Licht aan de oesterhorizon

De opening van het oesterseizoen 2019/2020, op 19 september in Yerseke, was weer echt een feestje. Er was namelijk goed nieuws: de Zeeuwse oesterkwekers krijgen er 50 hectare percelen bij om te experimenteren met een nieuwe kweekmethode , waarbij de oesters niet meer op de grond liggen. Dat is ontzettend hard nodig, omdat de oesterkweek op de bodem, zoals die al eeuwenlang in Zeeland plaatsvindt, bedreigd wordt door een heel akelig slakje: de oesterboorder. Een klein venijnig beestje, wat gaatjes boort in oesterbroedjes en volwassen oesters, die daardoor doodgaan. Daarmee was aan de hele Zeeuwse oesterkweek bijna een droevig einde gekomen. Een flink deel van de kwekers verloor zoveel van hun oogst dat ze tegen een faillissement aanzaten. Gelukkig hebben velen van hen er een extra visserij naast, bijvoorbeeld op mosselen. Maar om de oesterkweek te behouden voor Zeeland en de oester voor alle oesterliefhebbers, is een andere kweekmethode nodig: op tafels, in plaats van op de bodem. De oesterboorders kunnen namelijk alleen over de bodem kruipen, dus met die kweekmethode kunnen ze niet bij. Op die tafels worden de oesters gekweekt in zakken, of in mandjes hangend aan de tafels.
Om te kijken of dit gaat werken is er onderzoek nodig.  Daar is al mee begonnen, op een klein stukje van de Oosterschelde. Maar om echt een idee te krijgen of het werkt is een groter onderzoeksperceel nodig. En daarvoor is nu toestemming vanuit de overheid.

Strijd tegen de oesterboorder

De opening was dus écht een feestje. Er is weer een beetje licht aan de oesterhorizon. En dat werd gevierd, in een feesttent aan de Oosterschelde, achter de oesterputten van de Oesterij aan de Havendijk. Daar werd een minisymposium gehouden, waar kwekers en onderzoekers vertelden over de strijd tegen de oesterboorder en de eerste ervaringen met off bottomkweek. Die ervaringen zijn goed, het ziet er echt gunstig uit voor de toekomst. En er is genoeg ervaring om op voort te bouwen, want in veel andere landen, waaronder Frankrijk en de Verenigde Staten, wordt al heel lang op tafels gekweekt.
Daarna begon het echte feest: met z’n allen gingen we varen naar de oesterpercelen. Daar werden de eerste oesters opgevist door de Yerseke 95. Ze werden door de vissers geopend en overgedragen aan voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging, die ze presenteerde aan de eregasten: burgemeester José van Egmond van Reimerswaal, gedeputeerde Jo-Annes de Bat en Filip D’havé, algemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering.

Proeven

Daarna mochten wij natuurlijk ook van de oesters genieten. Puur, en in drie bijzondere bereidingen van chef-kok Edwin Vinke van De Kromme Watergang: cocktail margarita, spicy en umami. En ze waren heerlijk! De zon scheen, iedereen genoot. Dat is wat oesters je geven: een feestgevoel. Gelukkig mogen we dat met echte Zeker Zeeuwse oesters blijven meemaken. Ook in de toekomst. Dankzij de inventiviteit en het doorzettingsvermogen van de oesterkwekers. Typisch Zeeuws!

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.