Oesterkweker is een prachtig vak

Je kweekt een prachtig , uniek product

In Yerseke, langs de havendijk, liggen de verwaterputten van verschillende oesterkwekers. Jos Sinke, Zeker Zeeuws gecertificeerde kweker, geniet elke dag van zijn vak. “Je werkt in de vrije natuur en je kweekt een prachtig, uniek product.”

Jos Sinke is één van de zestien Zeker Zeeuws gecertificeerde oesterkwekers. Zijn bedrijf is gevestigd aan de havendijk in Yerseke. Het grenst direct aan de Oosterschelde, slechts gescheiden door een dijkje. De oesterputten, waar hij zijn oesters bewaard en verwaterd, worden continu via een sluisje gevuld met vers Oosterscheldewater.

1963

Dat is het jaar dat in het geheugen van alle oesterkwekers in Zeeland gegrift staat. Dat jaar was er namelijk zo’n koude winter, dat alle oesters in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de oesterputten doodvroren. Oesterkweker Jos Sinke kan het zich nog goed herinneren. “Mijn vader zat toen, net als alle andere kwekers, met lege handen. Bovendien zou de Oosterschelde dichtgaan als onderdeel van de Deltawerken, in waardoor het water niet meer geschikt zou zijn voor de oesterkweek. Mijn vader leverde zijn oesterpercelen in, kreeg compensatie van de overheid en het advies om iets anders te gaan doen. Hij is toen champignons gaan kweken.”

Maar de Oosterschelde ging uiteindelijk niet dicht, de overheidsplannen veranderden. “Mijn broer Adri en ik wilden heel graag doorgaan met het bedrijf. We hadden de oesterputten en de loods hier in Yerseke nog, maar we hadden geen percelen meer.” De broers gingen oesters rapen in het wild en kochten een bootje waarmee ze oesters visten op de vrije gronden; oesterpercelen die nog niet uitgegeven waren aan kwekers door de overheid. “De kwaliteit was wisselend, maar we hadden een start.” Dat was in 1986. In de periode daarna probeerden veel van de gedupeerden oesterkwekers en hun opvolgers hun percelen terug te krijgen. “Uiteindelijk zijn de percelen herverdeeld en hebben wij twaalf nieuwe oesterpercelen toegewezen gekregen, negen op de Oosterschelde en drie op het Grevelingenmeer, op basis van onze historische rechten. Toen hadden we weer een mooie uitgangspositie om ons bedrijf op de bouwen.”

Veilig en schoon product

De broers vissen hun oesters op van hun percelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Daarna worden ze in de loods aan de Havendijk gesorteerd op grootte, ontdaan van pokken en andere ongerechtigheden in plastic kistjes gedaan. Die kistjes gaan de oesterputten in, met vers, schoon Oosterscheldewater. “Daar blijven ze minstens een week, tot ze al het slik en zand losgelaten hebben en helemaal schoon zijn. Daarna gaan ze naar de klanten, vers uit het water.”

Het water en de oesters in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en in de putten worden constant gecontroleerd door de overheid, vertelt Jos Sinke. “Het water in de Oosterschelde en de Grevelingen elke week, het water en de oesters in de putten elke maand. En wij laten de oesters elke veertien dagen testen op alle risicofactoren door een onafhankelijk bureau.”

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.