Zeeuwse Pruimen erkend als Zeker Zeeuws Streekproduct

Fruitbedrijf Hamelink uit Wemeldinge mag voortaan het keurmerk Zeker Zeeuws voeren op hun pruimen. Op het fruitteeltbedrijf in Wemeldinge/gemeente Kapelle worden op circa 8 hectare Zeeuwse Pruimen geteeld. Dit gebeurt onder Global-Gap en vanaf 2019 planetproof. Fruitbedrijf Hamelink teelt de pruimenrassen opal, jubileum, reine Victoria, lazoet (clubkas van de greenery).
Het bedrijf werkt voor de bestrijding met de inzet van natuurlijke vijanden en laat het gras in de boomgaard wat langer groeien om de bodemstructuur te versterken en het leefklimaat van de natuurlijke vijanden te bevorderen.

Kaas, zuivel en vleesboerderijproducten van Kaasboerderij Mariekerke erkend

Kaasboerderij Mariekerke van het gelijkluidende plaatsje op Walcheren is gecertificeerd voor de kaas en schapenzuivel van hun 200 melkschapen. Ook het lams-en rundvlees van hun melkschapen en 55 vleesrunderen (Blonde d’Aquitaines) is erkend als Zeker Zeeuws Streekproduct.

Het merendeel van de schapenmelk wordt gedurende de ongeveer 10 maanden durende lactatie verwerkt tot ambachtelijke schapenkaas, in verschillende soorten en smaken. Naast de ambachtelijke kaas wordt er ook yoghurt gemaakt. De melk wordt ook als schapenmelk verkocht. Alle schapen worden op het bedrijf geboren en krijgen voer uit eigen teelt. De schapenkaas bestaat voor 100% uit schapenmelk, ook de yoghurt bestaat uit 100% schapenmelk. De verwerking vindt plaats op de boerderij.

De runderen worden in natuurgebieden van het Zeeuws Landschap en op stal in ruime strohokken in groepshuisvesting gehouden, de dieren worden op stal gevoerd met gewassen van eigen teelt: gras, mais, graan en hooi. Alle lammeren en runderen worden op het bedrijf geboren. En blijven daar tot dat ze naar de slacht gaan. De dieren worden met grote zorg gehouden met zoveel als mogelijk weidegang. Er wordt geen antibiotica gebruikt. Het bedrijf zet zich voor zoveel als mogelijke kringlooplandbouw in: het voer wordt verbouwd op eigen percelen, de mest van de dieren wordt weer gebruikt voor de groei van de voedergewassen. Wanneer de dieren slachtrijp zijn worden ze geslacht bij Slachterij Slager in Sint Annaland op Tholen. Het vlees wordt vanaf de boerderij en eigen webshop in vleespakketten (gedeeltelijk diepvries) onder het label ‘vlees van boerjan’ verkocht.

 

 

Vishandel Schot Tholen gecertificeerd voor verkoop

Vishandel Schot Tholen is vanaf  medio januari gecertificeerd voor de verkoop van erkende zeeproducten uit Zeeland.

Vishandel Schot Tholen is een kwaliteitsleverancier van vis, schaal- en schelpdieren gespecialiseerd in het leveren aan de horeca en detailhandel. De Thoolse vishandel is gecertificeerd voor de verkoop van oesters, hang-en bodemcultuur mosselen, Oosterschelde kreeft, schelpdieren en harders.  Alle producten zijn afkomstig van gecertificeerde bedrijven zoals Neeltje Jans Mosselen, Visserij Bout,  De Meulemeester, Seafarm, Meromar .

Voor transparantie en duidelijkheid in de verkoop heeft het bedrijf een certificaat aangevraagd voor de verkoop van deze gecertificeerde producten.

Hof De Eendragt gecertificeerd voor Zilte Zeeuwse Scharrelvarkens en Scharrelrunderen

Maatschap Hof de Eendragt uit Zeeuws Vlaanderen is in december 2018 gecertificeerd voor hun  Zilte Zeeuwse Scharrelvarkens  (ZZ- 155) en Scharrelrunderen. (ZZ-154)

Hof De Eendragt van eigenaren Jeroen en COra Meijering-Van Dam uit Zaamslag voldoet ruimschoots aan de eisen voor de toekenning van het Zeker Zeeuws Streekproduct keurmerk.
De dieren op Hof de Eendragt leven in een natuurlijke leefomgeving. Dit betekent dat de varkens en koeien voornamelijk buiten in de polders lopen en dat de voeding nauw wordt afgestemd op hun behoefte. De voeding is gevarieerd en komt zoveel mogelijk uit de omgeving. Zo krijgen ze aardappels en tarwe uit de Zeeuwse klei.

