Zeeuwse klompen

Met passie werken aan een kwaliteitsproduct

We ontmoeten  Klompenmaker Jaap Kramer in de klompenmakerij aan de Westdijk in Heinkenszand.  Jaap is een Zeeuw in hart in nieren, geboren in het mooie dorpje Nisse in Zuid-Beveland. Hij werkt al van zijn 14e jaar bij de Klompenmakerij Traas in Heinkenszand .
Jaap is een van de weinige nog overgebleven klompenmakers in Nederland. “Kwaliteitsklompen ambachtelijk met veel passie en inzet gemaakt. We staan voor een kwaliteitsproduct, geen massaproductie maar handwerk met een goede pasvorm, op maat en vaak geheel naar wens van de klant gemaakt” vertelt Jaap. Kwaliteit is voor Jaap een must. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk punt. Klompen gaan lang mee, moeten als gegoten zitten en liefst gemaakt uit hout uit de omgeving. “Zo heb je letterlijk een stuk Borsele of Goes aan je voeten.”  De grote stammen voor de klompenmakerij stonden gisteren als fiere  bomen op de dijk in een buurdorp.

Zeeuwse klompen van Zeeuws hout

Hij is dan ook trots op de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct. Dat staat voor duurzaamheid en de garantie dat de producten uit grondstoffen uit de streek vervaardigd zijn.  “De klompen worden van Zeeuws populieren- en wilgenhout gemaakt. De bomen die wij verwerken zijn ± 30 jaar oud en er geldt een terug-plant-plicht voor. De stammen worden binnen een jaar verwerkt. Vers hout geeft namelijk een mooie gladde ‘witte klomp’.”

Van klompenbroodjes tot designklompen


Er moet nogal wat gebeuren voordat de stammen dan ook daadwerkelijk geel gelakte en mooi beschilderde klompen zijn.  Eerst worden  ‘bollen’ gezaagd, direct op lengte van de klomp. Vervolgens worden van de bollen ‘taartpunten’ gemaakt. En deze ze taartpunten worden tot  ‘klompenbroodjes’ gefreesd.

Nadat een kopieermachine de broodjes via een mal gekopieerd heeft de klomp de buitenvorm. “En zo gaat het werk met ieder klomp verder” vertelt Jaap. “Er zijn 38 maten, voor elke maat hebben wij een aparte serie mallen, 4 mallen per maat.”
De kopieermachine produceert van de kleinste tot de grootste maat, 35 tot 60 paar klompen per uur. Aan het omstellen van de machine van de ene naar de andere maat heeft Jaap een dagtaak.

 

 

 

Het is millimeterwerk wat heel precies moet gebeuren.  Na dit proces gaan de klompen zo’n 10 tot 14 dagen de droogkamer in. Vervolgens worden ze aan de binnen- én buitenkant geschuurd niet alleen voor het uiterlijk maar vooral voor het optimale comfort. “De klompen moeten als gegoten zitten, immers er moet veel op gelopen kunnen worden, mee in de tuin en op het land gewerkt worden.” Het mooi maken doet Jaap ook zelf: een deel van de geproduceerde klompen wordt geschilderd. Dit gebeurt met water gedragen verf en in diverse kleuren. Geel is de traditionele en meeste geleverde kleur. Daarnaast heeft ieder klompenmaker zijn eigen tekens en wijze van beschildering.

Wat zijn zijn favoriete klompen? “Mijn favoriete klompen zijn de gewone standaard niet geschilderde klompen. Puur natuur, want klompen zijn natuurlijk goed.

Een leuke herinnering heeft Jaap ook aan een modeshow in Amsterdam. Daar liepen de modellen op klompen speciaal gemaakt voor deze show. Ook het maken van klompen in opdracht is altijd een uitdaging.

Jaap levert via zijn webshop in Nederland en daarbuiten, tot in de Verenigde Staten.

In de winkel kun je behalve klompen ook heel veel (Zeker Zeeuws) streekproducten kopen en ook andere ambachtelijke producten. In het seizoen staat  Jaaps echtgenote Joke op markten en braderieën. Daar valt de kleurrijke bonte verzameling van klompen altijd op en staan de mensen versteld van dat alle klompen daadwerkelijk nog echt van Zeeuws hout gemaakt worden.

TIP: Ga eens op bezoek bij de klompenmaker en doe mee aan de rondleiding.

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.