Maatschap Stoutjesdijk in Nieuwerkerk

Zo kan het ook !

Zeker Zeeuws® Streekproduct is het onafhankelijke keurmerk voor erkende streekproducten uit Zeeland. Het keurmerk staat garant voor Zeeuwse herkomst, duurzaamheid en dierenwelzijn. Ook de Zeeuwse Scharrelvarkens van varkenshouder Maatschap Stoutjesdijk zijn erkend Zeeuws streekproduct. We gingen op bezoek bij Willem Stoutjesdijk in Nieuwerkerk en maakten kennis met Pig Brother, varkens die in zee zwemmen en de bewuste keuze voor diervriendelijke varkenshouderij.

Jullie bedrijf bestaat al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Kun je ons vertellen wat er in de jaren allemaal veranderd is?

Mijn overgrootvader is in de jaren 30 voor zichzelf begonnen met akkerbouw en een paar koeien en varkens. Met de watersnoodramp in 1953 is de boerderij samen met zin bewoners door het water verzwolgen. Mijn opa heeft het overleefd en deze is na de ramp begonnen aan de paardenweg waar we nu nog zitten. Mijn vader is in de jaren 60 begonnen om naast de paar vleesvarkens ook fokzeugen te houden hij hield ze op stro met uitloop. Hij verkocht de biggen grotendeels aan andere boeren. In de jaren 70 heeft hij de stallen gemoderniseerd zo verdween het stro en de uitloop naar buiten. Hij bouwde ook een stal voor vleesvarkens uiteraard net zoals iedereen zonder stro zonder daglicht zonder uitloop. Als neveneffect kreeg hij last van kannibalisme doordat de varkens zich verveelden. Daarom moest hij de staarten couperen. Zodat de zenuwen bloot kwamen te liggen en het varken wegliep als het gebeten werd.

In 2010 is er behoorlijk wat veranderd: de stal werd aan de varkens is aangepast. Dus anders dan gebruikelijk waarbij de varkens zich moesten aanpassen aan de stal. Hoe is dat zo gegaan?
 
“Toen eind jaren 80 de vierde generatie in het bedrijf kwam legden wij het accent op de akkerbouw en hebben we het bedrijf uitgebreid  met groenteteelt. De varkens waren slechts bijzaak geworden. Onder druk van de overheid besloten we in 2010 dat het anders moest. Dat heeft geresulteerd in een nieuwe stal in 2015 waar de varkens weer in het stro worden gehuisvest, er ook weer uitloop is naar buiten en daglicht dat ongestoord de stal in kan. Door deze veranderingen hoefden de staarten niet meer gecoupeerd te worden. ”

Het is een heel verhaal geworden maar we kunnen concluderen dat er sprake is van een cirkel we staan nu weer waar onze vader in de jaren 60 begon. Hierbij opgemerkt dat we nu wel onze ammoniakuitstoot door nieuwe technieken met 70% hebben verminderd.

Vorig jaar haalden jullie de krant met het leuke bericht dat jullie gingen zwemmen met de varkens. Hoe zat dat ook alweer? 

Omdat het vorig jaar zo warm was besloten we om in de middag van een heel warme dag te gaan zwemmen. We zagen een paar varkens die het ook vreselijk warm hadden en besloten deze mee te nemen. De dieren vonden het heerlijk ze knapten net als wij helemaal op. Dit werd natuurlijk gezien door andere strandgasten deze waren zo enthousiast dat ze de krant belden die er gelijk een groot item van maakten. De reacties die we toen kregen waren enorm veel mensen vonden het fantastisch. We kregen ook veel vragen van mensen die erbij wilden zijn. Dit jaar hebben we het weer geprobeerd maar de varkens wilden het water niet in het water het was waarschijnlijk nog te koud.

Een ander opvallend item is Pig brother, de livecam in jullie stallen, waarom hebben jullie hiervoor gekozen? 

“Wij hebben een webcam in onze stallen omdat we zo open mogelijk willen zijn en de consument willen laten zien wat er in onze stallen gebeurt en hoe de varkens leven.”

 

” Wij hebben gekozen voor Zeker Zeeuws omdat dit keurmerk Zeeland op de kaart wil zetten met eerlijk en lokaal voedsel. uit van mensen die alles eten en niet alleen vegetarisch. De sterren die de dierbescherming geeft zijn grotendeels bedacht door mensen die geen vlees eten en ons motto is: wel vlees maar minder en beter.  Het varken dat van onze boerderij komt heeft een goed leven gehad.” 

 

 

 

Het Zeeuws  Scharrelvarken : ·
ligt in het stro en eet ook veel stro

kan naar buiten (leeft niet in de ammoniaklucht)

de staarten worden niet afgeknipt

 omdat het geen megastal is worden de varkens niet als kasplantjes worden opgekweekt, en is het gebruik van antibiotica niet nodig

dus antibioticavrij vlees

korte reistijd naar een slachthuis in de regio (30min) dus geen urenlange stress in een overvolle vrachtwagen