Kleinschalig en lokaal geproduceerd
Hof De Eendragt heeft niet de bedoeling om zo veel mogelijk dieren te gaan opfokken. Het streven is een kwaliteitsproduct te presenteren, waarvoor een eerlijke prijs gevraagd  kan worden.  Er is gekozen voor dieren die goed buiten kunnen leven, bijvoorbeeld koeien die gemakkelijk afkalven en geen problemen hebben met klauwen. Hierdoor hoeft geen preventieve antibiotica gebruikt te worden.  Het bedrijf heeft in 2017 5sterren keurmerk ontvangen van de Stichting Varkens in Nood. 

De officiële uitreiking van het certificaat moet nog plaatsvinden.

 

Certificering beëindigd

De Stichting Op Goede Gronden heeft gemeld de certificering van haar producten Zeeuwse Witte Zeeuwsche Haver en het Walcherse Kogelboontje te willen beëindigen.  Reden is dat de Stichting Op goede Gronden per 1 januari 2019 is opgeheven. Conform de Algemene Voorwaarden van het Zeker Zeeuws Streekproduct Keurmerk vervalt daarmee ook de certificering. De certificaten zijn per 1 januari 2019 ingetrokken en worden niet meer uitgegeven.

Kreeftenvissers J.Schot en Smits hebben recent aangegeven hun certificering te willen beëindigen. Conform de Algemene voorwaarden is het certificaat nav dit verzoek met ingang van 1 januari 2019 ingetrokken. Certificaatnummers zijn uniek en worden niet meer uitgegeven. Het is het de Kreeftenvissers J.C. Schot en Smits niet langer toegestaan het keurmerk op hun producten of andere communicatie -uitingen te gebruiken en te vermelden.

 

Uitreiking Zeker Zeeuws certificaten

Op 1 oktober ontvingen op het provinciehuis in Middelburg zeven ondernemers hun Zeker Zeeuws certificaat van gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter mr. Robert Zonnevylle van de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Maatschap Den Boer uit Kerkwerve met rode bieten; IJsboerderij De Koehoorn uit Meliskerke met boerderij-ijs en ijstaarten; Bierbrouwerij Vermeersen uit Hulst met speciaal bieren ; Noordhoek VOF uit Wolphaartsdijk met Zeeuws Hert; Geitenboerderij De Klaverrand uit Poortvliet met Thoolse Geitenkaas en geitenmelkproducten; Brouwerslokaal uit Groede met speciaal bieren en Slagerij De Limousinhoeve uit Hoek met Rundvlees en rundvleesproducten.

 

Wij feliciteren de ondernemers met de erkenning als Zeker Zeeuws® Streekproduct voor hun producten!

DE OESTERSPECIAL IS UIT

Ze zijn er weer: 

Zeeuws, zuiver en verfijnd

Al heel lang prikkelen oesters onze zintuigen. Op het schilderij ‘Het Oestereetstertje’ van Jan Steen uit 1660 zien we de Ostrea edulis, de platte Zeeuwse oester, in volle schoonheid. Ook Zeeland kent een rijke en lange traditie van de oesters en het oesterambacht. Veel van de huidige oesterkwekers uit behoren tot de vijfde of zesde generatie op een rij.

In Zeeland kweekt men creuses (Crassostrea gigas) of wel kromme óester en de ‘Zeeuwse Platte’ oester, de koningin onder de oesters. En de oesters zijn Zeker Zeeuws gecertificeerd:  Maar liefst 16 bedrijven uit Zeeland voeren het Zeker Zeeuws Keurmerk op hun oesters.

Zeeland is trots op haar tradities en producten.  De Zeeuwse oesters verdienen dan ook zeker de aandacht.  In deze special van Zeker Zeeuws delen we de trots op de rijke Zeeuwse oestercultuur, de kweekgebieden, de kwekers en de zilte Zeeuwse zaligheden.

U komt alles te weten over oesters, twee oesterkwekers komen aan het woord en we mochten met één van de kwekers meevaren op locatie op het Grevelingenmeer.  Uiteraard zijn er ook recepten met oesters. En tips  ‘hoe open je een oester’ en waar je ze kunt proeven.

Veel leesplezier met deze oesterspecial, waaraan o.a. Lieneke Schuitemaker van  seafoodstories.nl en David van Engeelnburg   De Zeeuwse Chef meewerkten.

Klik Hier voor de special.

Zin gekregen om iedere maand nieuws en meer over (h)eerlijke Zeeuwse producten, gepassioneerde ondernemers  te lezen en lekkere recepten te ontvangen? Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dit  kan heel makkelijk op de homepage . De volgende nieuwsbrief en special komt dan automatisch in uw mailbox.

WIST JE DAT …..

