Haal meer uit jouw Zeeuwse Barbecue

Nu dat het volop zomer is kun je het s ’avonds overal ruiken: de typische kolengeur van de barbecue. Het barbecueseizoen is begonnen. Gezellig met elkaar, een verfrissend drankje en natuurlijk de onmisbare barbecuesmaak maken dit tot een favoriet festijn.

We hebben wat tips voor de barbecue op een rij gezet en natuurlijk bij onze eigen producenten en slagers naar hun favorieten gevraagd.

 

TIPS

 

  1. Een schone barbecue werkt altijd beter. Zie de tips voor het schoonmaken
  2. De juiste brandstof: Zo veel verschillende barbecues er zijn en zo heb er ook heel veel soorten van brandstof: houtskool, briketten, pellets, gas of zelfs elektrisch. Laat je adviseren bij de aankoop en
  3. Zorg dat de barbecue heet genoeg is. Bij een gesloten barbecue vertrouw je op de temperatuurmeter, bij open vuur wacht je totdat je mooi gloeiende houtskool over hebt. Meestal duurt het een half uur.
  4. De juiste volgorde is belangrijk: op de barbecue moet het product dat de langste hitte nodig heeft als eerste bereid worden. Afhankelijk daarvan plaats je het rooster naar boven of beneden. Lange bereidingen op een lage temperatuur doe je het eerst. Je kunt dan daarna de barbecue opstoken zodat je kunt bakken op het rooster en daarna grillen op het rooster op een hogere stand.
  5. Kies voor kwaliteit van je vlees, vis en groente. Hoe beter moe meer smaak . kies voor Zeker Zeeuws producten.

Doe eens gek: Gooi eens wat anders op de barbecue bijvoorbeeld mesheften, kippendij, oesters of een bakje met mosselen

Genieten, daar draait het vooral om natuurlijk gaat het bij barbecue vooral om het genieten: samen met familie, vrienden of  de buren. 

Zo krijg je het rooster van je barbecue razendsnel schoon

Of je nu groenten, vlees of vis grilt, na het eten staat dat ene klusje op je te wachten. Het schoonmaken van de barbecue. Dat hele ding af en toe een sopje te geven is altijd goed. Maar het rooster? Dat is een verhaal apart. Deze zeven tips helpen je uit de brand.

1. Prop en schrob met aluminium 
Mocht een gewoon sponsje of doekje niet werken, dan is het tijd voor de staalborstel of een staalsponsje. Heb je deze niet in huis? Gebruik dan aluminiumfolie om je rooster schoon te maken. Scheur een flink stuk folie af, maak er een prop van en schrobben maar.

2. Als het vuur nog heet is
De borden zijn leeg en de barbecue is nog warm. Hoe gezellig het ook is om na te tafelen, dit is hét moment om het rooster schoon te maken. Omdat deze nog heet is, komt het vuil makkelijker los. Pas hierbij wel op dat je je handen niet verbrand.

3. Boen met ui of citroen 
Waarschijnlijk heb je ‘m nog nooit zo bekeken, maar je groenteschaal is ook een goede gereedschapskist voor je barbecue. Als er een ui of citroen in ligt dan. Halveer bijvoorbeeld een ui en prik met een vork in de bolle kant. Door met de platte kant over het rooster te wrijven, komt het vuil los.

Ook met een citroen kun je dit trucje uithalen, zelfs tussen het grillen door. Bij hardnekkig vuil en vet laat je het rooster met het citroensap het beste een paar uur intrekken. Met een doekje of sponsje veeg je het vuil er dan een stuk makkelijker af.

4. Zuiver baksoda 
Over de wondere werking van baksoda heb je vast al eens gelezen. Het wordt niet voor niets ook wel zuiveringszout genoemd. Behalve om de rijzende werking, staat het wereldwijd ook bekend als schoonmaakmiddel.

Om het rooster van je barbecue schoon te maken, meng je drie eetlepels baksoda met een eetlepel water. Hier maak je een papje van en dat smeer je op het rooster. Een kwartiertje laten intrekken en het vuil komt er prima af met een sponsje. Mocht je geen baksoda hebben, dan is gewone soda een goed alternatief.

5. Natte krant 
Ben jij het type ‘de afwas komt morgen wel’? Leg het afgekoelde rooster dan in een krant. Maak deze goed nat  – de plantenspuit is hiervoor ideaal – en laat het een nachtje staan. Dit weekt het vuil voor je los.

6. De nacht in met grof geschut 
Is je rooster echt viezer dan vies, leg het dan een nachtje in een bak met water en ontvetter, (af)wasmiddel of waspoeder. Je veegt al die vieze restjes er de volgende ochtend dan zo af. Als je geen geschikte bak hebt voor je rooster, gebruik dan een vuilniszak om het vuil in los te weken.

7. Voorkomen is beter dan poetsen
Zo, de eerstvolgende zomerse en droge dag heb jij een brandschone barbecue. Om het jezelf makkelijk te maken, smeer je het rooster voor het grillen in met wat olie. Dit zorgt ervoor dat het niet gaat roesten én dat er geen vlees, vis of groenten aan blijft plakken.

Behalve met olie kun je ook met een gehalveerde aardappel het plakken voorkomen. Doordat je met een vork de halve aardappel over het rooster wrijft, geeft deze zetmeel af. Dat werkt als natuurlijke anti-aanbaklaag.

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.