Proef Zeeland

Vorige week was ik te gast bij de opening van het hangcultuurmosselseizoen. In Zeeland natuurlijk, bij Neeltje Jans mosselen op de stormvloedkering.

Hangcultuurmosselen zijn altijd wat eerder dan de bodemmosselen. Dat komt omdat ze aan touwen gekweekt worden. Ze hangen vrij dicht onder het wateroppervlak. Zo krijgen ze wat meer zon en wat meer voedsel, waardoor ze eerder volgroeid zijn.

We werden ontvangen bij Neeltje Jans mosselen in hun gezellige restaurant Proef Zeeland. Een echte aanrader voor bezoekers en inwoners van Zeeland: je kunt er op het terras genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de Oosterschelde. Ook goed bereikbaar op de fiets!

Er zijn negen hangcultuurmosselkwekers in Zeeland, vijf bij Neeltje Jans en vier in Bruinisse. We werden ontvangen bij één van hen: Neeltje Jans Mosselen, van de familie Schot. Eigenaar Jacco Schot verwelkomde ons en gaf uitleg over de kweek van hangcultuurmosselen. Alle Zeeuwse hangcultuurmosselkwekers zijn Zeker Zeeuws gecertificeerd, vertelde Julien Barbé van Aquamossel vervolgens namens zijn collegakwekers. “Hangcultuurmosselen zijn een echt streekproduct, van zaad tot eindproduct afkomstig uit Zeeuwse wateren. Daarom past het keurmerk Zeker Zeeuws bij ons: het geeft onze mosselen extra cachet.”

Rauw of gaar 

En toen ging het dan gebeuren: met de mosselkotter ZZ4 naar de percelen, iets verderop, om de eerste hangmosselen boven water te halen. Het lijkt wel alsof het altijd mooi weer is in Zeeland. Ook bij dit mosselfeestje. De zon scheen, de lucht was blauw, en alle aanwezigen keken vol spanning uit naar die allereerste mosselen. We voeren naar het oogstschip, wat de touwen inspecteerde, op zoek naar een mooi voorraadje. De touwen gaan door het automatische oogstsysteem aan boord, waarna de mosselen in een bak vallen en uitgezocht worden: zeesterren en andere ‘ongerechtigheden’ worden teruggegooid.  Een flinke mand met mosselen werd aan boord gebracht en vakkundig voor ons geopend door Julien Barbé. Wie dapper genoeg was, mocht een rauwe mossel proeven. Volgens de echte kenners, de kwekers, die ze rauw proeven om de kwaliteit te testen, is er niets lekkerder dan een rauwe mossel. “Smaakt zelfs beter dan een oester!”

Dat wilde ik natuurlijk proberen, want ik ben dol op oesters. Het was wel even wennen: Ze zijn namelijk wel wat taaier dan een oester. En flink pittig van smaak. Maar dit soort dingen moet je leren eten; mijn eerste oester was ook niet echt een succes. Dus hop, gewoon de volgende er achteraan. Die smaakte al een stuk beter! Eet ze wel alleen vers uit het water, raden de kenners aan. “Zeker niet uit een verpakking!”

Voorlopig houd ik een voorkeur voor gare mosselen. Die kregen we ook; op allerlei manieren bereid. Eerst aan boord, in een enorme paellapan door de Belgische sterrenchef Gert de Mangeleer uit Brugge, ambassadeur van Zeker Zeeuws. Echt heerlijk, met onder meer koriander en citroen in roomsaus. En daarna, terug aan de wal, bij Proef Zeeland, in allerlei verschillende variaties klaargemaakt, gekookt en gewokt. Daarover raakte ik in een geanimeerd gesprek met Floor de Groot van Aquamossel, die net als ik een groot fan is van gewokte mosselen. “De bereiding van mosselen is heel simpel: zo kort mogelijk op zo hoog mogelijke temperatuur en in kleine porties. Een volle pan, dat werkt niet, dan zijn de onderste te gaar en te korrelig en de bovenste nog half rauw. Echt lekker mosselen klaarmaken doe je in kleine porties, door ze te wokken!”

Floor doet dat thuis als volgt: olijfolie in de pan, knoflook en Spaanse peper erbij. Mosselen toevoegen, een paar minuten op flink hoog vuur, kookroom en peterselie erbij en klaar. “Als ik ze zo klaarmaak, krijg ik al mijn gasten aan de mosselen, ook degenen die ze niet lekker vinden!”

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.