In Nederland oesters alleen in Zeeland worden gekweekt en opgevist?

Zeeuwse oesters gekweekt worden in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer door 31 kweekbedrijven uit Yerseke en Bruinisse? Jaarlijks belanden zo 700.000 stuks platte oesters en 15 tot 20 miljoen Zeeuwse oesters in de oestermandjes. Alle oesters zijn MSC gecertificeerd, het keurmerk voor duurzame visserij.

In de afgelopen jaren meer dan de helft van de oesterbedrijven daarnaast het Zeker Zeeuws® keurmerk voor gegarandeerde herkomst en duurzame visserij heeft ontvangen? 13 kwekers en 3 handelsbedrijven voeren het streekkeurmerk op hun verpakkingen.

 

 

Oesters op hun best zijn van september tot en met mei? In de periode daartussen ‘melken’ de oesters: produceren ze zaadjes of eitjes en worden dan met rust gelaten voor de voortplanting. Als die periode voorbij is, ergens in september, wordt dat gevierd met de opening van het oesterseizoen: er kunnen dan weer oesters gegeten worden!

Het kweken van de oesters op oesterbanken gebeurt, die van mosselschelpen worden gemaakt? De larven hechten zich aan de mosselschelpen, vroeger werden daarvoor dakpannen gebruikt met een kalklaag. De oesters groeien op in het getij en voeden zich met algen, zijn ze groot genoeg dan gaan ze naar de oesterputten en daar worden ze gespoeld met schoon zeewater.

De Zeeuwse Platte Oesters er drie tot vier jaar over doen voordat ze geschikt zijn om te eten?

Een oester een brok gezondheid is? Oesters bevatten veel Omega-3 vetzuren en nauwelijks cholesterol. Zijn een bron van vitamine A, B1, B2, B3, C en D en bevatten ijzer, magnesium, zink, kalk en foliumzuur.

Oester goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen van een kater? Voor afvallen bent u trouwens ook aan het goede adres. Een portie van 120 gram oestervlees bevat slechts 80 calorieën en 2 gram vet.

Oesterkweek al duizenden jaren oud is? De allereerste oesters werden gekweekt in China. En al in het jaar honderd voor Christus introduceerde de Romein Sergius Orata het kweken van oesters in Europa. Hij nam oesterlarven mee uit China en zette die uit op rotsen in zee om uit te groeien tot consumptie-oesters. De Romeinen importeerden ook wilde oesters vanuit Frankrijk, Schotland en het Byzantijnse Rijk.

Dat oesters van oorsprong wild aanwezig waren in de Zeeuwse wateren en de Waddenzee? Voor 1860 was er al oestervisserij op wilde banken in de Zuiderzee en de oostelijke Waddenzee.

De Zeeuwen het kweken van oesters leerden van de Fransen? Zij begonnen al rond 1850 met de oesterkweek en gingen in de leer bij de Italianen, die nog steeds volgens de Romeinse methodes kweekten. De Fransen bedachten het systeem van ‘collecteurs’: dakpannen, waar de oesterlarven zich aan vast hechtten. Op die manier kon de kweek van oesters gecontroleerd worden.
Maar de oesterkweek in Frankrijk leverde niet voldoende oesters op. De Franse regering ging daarom op zoek naar leveranciers in het buitenland. Zeeland bleek daarvoor een goede optie. In 1870 ging de Nederlandse overheid de oestergronden in de Oosterschelde verhuren aan de Fransen. De oesterindustrie maakte daardoor een grote groei door. De bevolking in Yerseke steeg mede door deze groei tussen 1849 en 1885 van 770 naar 4.469.

 

De Nederlandse overheid vanaf 1906 de kwaliteit van de oesters en het water op de kweekpercelen controleert? Dat gebeurde nadat rond 1885 de vraag naar oesters sterk daalde als gevolg van sterfgevallen door besmette oesters. Het hielp; vanaf 1911 stegen de exporten weer.

Tachtig procent van de Zeeuwse oesters verloren ging in de strenge winter van 1963? Het vroor toen drie maanden achter elkaar en alle kweekpercelen lagen onder het ijs. De platte oesters waren daar niet tegen bestand.

Daarom de Zeeuwse creuse eind jaren zestig vanuit Japan in Zeeland is geïntroduceerd? De creuse heet daarom ook wel de Japanse oester. Om het verschil met de platte aan te duiden, noemen mensen hem ook wel holle of bolle oester. Dus je hebt de enige echte Zeeuwse platte, en de holle, bolle, Japanse Zeeuwse creuse. Maar die is inmiddels echt Zeeuws, want de Zeeuwse kwekers hebben hun eigen kweekmethoden ontwikkeld en de Japanse oester heeft zich helemaal aan de Oosterschelde aangepast. Het zijn nu dus echte Zeeuwse oesters.

