’ vielen onder andere de administratiekosten en de uitgaven voor gereedschappen, ijzerwaren, kolen, pek, kalk en steen. Het grootste deel van deze post werd echter besteed aan bier: meer dan een derde. In totaal werd er 26.910 liter ! ingekocht.

In de loop van de 19de eeuw met de toegenomen kennis van scheikunde en biologie de basis gelegd werd voor het moderne bierbrouwersbedrijf? Technologische vernieuwingen maakten het mogelijk een ander type bier te produceren. Het zogeheten ‘Beijersch bier’ werd zeer populair.

 

Dat  de ‘bierhal’ of het ‘bierhuis’ toen in de Zeeuwse steden heel populair werden? De bierhal hield het midden tussen het café en de slijter uit onze tijd. Ook het aantal cafés nam toen overigens toe. Het café werd een plek om vrijetijd door te brengen en de stijgende inkomens van mensen lieten dat ook toe.

Na de introductie van het Beijersch bier veel bierbrouwerijen werden opgericht die zich toelegden op de nieuwe productiemethode? Emile van Waes bijvoorbeeld leerde het brouwersvak in Nederlandse en Duitse bierbrouwerijen en stichtte daarop een brouwerij in een oude steenfabriek in Westdorpe, die vanaf 1932 de Beiersch Bierbrouwerij Van Waes Boodts ging heten.

Midden de jaren tachtig van de vorige eeuw belangstelling voor Belgische bieren ontstond? De populariteit van deze bieren, die heel anders smaken dan pils, leidde ertoe dat Nederlandse brouwers gingen experimenteren met het brouwen van ‘speciaal bier’.

De verkoop van ambachtelijk gebrouwen en/of biologische bieren in Zeeland enorm is toegenomen? Met nieuwe bierbrouwerijen in o.a. Middelburg en Goes. Biertrucks verschijnen op Foodtruck festivals.

Voor speciale gelegenheden of bekende events in Zeeland aparte bieren door de brouwers worden ontwikkeld? Zoals de Vlissingen 700 bieren, die in 2015 ter ere van de 700 jaar stadsrechten van Vlissingen werden gemaakt en de Middelburg 800 bieren bij gelegenheid van 800 jaar stadsrechten voor Middelburg. Of eigen merk bieren voor het Concert at Sea dit jaar gekoppeld aan de hit Zoutelande van BLØF.

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.