Aan de Havendijk in Yerseke vind je behalve kwekers ook een aantal oesterproeverijen, met uitzicht op de eigen verwaterputten. Oesterproeverij Pekaar was de allereerste in de rij. En ook nog eens Zeker Zeeuws® gecertificeerd.

De proeverij is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, vertelt Josefien Pekaar, gastvrouw bij Oesterproeverij Pekaar en samen met echtgenoot Jaap eigenaar van het bedrijf. “Tien jaar geleden pakte Jaap in onze loods in het weekend de bestellingen in. Er kwamen dan heel vaak mensen langs die oesters wilden proeven en kopen. Dan schoot Jaap niet op, dus vroeg hij mij of ik daarvoor wilde komen, zodat hij door kon met inpakken. Dat leek me heel leuk. Ik een paar statafeltjes neergezet en een bloemetje en zo is het begonnen.” Dochter Sabien, die inmiddels ook in het bedrijf zit, laat foto’s zien van die eerste periode. “Ik was toen elf. We deden het met z’n allen, mijn zusje en ik hielpen allebei mee. Het was altijd ontzettend gezellig.” Veel van de gasten die toen kwamen, komen nog steeds, in wat inmiddels een echt restaurant is, met een prachtig terras met uitzicht op de oesterputten van Jaap.

Proeverij met terras

Dat is niet van de ene dag op de andere gegaan, vertelt Josefien. “De eerste jaren waren we alleen op zaterdag open, en zaten we in of voor de loods, waar we oesters openstaken voor de gasten. Superleuk om te doen, heel gezellig, door het contact met de mensen. We hadden geen toilet, geen drankvergunning en geen pinautomaat. Maar de mensen vonden het echt heel leuk, die sfeer in de inpakloods. Ze konden precies zien hoe alles ging en waar de oesters vandaan kwamen..”

Via mond-tot-mond reclame werd het drukker en drukker. Na een jaar of drie, in 2011, besloten Jaap en Josefien een ruimte voor de proeverij te bouwen met terras, met in totaal 25 zitplaatsen. “Het was toen nog heel rustig hier, wij waren de enige proeverij, er stonden nog geen rijen auto’s langs de dijk.” Afgelopen maart werd het restaurant opnieuw uitgebreid en ook het terras een flink stuk vergroot. “Het terras kan open, maar de glazen wanden en het dak kunnen ook helemaal dicht. Dat is wel heel fijn, want het kan hier behoorlijk waaien!”

Ze hebben nu 58 zitplaatsen. “Groter willen we ook niet,” vertelt Josefien. “Dit is voor ons de max! We willen het contact met de klanten houden. Nu kun je nog een praatje maken met gasten, dat maakt het voor hen en voor ons leuk.”

Belgische feestdagen

Jaap Pekaar komt ook even binnen, net terug van zijn percelen op de Grevelingen. Door de week zit hij op het water, in het weekend en tijdens mosselfeesten staat hij in de proeverij oesters open te steken. Hij moet snel weer naar beneden, naar de oesterputten, om de vers opgeviste oesters in de verwaterputten te doen.

Beide dochters zitten in het bedrijf. Josefien: “Onze jongste, Iris, leert voor kok, zij komt nu al met allerlei leuke ideeën en gaat voor vast de keuken overnemen.”

De Oesterproeverij is behalve restaurant ook verkooppunt van oesters. Sabien Pekaar: “Gasten die hier komen eten nemen vaak ook oesters mee voor thuis. Dan bellen ze naar hun vrienden en buren en nemen voor iedereen oesters mee!”

Drukste periodes voor de proeverij zijn kerst, de schoolvakanties, met veel Nederlandse en Duitse gasten, en de Belgische feestdagen. De meeste gasten komen uit België, vertelt Josefien. “Ik denk wel zo’n 75 procent. Die staan wel eens om tien uur op zaterdagmorgen te wachten voor oesters en een wijntje! Op een Belgische feestdag is het hier ontzettend druk, daar houden we van tevoren ook altijd rekening mee. Maar mensen komen ook speciaal uit Amsterdam of Brabant gereden voor ons. Heel veel mensen komen hier al vanaf het begin. Het is zo leuk als je een warme band met je gasten hebt.”

Op twee weken in de zomer na, zijn ze het hele jaar open. “De gasten komen het hele jaar. Ieder seizoen heeft z’n charmes en z’n publiek. Nu komen de vaste gasten weer.. Ook in de winter zit je hier heerlijk, met het haardvuur aan.”

De sfeer bij Oesterproeverij Pekaar is nog net zo laagdrempelig als in het begin, aldus Josefien. “We hebben heel diverse gasten. Van echte oesterkenners tot mensen die nog nooit een oester gegeten hebben. Voor hen pakken we een kleine oester, met peper en citroen erop. Of we raden ze gegratineerde oesters uit de oven aan. Dat vind iedereen lekker.”

Oesters worden het meest besteld bij Pekaar, maar ook gekookte mosselen zijn een hardloper. Sabien: “In de loop der jaren is de kaart uitgebreid met warme gerechten. Je kunt hier nu onder meer ook kreeftensoep, gekookte mosselen, warm gerookte zalm en garnalenkroketten bestellen. Dat laatste gerecht is ook echt een hardloper.”

Bourgondisch

Oesterbedrijf Pekaar is sinds 2015 Zeker Zeeuws® gecertificeerd. Josefien: “Wij laten graag zien dat we Zeeuwse streekproducten verkopen. Het is een leuke toevoeging, die goed past bij ons bedrijf. We verkopen bijvoorbeeld ook Zeker Zeeuwse zeekraal en lamsoor in het seizoen.”

Oesters worden we toegankelijker, ook onder Nederlanders, is haar indruk. “Je kunt het niet vergelijken met de Belgen, maar die zijn ook veel Bourgondischer dan wij. Een Belgisch gezin komt hier drie uur aan tafel zitten, ook de kinderen, en die eten dan ook oesters en mosselen mee. Maar ook Nederlanders eten steeds meer oesters. Dat is een mooie ontwikkeling, waar wij een beetje aan bij kunnen dragen!”

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.