De eerste Japanse oesters al in 1883 vanuit Portugal naar Nederland gebracht werden, als proef om te kijken of ze hier gekweekt konden worden? Die werden Portugese oesters genoemd. Deze zijn nu nog steeds een beetje anders van kleur en vorm dan de Japanse oesters uit Japan.

Als gevolg van de koude winter van 1963, in combinatie met het besluit om de Oosterschelde in te dammen, 160 Zeeuwse oesterkwekers gestopt zijn met hun bedrijf, hun oesterpercelen inleverden en ander werk zijn gaan doen.

Ze in Korea oesters het liefst gefrituurd eten?

Zeeland internationaal gezien een relatief kleine speler op de oestermarkt is? Er worden jaarlijks door alle kwekers samen in een goed jaar zo’n 30 miljoen stuks oesters gekweekt. In Frankrijk zijn dat er in goede jaren zo’n 1,5 miljoen en in Japan ruim 157.000 ton.. hoeveel dat er zijn is niet meer te tellen.….

De Zeeuwse creuse een ideale oester is om te kweken? Ze planten zich namelijk al voort als ze één jaar oud zijn en groeien heel hard. De creuse weegt al na twee jaar zo’n 100 gram (zonder schelp), en is dan geschikt voor consumptie. Bij de platte oester duurt dit veel langer: een platte oester weegt pas na vier jaar zo’n 75 gram.

Oesters heel duurzaam gekweekt worden? Oesterkwekers voegen niets toe aan hun product. Een oester wordt zo uit het water gehaald en belandt helemaal puur op het bord. Oesters gebruiken plankton als voedingsbron en zorgen zo voor mooi helder water, het zonlicht doet de rest!

De oesterkwekers nooit bij de pakken neerzitten en altijd blijven innoveren? Nu ze te kampen hebben met de oesterboorder, een schelpdiertje dat een gaatje in jonge oesters boort en ze leegzuigt waardoor ze doodgaan, bedenken ze nieuwe creatieve oplossingen. Zoals de kweek van oester op tafels en in mandjes.

OESTERSEIZOEN 2018 GEOPEND

 

Oesterseizoen officieel geopend in Yerseke

Ieder jaar is het in september feest in Yerseke. Dan wordt het oesterseizoen officieel geopend. Dit jaar was dat op 20 september: Oesterkwekers, handelaren, pers en andere genodigden gingen aan boord van het gastenschip de Yerseke 100 om op de Oosterschelde van dichtbij te kunnen te zien hoe een oestersleep in zijn werk gaat. Schipper Maurice Boone van de YE155 viste de eerste oesters op en overhandigde deze aan José van Egmond, burgemeester gemeente Reimerswaal, Jacqueline van Burg, wethouder gemeente Schouwen-Duiveland en Kees van Beveren en Jaap de Rooij,  voorzitter  en secretaris van de Nederlandse Oestervereniging.

Veiling oestermandje

Een jaarlijks terugkerend moment is ook de veiling van het eerste oestermandje voor het goede doel. Deze keer bestemd voor de ontvangstruimtes van het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda. De veiling bracht € 11.200 op.

 

DE SEPTEMBER NIEUWSBRIEF IS ER

 

EEN MOOIE NAZOMER
Heeft u ook zo genoten van de zomer? Wij wel. En nu heerlijk nazomeren. Om het zomergevoel nog een beetje vast te houden in deze nazomer editie nieuws en verhalen over de (h)eerlijke producten van het Zeeuwse land en uit Zee. U leest over Zeeuwse appelen en peren, een garnalenvisser uit Yerseke komt aan het woord, het verhaal van zilte zeegroentes vers uit de Westerschelde en twee lekkere recepten met Zeeuws fruit en echte Zeeuwse Mosselen. Voor het eerst is er ook een blog: Lieneke Schuitemaker van seafoodstories.nl vertelt waarom Zeeland in haar optiek ‘the place to be’ is.  Graag stellen wij ook de nieuw gecertificeerde producten voor. Stuk voor stuk producten waar Zeeland trots op kan zijn: Thoolse geitenkaas, Zeeuws hert, lekkere streekbieren van twee brouwerijen uit Zeeuws-Vlaanderen, Schouwse rode bieten en Zeeuwse mosselen. Veel leesplezier weer deze maand

Klik Hier voor de nieuwsbrief

Zin gekregen om iedere maand over  (h)eerlijke Zeeuwse producten, gepassioneerde ondernemers en leuks nieuws te lezen en lekkere recepten te ontvangen? Aanmelden kan heel makkelijk op de homepage . De volgende brief komt dan automatisch in uw mailbox.

