BLOG 1. Ik? Blogger ? 

Een tijdje geleden werd mij gevraagd of ik op regelmatige basis een Blog wil schrijven voor Zeker Zeeuws. Mijn vorige blog (over nieuwe tafelgewoontes, Zeeuwse tradities en hashtag #ZekerZeeuws) is goed ontvangen en ik heb er leuke reacties op gekregen. Maar echt hè, ik? Een blog? Hmmm…. daar moet ik eens even over nadenken. Vragen zoals ‘wat schrijf ik dan? Over wie?’ Bekruipen me. En ook ‘niet te privé, m’n privacy en die van m’n puberzoon zijn me ook wat waard’. En als ik ja zeg, heb ik dan iedere keer wel iets leuks om over te schrijven? En het is voor Zeker Zeeuws, maar de andere projecten waar ik ook voor werk-  mag ik die wel noemen? Naast alle  vragen die door mijn hoofd spookten, zette het verzoek mij ook tot nadenken. Want wat zou ík eigenlijk met anderen willen delen? Natuurlijk het belang van (het keurmerk) Zeker Zeeuws; lokaal en duurzaam geteeld voedsel. Maar eigenlijk ook wel mijn zoektocht naar wat ík kan doen om duurzamer te leven en te helpen om onze planeet weer een stukje mooier te maken voor onze kinderen, generation next. Soms zijn het maar kleine stapjes of gewoontes,  maar hey -ook dat maakt verschil!

Inmiddels zijn we thuis al volledig gewend (en behoorlijk fanatiek) in het scheiden van ons afval, is het meenemen van tassen voor de boodschappen een vanzelfsprekendheid, weigert mijn zoon buitenshuis plastic rietjes in zijn frisdrank (thuis hebben we die niet meer) en rapen we beiden plastic afval op als we dat zien rondslingeren buiten op straat of in de natuur. Ja, met onze bewustwording gaat het de goede kant op! Het laatste project is een regenton; regenwater opvangen voor het bewateren van mijn tuin(tje) of bijvoorbeeld het wassen van de ramen – ik vind het een mooie gedachte!

Maar ik dwaal af, natuurlijk hou ik me voor Zeker Zeeuws bezig met lokale producten en weet ik inmiddels als geen ander dat het assortiment echt van A (aardappelen) tot Z (zuivel) is, met heel veel lekkers daar tussenin.  En wat is het leuk om met deze producenten te mogen werken; mensen met een passie voor hun product en hun bedrijf en voor Zeeland! Wat ik steeds belangrijker ga vinden is dat bedrijven duurzaam werken. Ik hou er bij het doen van mijn boodschappen ook rekening mee. Natuurlijk heb ik de ‘plofkip’ al lang afgezworen, maar ook een duurzame kip uit bijvoorbeeld Groningen komt bij ons niet op tafel. Die kip heeft nog wel de reis naar Zeeland moeten maken; onnodig want lokaal hebben we ook heerlijke – duurzame – kippen! En wat te denken van fruit! Toevallig woon ik in Wemeldinge en dat is afgelopen maanden regelmatig in het nieuws geweest. Helaas niet altijd positief; wie kan zich de 60.000 kilo te kleine pruimen van Kees Hamelink nog herinneren? Supermarkten wilden deze -overigens overheerlijke!- pruimen niet, ze gingen viral en initiatieven als Boerschappen en Potverdorie pakten het op. Heel mooi om te zien hoe de kracht van Social Media kan werken. Wel wederom een eyeopener voor hopelijk heel veel mensen wat de macht van de (inkopers van) supermarkten is. En dan de peren. 45.000 kilo Doyenné du Comice peren die door de droogte iets aan de kleine kant waren gebleven! Hetzelfde verhaal. Boerschappen dook er in en maakte heerlijk perensap. Maar jeetje, wat erg dat dit nodig is! Het heeft mij nog meer tot nadenken gezet en ervoor gezorgd dat ik heel bewuste keuzes maak. Dus voor mij geldt : DOE LOYAAL, KOOP LOKAAL! Of nog zo’n leuke: DOE MAAR LOKAAL, DAN DOE JE AL GEK GENOEG

Als hobby-kok ben ik altijd op zoek naar leuke recepten. Het leuke van mijn werk voor Zeker Zeeuws is dat ik de recepten voor in de nieuwsbrief en op de website uitzoek. Nu heb ik al een aantal recepten op de website gezet, maar geloof me – er komen er nog veel meer aan! Ik ben dan ook altijd op zoek naar lekkere recepten met natuurlijk een aantal Zeker Zeeuws© ingrediënten. Zo zou ik graag wat tips/recepten voor een lekkere Zeeuwse paella ontvangen; zowel mijn zoon als ik zijn gek op schaal- en schelpdieren + door hem stroomt Spaans bloed – dan moet ik toch met een fantastische Zeeuwse variant op dit typisch Spaanse gerecht komen? 😊  Stuur jij me jouw tips ?  (communicatie@zekerzeeuws.nl)

De komende week ga ik in ieder geval weer aan de slag voor de volgende nieuwsbrief van Zeker Zeeuws©, de organisatie van het Zeker Zeeuws© Plein op de Horecabeurs in Goes (met een aantal leuke activiteiten op het Plein), zoek ik producten bij elkaar voor een ‘like & win’ actie op de Facebookpagina van Zeker Zeeuws,  ga ik verder met het in kaart brengen van het Zeeuwse foodcluster, hou ik me bezig met de voorbereidingen voor Zomerbus Zeeland en werk ik samen met de jongeren van Dutch Wavemakers o.a. aan het meer waterbewust maken van de wereld. Kortom, drukke leuke tijden – ik Geniet !

Teruglezend merk ik op dat ik door mijn enthousiasme helemaal geen antwoord heb gegeven op de vraag of ik eigenlijk wel regelmatig een Blog ga schrijven. Nou, dat moge duidelijk zijn – ja dus!

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.