JJOHN VERMEERSEN VAN BRIERBROUWERIJ VERMEERSEN UIT HULST

“Het mooie van bierbrouwen is dat met je zintuigen bezig bent. Je ruikt het, je ziet het, je proeft het. Een totale beleving.”

Passie en gedrevenheid zijn dé kenmerken van de Zeeuwsvlaamse bierbrouwer John Vermeersen van Bierbrouwerij Vermeersen. De gelijknamige ambachtelijke brouwerij is gevestigd in het vestigingsstadje Hulst in Zeeuws Vlaanderen. De brouwerij uit 1821 is één van de oudste brouwerijen in Zeeland en één van de craft brouwerijen (onafhankelijke brouwers) die in 2018 de toon zet in de Nederlandse bierwereld.

Vermeersen brouwt bieren met lokale mouten van mouterij The Swaen uit Kloosterzande. De gerst hiervoor wordt nog steeds van Zeeuwse boeren betrokken. De huidige brouwerij werd in 1989 in een voormalig graanopslag gebouwd en 2010 gemoderniseerd met een nieuwe energiezuinige bottelarij, stoomketel en een uitbreiding van het brouwhuis. Vermeersen was dan ook de eerste craft brouwerij in Nederland met een Meura Micro filter voor een filtratietechniek die daarvoor alleen was voorbehouden aan enkele zeer grote brouwerijen.

Brouwerij Vermeersen blijft zich toeleggen op het brouwen van Zeeuwse bovengistende degustatiebieren met hergisting op fles zoals Zeeuwsche Witte, Java Dubbel, Tripel, Lazarus en In de Gloria. Het gaat om specialbieren van een hoge gisting met hoofdzakelijk Zeeuwse ingrediënten. Brouwerij Vermeersen gaat voor duurzaamheid, gebruik van lokale grondstoffen en is betrokken bij initiatieven in de streek zoals Stichting Patrijs met nieuwe leefgebieden voor vogels als de Patrijs. Een vervolgens logische stap was de certificering van de bieren in dit jaar met het keurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct, dat staat voor gegarandeerde herkomst van de grondstoffen, duurzame productie en streekbeleving.

Over ambacht, brouwerijen in Afrika, innovatie, traditie en BLØF

In gesprek met John Vermeersen eigenaar en brouwer komen we meer te weten over de combinatie van ambacht, kennis, traditie, innovatie, brouwerijen in Afrika en bieren voor het restaurant van BLØF.

Hoe combineren jullie de traditie van bijvoorbeeld het Javabier uit 1908 met de nieuwe innovatieve technieken?

“De recepturen zijn nog altijd op een klassieke leest geschoeid met aandacht voor balans in smaak invloeden. We werken wel bijvoorbeeld met de modernste filtratie technieken en een milieuvriendelijk emballage systeem. Hierdoor zijn we in staat voor een breed publiek aantrekkelijke bieren met een constante kwaliteit te leveren.”

De laatste jaren zijn jullie betroken geweest bij de ontwikkeling van een aantal brouwerijprojecten in Afrika? Hoe komt een brouwer uit Hulst betrokken bij een ontwikkelingsproject duizenden kilometers van Zeeuws-Vlaanderen vandaan?

Dit kwam doordat een kennis die projecten in ontwikkelingslanden begeleidt, specifieke kennis nodig had voor een subsidie- aanvraag voor een te bouwen brouwerij in Kaapverdië. De rapporten zijn opgesteld, de subsidie lag klaar maar er is door gebrek aan daadkracht nooit gebruik van gemaakt. Ik was teleurgesteld in het feit dat het project niet in de uitvoerende fase is gekomen. Daartegenover staat de ervaring van het werken in een prachtige omgeving met een aantal enthousiaste en zeer intelligente mensen.

Direct daarna kwam de vraag om een zelfde soort plan te maken voor een veel grotere brouwerij in het binnenland van Burundi. In die tijd kom ik het me veroorloven om af en toe een weekje uit Hulst weg te gaan. Ook hier heb ik enorm van genoten. Dit project is van de grond gekomen en heeft geresulteerd in een goed draaiende brouwerij die werk biedt aan enkele honderden mensen. Er wordt bier uit bananen gebrouwen. Geen grap, hoor!
Ondertussen zijn ze naast het bier ook frisdrank gaan produceren. Ik heb in mijn jonge jaren in Azië mogen werken . Ook die ervaring heeft me geleerd hoe verschillend de omstandigheden zijn en hoe ontzettend gelijk de aard van de mensen is. Ik kan vooral jonge mensen aanraden om als er een kans is, en als je echt wilt, is die er altijd, een tijdje daar te werken. Je kijkt daarna ook veel vrolijker tegen zo’n continent aan. Er is daar een hoop meer dan honger en Boko Haram.”

ZEEUWSCHE WITTE en BLØF

 

Jullie ‘Zeeuwsche Witte’ is een heerlijk fris bier met tarwemout. Waarom wordt eigenlijk niet elk zomerbier van tarwemout gemaakt?

“Verandering van spijs doet eten. Variëteit in ingrediënten doet drinken. Wij kiezen bijvoorbeeld voor tarwe omdat we weten dat je op een veel subtielere manier dan het gebruik van extreme ingrediënten tot die smaak kunt komen. Niet door vertellen hè!”

 De bieren voor het nieuwe restaurant Hard &Ziel van Pascal Jacobsen en Edwin Vinke in Middelburg worden door jullie gebrouwen. Welk lied van BLÔF draaiden jullie bij het brouwen het vaakst?

“Dat zal Zoutelande geweest zijn deze zomer, dat hoorde je immers altijd als je de radio aanzette. Doordat ik ooit nog een jaar in Londen gewoond heb brengt “Liefs uit Londen” de meeste herinnering met zich mee. Als Zeeuw is “Aan de Kust” iets dat je met de hand op het hart ondergaat.”

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.