 

 

 

 

NIEUWE CERTIFICATEN

Wij feliciteren weer een aantal ondernemers met de erkenning als Zeker Zeeuws® Streekproduct voor hun producten! Zeker Zeeuws is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.

Gecertificeerd zijn: Brouwerslokaal uit Groede met speciaal bieren; Maatschap Den Boer uit Kerkwerve met rode bieten; IJsboerderij De Koehoorn uit Meliskerke met boerderij-ijs en ijstaarten; Mosselkweekbedrijf W.Okkerse uit Bruinisse voor Zeeuwse Bodemcultuurmosselen; Geitenkaasboerderij De Klaverrand uit Poortvliet met Thoolse Geitenkaas en geitenmelkproducten; Noordhoek VOF uit Wolphaartsdijk met Zeeuws Hert en Bierbrouwerij Vermeersen uit Hulst met speciaal bieren.

ZZ-147 Brouwerslokaal uit Groede mag voortaan het keurmerk Zeker Zeeuws voeren op hun streek bieren. De brouwerij uit Groede in West Zeeuws Vlaanderen brouwt bieren met lokale mouten van The Swaen uit Kloosterzande. De brouwerij bezit ook een hopveld voor de teelt van de waar een deel van de hop vandaan komt. De naam BrouwersLOKAAL zegt het al: zij werken graag samen met lokale bedrijven en zullen altijd eerst kijken of de grondstoffen lokaal te verkrijgen zijn. Zo wordt in de Seawise een verveine extract gebruikt uit Groede en zeekraal van een lokale producent.

ZZ- 148 Maatschap Den Boer “Boerderij Nieuw Leven” uit Kerkwerve op Schouwen-Duiveland is gecertificeerd voor de biologische rode bieten (Kroten). De bieten worden biologisch geteeld , de combinatie van zon, zeeklei en het klimaat komen vooral de zoetheid van de bieten ten goede, waarbij de zoetheid van het product zelfs groter is dan de bieten welke in Frankrijk geteeld worden. De teelt is SKAL gecertificeerd en zeer duurzaam.

ZZ-149 IJsboerderij De Koehoorn uit Meliskerke heeft de erkenning als Zeeuws streekproduct verkregen voor haar boerderij-ijs en ijstaarten. Het vruchtenijs wordt gemaakt van verse vruchten. Deze vruchten worden zonder enige bewerking verwerkt en komen voor zover mogelijk van collega fruittelers in Zeeland. Aan al het ijs worden geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen toegevoegd. . De melk komt 100% van eigen koeien. De koeien lopen in de zomermaanden buiten.

ZZ -150 Mosselkweekbedrijf W.Okkerse BV uit Bruinisse is gecertificeerd voor de kweek van de Zeeuwse Bodemcultuurmosselen. De mosselen zijn MSC gecertificeerd en worden duurzaam op percelen in de Oosterschelde en het Nederlandse Wad gekweekt. De kweek en oogst vindt plaats met de BRU 68.

ZZ- 151 De biologische Thoolse geiten kazen en geitenmelkproducten van Peter en Mirjam van der Wekken van Geitenkaas boerderij De Klaverrand uit Tholen zijn ook erkend als Zeker Zeeuws® Streekproduct. Op de boerderij bij Poortvliet worden 60 geiten gemolken en ambachtelijke kazen en geitenmelkproducten gemakt. De dieren worden biologisch gehouden met veel oog voor dierenwelzijn en duurzame bedrijfsvoering.

ZZ-152 Noordhoek VOF uit Wolphaartsdijk op Noord-Beveland is gecertificeerd voor hun hertenvlees “Zeeuws Hert”. De edelherten van het Zeeuws Hert lopen in de zomermaanden op weilanden rondom de boerderij in Wolphaartsdijk en verblijven in de wintermaanden op stal. Rond de boerderij en de weilanden zijn Hagen, windsingels, solitaire bomen en fruitgaarden aangeplant. Op de boerderij worden naast herten, ook scharrelkippen (ook Zeker Zeeuws gecertificeerd) gehouden en tarwe geteeld. Het voer van de herten bestaat voornamelijk uit gras, kuil, tarwe, brok en voederbieten. Al deze grondstoffen komen van eigen grond en/of collega boeren uit Zeeland.

ZZ -153 De speciaal/streekbieren van Bierbrouwerij Vermeersen BV uit Hulst zijn ook onderscheiden met het keurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct. De bieren worden in Hulst ambachtelijk gebrouwen, de grondstoffen komen uit de buurt zoals de Mout van Mouterij De Swaen in Kloosterzande. Het gaat om specialbieren van een hoge gisting met hoofdzakelijk Zeeuwse ingrediënten. De brouwerij (uit 1821) is een van de oudste brouwerijen in Zeeland, werkt heel duurzaam en is betrokken bij initiatieven in de streek zoals Stichting Patrijs met nieuwe leefgebieden voor vogels als de Patrijs.

