De Zeeuwse Oesters inspireren niet alleen chef-koks de schelpen van  zijn voor designer Ineke Otte en het kunstenaarscollectief Zeeuws Blauw inspiratiebron voor hun sieraden en kunstwerkjes.

 

Zeeuws Blauw

‘Something blue …’
Begonnen in 2016 als pauze-activiteit ‘Make your own souvenir’ tijdens een internationaal wetenschappelijk congres in Rotterdam zijn de Zeeuws Blauw Oesters nu in 2019 een internationaal succes.

Grondlegster Dieuwke Parlevliet bedacht met de hulp van kunstenares Helen van Luyk, die  bij de Porceleyne Fles (Royal Delft) was opgeleid,  het beschilderen van de oesters.  De oesters werden eerst in Zierikzee verkocht en later kwamen daar vrijwel alle betere boekwinkels uit Zeeland bij. De musea volgden, net als enkele grote bedrijven en organisaties. Er was belangstelling voor gepersonifieerde oesters. Er kwamen andere types op de markt; mooier, gedetailleerder en moeilijker te schilderen. De Nanking Cargo voor het hoogste segment, de Blanche (wit in wit), de Fisherman (oesters met klein poppetje), de Gold en de Premium – omdat dat zo’n mooi, doch bewerkelijk motief was.

Internationaal

Er werd een webwinkel opgezet en Zeeuws Blauw ging internationaal. In november 2017 stonden de oesters het in het Duitse tijdschrift ‘Viktoria’, waar vervolgens vele oesters heen gingen. En een jaar later verscheen er een Classic oester in de kerstbijlage van de Times uit Londen. Honderden pakjes gingen richting Engeland.

In februari 2019 is het concept van een stichting naar onderneming gegaan. De naam Zeeuws Blauw, mocht met de oesters mee.
Elke oester met de hand schoongemaakt, geselecteerd, beschilderd en afgelakt. Een origineel kunstwerk en allemaal uniek van vorm. Er is een zorgvuldig geselecteerde groep van creatieve en kundige schilders. Zij weten elke oester tot een pronkstuk om te toveren. De selectie krijgt continu een update.

Ineke Otte

” Sieraden die verfraaien”

“Als een rode draad loopt zij door mijn leven: de grote uitdaging telkens weer een verrassend sieraad te maken. Met soms tomeloze energie schep ik met beide handen ideeën op, uit een schijnbaar voortdurend bruisende inspiratiebron. Mijn gedachten en gevoelens probeer ik om te zetten in eigentijdse, licht draagbare, eigen-aardige fashion sieraden; een spannend en uitdagend proces. Tijdens de creatie van het ene sieraad dat het lichaam raakt en verfraait, ontkiemt niet zelden alweer het idee voor het andere.

De fascinerende natuur en de elementen vormen daarbij vaak het sprankelende middelpunt: de oogverblindende kleurenpracht van rozen en tulpen; de grote diversiteit aan bloemen; ruisend bamboe; uitgestrekte velden met elegant wuivend, lentegroen gras; intens blauwe, wolkenloze luchten; helwitte wolkenflarden tegen een blauwe achtergrond; weerspiegelingen in water…. ”

INEKE OTTE is een Nederlands ontwerper/kunstenaar, ze maakt sieraden, sjaals, lampen, tafels, interieurproducten, beelden, glasobjecten, grafkunst, relatiegeschenken, designproducten en buitenbeelden.

Haar kunst en ontwerpen zijn uniek, dynamisch, spannend, kleurrijk met humor, waarin het experiment met vormen, kleuren, symbolen en materialen centraal staat, het geeft verrassende producten met een unieke vormgeving.

Ineke maakt bijzondere collecties draagbare SIERADEN die ze WERELDWIJD presenteert o.a. New York, Palm Beach, Miami, Hongkong, Dubai, Chicago, Milaan, Moskou, Parijs, Sint Petersburg, Barcelona.
Haar sieraden zijn verkrijgbaar in MUSEUMSHOPS, GALERIES, CONCEPTSTORES WERELDWIJD, o.a. in Museum of Contemporary Art Chicago (USA) en MOMA Museum of Modern Art San Francisco (USA).

Voor haar collecties sieraden heeft Ineke 4 x de “SHERIFF DE MODE” PRIJS gewonnen in PARIJS tijdens Fashion Week en tevens werden haar sieraden daar 2x voor de WERELDWIJDE CAMPAGNE in Parijs gekozen. 2x stonden haar sieraden op een BILLBOARD van 20 MTR. midden in PARIJS.

Inspiratiebron is de schitterende NATUUR met oneindig veel kleuren.

 

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.