Er worden wereldkampioenschappen georganiseerd en wedstrijden voor de professionals.   Wie opent het snelst, het schoonst (zonder gruis in de oester) en natuurlijk de meeste oesters per minuut.

Voor wie gewoon thuis een oester wil openen hebben we wat handige tips. En natuurlijk geldt ook hier: Hoe vaker je het doet, hoe leuker het wordt!

Waar moet je op letten als je zelf aan de slag gaat? Bescherm in elk geval de hand waarmee je de oester vasthoudt met een stevige doek want je ge­bruikt een scherp oestermes en ook de groeiranden van de schelp kunnen scherp zijn.

1. Leg de oester op een stevige ondergrond met de bolle kant naar onder.

2. Steek het oestermes in de scharnier en maak een korte wrikkende beweging met de pols zodat de schelp losgaat.

3. Schraap het mes langs de bovenschelp om de bovenste sluitspier los te maken en verwijder de schelp. Snijd tot slot de onderste sluitspier los.

4. Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg.

Moeite met opensteken? 

Is het opensteken nog wat lastig stoom dan de oester even open. Leg de oester in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen.  Je kunt ook een vergiet boven een laagje water  in een afgesloten pan hangen. De oesters staan dan een stukje lopen en zijn makkelijk open te steken.  Overigens zijn ‘opengestoomde’ oesters heel geschikt om te stomen.

Bewaren 

Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp open staat geef de schelp dan een tik . Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie.

Bewaar oesters altijd in de koelkast. Ze kunnen lang buiten water in leven blijven gemiddeld 9 dagen. Leg wel iets zwaars op de verpakking zodat er druk op de schelpen blijft bestaan.

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.