PRODUCT VAN DE MAAND

Zeeuwse Appels en Peren

September oogstmaand. Rond deze tijd is het druk in de vele boomgaarden in Zeeland. Er wordt volop geplukt en appels en peren vallen in de vele kisten van de fruittelers.  De zoete kant van Zeeland, lieflijk en een beetje verstild, dat is Zeeuws fruit van Zuid-Beveland, Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen en Tholen.

Zeeland is een echte fruitprovincie met 500 actieve fruittelers en 4000 hectare aan boomgaarden. Naast appels en peren worden in Zeeland ook pruimen, kersen, rood fruit, zwarte bessen en innovatieve kiwibessen verbouwd. Onze provincie is ook een van de oudste fruitteeltgebieden van Nederland. Al in de Middeleeuwen werd hier fruit geteeld. De fruitbomen doen het goed in de Zeeuwse klei met veel zonuren. In het voorjaar waan je je wel in het buitenland, zo uitbundig staan de fruitbomen in bloei. De peer heeft overigens terrein gewonnen van de appel: sinds 2005 worden in Zeeland steeds meer peren in plaats van appels geteeld. Met name de conference peer doet het uitzonderlijk goed op Zeeuwse bodem. Het Zeeuwse klimaat levert een grote goudgroene peer op, terwijl je in andere landen eerder kleine gele peren krijgt.

Bekende rassen als Elstar, Jonagold, Alkmene, Junami en Braeburn, maar ook een echt zomerappeltje als Zari en de Delcorf zijn de favorieten in Zeeuws appelland. Bij de peren zijn het chique namen die de fruittelers op hun borden schrijven: Conference, Doyenne du Comice, Clapps Favourite en Gieser Wildeman. Behalve in de fruitmand zijn de peren en appels ook in andere vorm ‘een appeltje voor de dorst’: de Zeeuwse sappen zijn bekend als echte dorstlessers, gezond en zonder toevoegingen heerlijk om weg te drinken. En sinds deze zomer is er ook Zeeuws Bruis: de Zeeuwse cider van appelen uit de boomgaard van De Plantage. Natuurlijk gecertificeerd als Zeker Zeeuws® Streekproduct.

De erkenning als echt Zeeuws Streekproduct dragen ook de Zeeuwse peren en appels van KG Fruit , Fruvo, De Catharinahoeve en De Plantage. Van deze bedrijven en van Zeeuwse Zon  zijn er ook heerlijke appel- en perensappen.

Met meer Zeeuws Fruit en alle Zeker Zeeuws fruittelers kennis maken? Kijk op www. zekerzeeuws.nl.  

De Zomernieuwsbrief is er!

Zomer in Zeeland, lekker genieten van producten uit de zee en van het land!

Het is zomer in Zeeland: strandweer, fietsweer, zeilweer, wandelweer. En natuurlijk ook hét seizoen om te genieten van de vele heerlijke producten van het land en uit zee.  In de  zomernieuwsbrief van Zeker Zeeuws  staan veel agendatips voor gezellige uitjes, het laatste nieuws over Zeker Zeeuws gecertificeerde producten en onze facebookwinacties. Voor de liefhebbers van het Zeeuwse zomerfruit hebben we een lekker recept voor een fruittorentje klaargezet. En er zijn twee mooie video’s over het oogsten van de echte Zeeuwse mosselen.  Veel leesplezier en een heerlijke maand toegewenst met al dat moois in en uit Zeeland.

 

Klik hier voor de zomernieuwsbrief

 

Nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief? Aanmelden kan met formulier op de homepage en u ontvangt de volgende nieuwsbrief dan automatisch in uw mailbox.

 

Keurmerk voor Zeeuwse zeegroenten

De lamsoren en zeekraal van VPG Zeegroenten uit Krabbendijke zijn erkend als Zeker Zeeuws Streekproduct met het certificaatnummer ZZ-146. De zeegroenten komen van de zandplaten in de Westerschelde en worden daar dagelijks gesneden. Lamsoor is een plant uit de standkruidfamilie, ook wel zeeaster genoemd. Lamsoren groeien in zout water op zandplaten. Als het water over de zandplaten komt neemt de plant het zoute water in zich op waardoor het de zilte smaak krijgt. Lamsoren worden met een puntmes gesneden. Zeekraal is een plant uit de amarantenfamilie. Het lijkt wat op een soort mini cactus maar dan zonder scherpe stekels. Zeekraal groeit tussen de lamsoren op de zandplaten. Zeekraal wordt met een bakzeis gesneden. Lamsoren en zeekraal zitten boordevol gezonde voedingstoffen en zijn verkrijgbaar vanaf het voorjaar tot oktober.

