Mosselen in Frankrijk

Tijdens mijn vakantie in Frankrijk zat ik tegen het middaguur op een terrasje aan de koffie. Wij waren wat laat op gang gekomen, dus nog niet toe aan de lunch. De Fransen wel natuurlijk. Vlak bij ons zat een gezin met twee jonge kinderen – de oudste was hooguit acht –aan de mosselen. De twee kleintjes waren met groot enthousiasme bezig de ene na de andere mossel naar binnen te werken. Echt een prachtig gezicht, ze gingen er helemaal in op. De ouders kon ik alleen op de rug zien, maar ze spraken niet met de kinderen, dus die hadden echt geen aanmoediging nodig.

Pittige Smaak

Het waren van die kleine Franse mosseltjes, moules de bouchots, die in Frankrijk meestal gegeten worden. Het is dezelfde soort mossel die ook in onze Zeeuwse wateren voorkomt, de Mytilus edulis. De bouchot mossel is een hangcultuurmossel die gekweekt wordt in trossen aan houten palen in zee. De mossel wordt daarna niet, zoals in Zeeland, verwaterd, waardoor die een uitgesproken, pittige smaak heeft. Volgens de Fransen is het de beste mossel die er is.
Ik dacht aan mijn eigen kinderen, inmiddels 17 en 20, die ik in al die jaren van proberen nog niet aan de mosselen heb kunnen krijgen. Maar er is hoop. Op de laatste avond op onze camping at ik natuurlijk die Franse mosseltjes, in het aan het meer gelegen restaurant. Heerlijk klaargemaakt, gestoomd in witte wijn. En warempel, jongste dochter, 17 jaar en zeer waarschijnlijk voor het laatst met ons mee op vakantie, at maar liefst drie (3!!) van mijn mosselen, toen ik ze haar aanbood. En ze vond ze ‘best lekker.’ Nu oudste zoon nog!

Thuis

Afgelopen week was ik weer aan het werk en mijn eerste klus na de vakantie was een interview bij een visspecialist in Almelo. Ontzettend enthousiaste man, die de erg op vlees gerichte inwoners van zijn vestigingplaats op inventieve wijze met meer en andere vissoorten laat kennismaken. Dat doet hij onder meer met een visbox: een op Hello Fresh geïnspireerd doosje met daarin alle ingrediënten voor een door hemzelf – hij is ook kok- ontwikkelde vismaaltijd. Met recept. Hij maakt daarbij ook veel gebruik van Zeeuwse specialiteiten, zoals kokkels, scheermessen en natuurlijk mosselen. Onlangs had hij een recept met wokmosselen wat erg goed aansloeg bij zijn clientèle. Sindsdien is er een voorzichtige groei in de vraag naar mosselen, bij hem in de zaak. En hij verkoopt de echte Zeker Zeeuwse mosselen. Het kan dus, met geduld en inventiviteit meer mensen aan die heerlijke mosselen krijgen. Het kost tijd, het vergt inzet, maar het is mogelijk. En het is prachtig dat in het hele land dit soort initiatieven ontstaan, waardoor de Zeeuwse mosselen het podium krijgen dat ze verdienen.
Ikzelf kan me al helemaal verheugen op aanstaand weekend. Dan schijnt de zon weer en eten wij in de tuin mosselen. In kleine hoeveelheden gewokt, zoals wij ze het liefst eten, met een glaasje witte wijn erbij. Van die heerlijke grote mosselen, uit Zeeland! En wie weet eet jongste dochter deze keer wel mee….

 

 

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.