do’s en Don’ts van Mosselen BEREIDEN

DO’S   Wees zuinig met zout                                               DON’TS  Teveel tegelijk
            Weinig vocht toevoegen                                                            Het vocht weggooien 
            Kort maar krachtig                                                                     Alle saus meeschenken

            Bakken? Dan eerst koelen
            Groenten klein snijden
            Beter vol dan veel

 

Hoe bewaar je mosselen?
Mosselen bewaar je gewoon onderin de koelkast in de aankoopverpakking. Ze zijn gekoeld houdbaar tot de vermelde houdbaarheidsdatum.

Mosselen over?
Is er nog een restje mosselen over in de pan kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen- eet ze dan de volgende dag bij de lunch. Gebakken met een uitje op de boterham. Of in de salade.

Kan je verse mosselen invriezen?
Nee. Eerst moet je ze koken en uit de schelp halen. Daarna mogen ze de vriezer in. Diepgevroren blijven ze ongeveer drie maanden goed. Gebruik ze dan bijvoorbeeld op een pizza of in de pasta.

Open of dicht?
Mosselen staan vaak een stukje open als ze nog in de verpakking zitten. Maar o wee als je ze afspoelt met kraanwater. Dan weten ze niet hoe snel ze zich moeten terugtrekken. Op enkele treuzelaars na. Die kan je tot sluiten aanzetten door ze licht op het aanrecht te tikken. Beweegt ie dan nog niet, doe hem dan maar weg.

 

 

 

Smaak en bereiding

Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst. Er zijn ook liefhebbers van rauwe mossels, maar de meeste mensen eten ze toch het liefst gekookt of gebakken. Voor het koken van mosselen kun je het beste een zogenaamde mosselpan of grote soep- of pastapan gebruiken (met deksel).

Ga uit van 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon als je er salade, friet of pasta bij serveert. Bij een maaltijd met brood houd je iets meer aan, zo’n 1,2 tot 1,5 kg per persoon.

Voor consumptie onderscheidt men vijf gewichtsklassen, aflopend van groot naar klein zijn dat: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra.

 

Altijd op de hoogte

van nieuwe producten, recepten, acties en events, zo in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.