Ze zijn er WEER!

Woensdag 22 mei was het zover:  op de Oosterschelde werden de eerste touwen met de nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen boven water gehaald en werd het Zeeuwse Mosselseizoen geopend. In België, en op steeds meer plaatsen in Nederland, wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe hangcultuurmosselen die alom bekend staan om hun zilte smaak.

Aan boord van de Mosselkotter ZZ4  lieten de Belgische 3 sterrenchef Gert de Mangeleer en radio dj Sven Ornelis zich dan ook de vers geoogste mosselen goed smaken.

De hangcultuurmosselen worden hangend gekweekt dicht onder het wateroppervlak waar meer voedsel aanwezig is waardoor de mosselen harder groeien en zo eerder op de markt komen. Daarom wordt met de oogst van de hangcultuurmosselen ook altijd het Zeeuwse Mosselseizoen geopend.

De Zeeuwse hangcultuurmosselen vinden gretig aftrek in België, Zeeland en de Nederlandse kustplaatsen. “Consumenten willen zo vroeg mogelijk mosselen hebben, het liefst als de eerste zonnige dagen zich aandienen”, aldus mosselkweker Jacco Schot.

Goesting

De Belgische 3 sterrenchef Gert de Mangeleer uit Brugge is ambassadeur van Zeker Zeeuws en bereidde de eerste hangcultuurmosselen aan boord van de mosselkotter ZZ 4. Gert was heel enthousiast over de smaak en kwaliteit van de nieuwe oogst.

” De Zeeuwse mossel is een uniek zilt seizoensproduct waar wij Vlamingen ‘met goesting’ naar uitkijken. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect om met smaken te spelen ook. Vandaag kies ik voor een frisse bereiding met champagne, soja, koriander en combava (de schil van citrusvrucht).”

De Vlaamse radio-dj en kookblogger Sven Ornelis is een fervente mosselliefhebber sloot zich daarbij aan :  “Elk jaar is het weer uitkijken naar de nieuwe mosselen. Ik ben aangenaam verrast door deze Zeeuwse hangcultuurmossel. Ze zijn mals en zilt! Mosselen lenen zich bovendien tot de plezante, maar vooral lekkere én gezonde recepten die ik wil maken. Ik bereid ze klassiek, op de barbecue of verwerk ze in een heerlijke pasta of salade. Daarvoor hoef je echt geen chef te zijn. Je kan er zelf creatief mee aan de slag. En dan samen met vrienden aan tafel: dat is op en top genieten!”

 

Herkomst

Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde en Grevelingen – zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. Alle Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst en duurzame productie .

 

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.