 

Nieuwe certificaten uitgereikt aan Zeeuwse ondernemers

Het was gisteren weer een mooie dag voor het Zeeuwse streekproduct in Middelburg op het Abdijplein: Gedeputeerde Jo Annes de Bat en voorzitter Robert Zonnevylle van de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct overhandigden nieuwe certificaten uit aan Familie De Wilde van  Biologische Angusfokkerij Poelzicht en Gert Jan Hiel van Zeeuwse Zon Appelsap .

De bedrijven zijn gecertificeerd voor hun producten:  rundvlees en rundvlees producten van het Angusrund en appel en perensap van 100% Zeeuwse appels

Van harte gefeliciteerd en veel succes met jullie bedrijven!

Zeker Zeeuws Streekproduct certificaat voor Zeeuwse Zon

 

Zeeuwse Zon uit Hulst heeft de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct voor de appel- en perensappen. met het certificaat nr ZZ-145.  Zeeuwse Zon van eigenaar GertJan Hiel uit Hulst verwerkt en verkoopt Zeeuwse Appelsap en Zeeuwse Zon Perensap gemaakt van 100 % Zeeuwse hardfruit. (peren en appels). Het hardfruit is afkomstig van Zeeuwse telers o.a. Fruvo Bv in Krabbendijke, Fruitteeltbedrijf C. van Liere te Kapelle en Fruitteeltbedrijf M. Steijn te ’s-Gravenpolder. De appelen en peren worden onder minimaal Global -Gap geteeld .

 

Start Zeeuwse Hangcultuurmosselseizoen 2018

Met de eerste oogst is op woensdag 23 mei in Zeeland het Nederlandse Hangcultuurmosselseizoen 2018 gestart. Bart van Olphen van Fish Tales haalde samen met de Zeeuwse kwekers Jacco Schot, Julien Barbé en Jan Bout de mosselen naar boven.

De duurzaam gekweekte hangcultuurmosselen komen van percelen in de Oosterschelde (bij de stormvloedkering) en  uit de Grevelingen (bij Bruinisse). Hangcultuurmosselen worden sinds 1990 in Zeeland gekweekt. 

Alle hangcultuurmosselen zijn MSC en Zeker Zeeuws® gecertificeerd.

Er zijn negen kwekers die samen de gehele aanvoer van Nederlandse hangcultuurmosselen verzorgen.

Met het binnenhalen en proeven van de eerste oogst werd ook de promotiecampagne gestart. Het is voor de eerste keer dat de hangcultuurkwekers, waarvan het overgrote deel  verenigd is in de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers, een eigen campagne voor de afzet en promotie van hun product voeren. Alle kwekers leveren hun mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct waarmee de herkomst gegarandeerd is.

 

Keurmerk toegekend aan Biologische Aberdeen Angus runderen

 

Biologische Angusfokkerij Poelzicht in s’ -Heer Abtskerke in Zeeland heeft voor het rundvlees en de rundvleesproducten van hun runderen de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct.  De biologische rundveehouderij voor de opfok en afmesten van Aberdeen Angus runderen van René en Christine de Wilde ontving het keurmerk met certificaatummer ZZ 144.   De koeien en kalveren grazen vanaf mei in weiden van Natuurmonumenten in het Heggengebied bij Nisse en achter de boerderij in ‘s-Heer Abtskerke. Begin november komen ze weer terug op het bedrijf. Daar verblijven ze in ruime potstallen. Het voer dat ze ’s winters eten is uiteraard ook biologisch. De koeien eten enkel hooi uit natuurweiden, natuurlijk zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voor de stieren wordt dit aangevuld met weinig krachtvoer uit de biologische landbouw.

René en Christine de Wilde zijn begin 2012 overgestapt op het Aberdeen Angus ras. Een ras wat (nog) vrij weinig voorkomt in Nederland. In Zeeland is “Poelzicht de eerste fokkerij van dit vleesras.

Wij feliciteren Biologische Angusfokkerij Poelzicht met de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct.

Ambachtelijke Slagerij Limousinhoeve gecertificeerd

 

Ambachtelijke Slagerij Limousinhoeve uit Hoek in Zeeuws-Vlaanderen is gecertificeerd voor het Limousin rundvlees en de rundvleesproducten uit eigen slagerij. Al het rundvlees en dus ook de rundsvleeswaren uit de eigen worstmakerij van De Limousinhoeve zijn afkomstig van dieren van de eigen boerderij aan de Hasjestraat in Hoek, deze is al generaties lang in het bezit van de familie. Alle dieren zijn ingeschreven in het Limousin stamboek. In zomer lopen de dieren heerlijk buiten in de weilanden en in de winter lopen ze in losloopstallen. De moederdieren en het slachtvee zijn allemaal op de boerderij geboren en opgegroeid.

