Eerlijk voor dier, consument en boer

Dichtbij het plaatsje Zaamslag in de polders van Zeeuws Vlaanderen ligt Hof De Eendragt, een boerderij met scharrelvarkens en runderen. De Zilte Zeeuwse Scharrelvarkens en Scharrelrunderen van Hof Eendragt zijn in december vorig jaar gecertificeerd met het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk. We zochten eigenaren Jeroen en Cora Meijering -Van Dam op en maakten kennis met het ondernemersechtpaar met ‘passie voor ambacht’ in de Zeeuwsvlaamse polders.

“ We zijn in 2013 gestart. Onze filosofie was dat het ook in deze tijd mogelijk is om een veebedrijf te beginnen maar dan op een nieuwe en eigentijdse manier!” Onze dieren leven allemaal in een natuurlijke leefomgeving in de polders. Dit betekent dat onze varkens en koeien voornamelijk buiten lopen en dat de voeding nauw wordt afgestemd op hun behoefte. De voeding is gevarieerd en komt zoveel mogelijk uit de omgeving. Zo krijgen ze aardappels en tarwe uit de Zeeuwse klei. We vinden het belangrijk dat je als consument kunt zien hoe de dieren opgroeien, hoe ze leven en hoe ze uiteindelijk verwerkt tot een mooi en rijk natuurproduct. Voor ons is het streven om op een duurzame en diervriendelijke wijze een lekker en gezond vleesproduct te maken en verkopen. Het is een uitdaging om in deze tijd en met alle regelgeving een rendabel veebedrijf op te bouwen waar we samen met onze kinderen dagelijks van genieten!”

Kleinschalig en lokaal geproduceerd

“ Het is niet onze bedoeling om zo veel mogelijk dieren te gaan opfokken” benadrukt Jeroen Meijering. “Het streven is een kwaliteitsproduct te presenteren, waarvoor we een eerlijke prijs kunnen vragen.”

Voor het voer, het slachten en verwerken wordt zoveel mogelijk gebruik van vakmensen in de buurt. Zo worden de varkens worden geslacht bij Slagerij De Smet, een van de nog zelf slachtende slagers in Zeeland.

“Onze dieren zijn gezond. Ze bewegen veel en krijgen gevarieerde voeding. Dit proef je terug in het vlees dat zeer smaakvol, stevig van textuur en donkerder van kleur is. Daarnaast kiezen we voor dieren die goed buiten kunnen leven, bijvoorbeeld koeien die gemakkelijk afkalven en geen problemen hebben met klauwen. Hierdoor hoeven we geen preventieve antibiotica te gebruiken “

Scharrelvarkens

Het Zilte Zeeuwse Scharrelvarken is voor 80% afstammeling van het Berkshire ras. De varkens worden gehouden het hele jaar in hun natuurlijke leefomgeving: buiten in de polders met veel ruimte. Voor beschutting staan er in de weides schuilhutten.

Alle varkens worden op Hof De Eendragt geboren en opgekweekt. De zeugen krijgen hun biggetjes in een ruim stro-hok met vrije uitloop. De biggen krijgen rustig de tijd om te groeien en hoeven pas na een maand of drie bij hun moeder weg. Dan gaan de vleesvarkens naar hun eigen weides, iets verderop, om door te groeien tot ze naar de slacht moeten. Het voer en stro voor de varkens, komt zoveel mogelijk uit de directe omgeving. Alles is zo duurzaam mogelijk en kleinschalig: zo worden er maximaal 10 tot 12 varkens per hectare gehouden.

Jeroen is trots dat zij in 2017 5-sterrenkeurmerk van Stichting Varkens in Nood hebben mogen ontvangen van de Stichting “Varkens in Nood” voor de zeer diervriendelijke werkwijze op het gebied van welzijn, huisvesting, medicijngebruik en duurzaamheid.

Natuurrunderen

Ook de andere dieren, de natuurrunderen worden op een 5 sterrenwaardige manier gehouden. De koeien van dit ras zie je niet vaak in Nederland, stelt Jeroen. “ Het zijn Hereford koeien. De Hereford koe is in de wereld een breed verspreid ras. In Nederland en de ons omringende landen komt de Hereford echter relatief weinig voor. De Hereford is een roodwit gekleurd, goed bespierd vleesras. De koeien kunnen gemakkelijk kalveren en zijn sterk in hun benen en klauwen. Dat is belangrijk als ze buiten lopen. Herefords hebben een rustig, handzaam karakter en onderscheiden zich door goede moedereigenschappen. Gezondheidsproblemen komen bij dit sterke ras praktisch niet voor, de veearts is een sporadische gast. Het ras is verwant aan de bekende Schotse Hooglanders met hun grote horens, bruine kleur en typische kop. “

Jeroen vertelt dat deze koeien eenvoudig te houden zijn. “ De koeien eten voornamelijk gras, (graszaad)hooi en kuilgras, kunnen het gehele jaar buiten lopen, zijn vriendelijk en rustig en kalveren zelfstandig. Een perfecte koe om rond te wandelen in relatief arme natuurgebieden. We zijn van plan indien in de omgeving voldoende mogelijkheden ontstaan voor het biologisch telen van mais en gras geheel over te schakelen naar de biologische teelt.” De koeien leven zoveel mogelijk buiten, waar mogelijk in natuurgebieden in de buurt. Voor het geval ze tijdelijk naar binnen moeten, staan ze in de schuur waar ze vrij rondlopen in daarvoor bestemde boxen met een ruime hoeveelheid stro.

Wie de koeien en varkens van Hof De Eendragt van dichtbij wil zien kan het beste in de polders bij Terneuzen / Natuurgebied Margarethapolder van Staatsbosbeheer kijken daar scharrelen ze rond. Voor het vlees kun je terecht op de webshop van de boerderij. https://www.hofeendragt.nl/vlees/

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.