Wij feliciteren Peter en Nelly Mol met hun certificaat SPN-ZZ 143 en de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct!

 

 

Het Zeeuwse kreeftenseizoen is van start!

De eerste Oosterscheldekreeft gevist door kreeftenvissers Gerrie van den Hoek en Marcel Van de Kreeke werd overhandigd aan Claudia en Jannis Brevet van Inter Scaldes en later voor het goede doel War Child geveild door Edwin Vinke op de veiling in Colijnsplaat. Dennis Simonis van Simonis Vis deed het laatste en winnende bod van 22,500 euro.

Uitreiking nieuwe certificaten

Tijdens de eerste dag van de horecabeurs 2018 werden er op het Zeker Zeeuws Proef & Beleef Plein weer nieuwe Zeker Zeeuws certificaten uitgereikt. Onderstaand kort opgesomd welke bedrijven een certificaat in ontvangst mochten nemen:

De horecabeurs op 5 & 6 maart

Maak kennis met Zeker Zeeuws en gecertificeerde ondernemers tijdens de horecabeurs op 5 & 6 maart 2018 @ Zeelandhallen in Goes! Entreetickets kosteloos bestellen: https://goo.gl/oiBQae.

Proef de producten en maak ook direct kennis met de Zeker Zeeuws ondernemers : Neeltje Jans Mosselen, Slot Oostende, Zilt-E, De Toffe Peer, Kaasboerderij Schellach, Slagerij Verburg, Landwinkel De Plantage, OYEster44, Murko Seafood, FishXL, Hoeve Rapenburg, Spelt Bakkers, Schouwse Palingroker, Seafarm en Renart Boulon.

Certificaten Azijn Atelier ‘T Zeeuwsche Duyn ingetrokken

Azijn Atelier ‘T Zeeuwsche Duyn  heeft recent aangegeven hun certificering te willen beëindigen. Conform de Algemene voorwaarden zijn de certificaten nav dit verzoek met ingang van 28 februari ingetrokken. De certificaatnummers zijn uniek en worden niet meer uitgegeven. Het is het Azijn Atelier ’t Zeeuwsche Dyn  niet langer toegestaan het keurmerk op producten of andere communicatie -uitingen te gebruiken en te vermelden.

Weer nieuwe certificaten toegekend voor producten uit zee en van het land

In de stijlvolle Torenzaal van https://www.slotoostende.nl/Slot Oostende in Goes zijn dinsdag 6 februari 2018 weer nieuwe certificaten uitgereikt door bestuursvoorzitter mr. Robert Zonnevylle en voorzitter provinciale accreditatiecommissie Jo-Annes De Bat.

Zeeland is er trots op. Vanaf de eerste uitreiking in 2014 zijn in intussen 134 certificaten uitgereikt en producten en diensten gekwalificeerd als Zeker Zeeuws®.  Alle gecertificeerde producten worden in Zeeland be- en verwerkt , duurzaam en met respect voor dierenwelzijn maatschappelijk verantwoord geproduceerd.

Christiaan van der Plasse van Shellinvest BV  en de vier kweekbedrijven Verspoor BV, J. Vette BV, De Drie Gebroeders De Waal BV en Ph Sinke Mosselkweek BV  allen uit Yerseke,  ontving het certificaat voor de kweek  van Zeeuwse bodemcultuurmosselen.

Willem Stoutjesdijk van Maatschap Stoutjesdijk is houder van Zeeuwse Scharrelvarkens in Nieuwerkerk. Het bedrijf houdt vanaf 2015 op diervriendelijke wijze varkens.

Boris Noordhoek van  Noordhoek Broilers BV  in Wolphaartsdijk voor de Zeeuwse scharrelkippen

David Ottjes van Hoeve Buren uit Lamswaarde voor Zeeuws-Vlaamse Duroc varkens. 

Jaap Muller van Fa J. Muller &Zn voor de kweek van Zeeuwse hangcultuurmosselen in de Grevelingen.

en  Jens meesterbrouwer  van Slot Oostende/Emelisse  voor de Zeeuwse Bieren.

Nieuwe certificaten toegekend aan Zeeuwse ondernemers

In het laatste kwartaal van 2017 zijn nieuwe certificaten toegekend aan vijf Zeeuwse ondernemers voor hun producten. Zeeuws Varkensvlees, hangcultuurmosselen, kippenvlees en streekbier werden onderscheiden met het Zeker Zeeuws keurmerk.

Slot Oostende/Bierbrouwerij Emelisse uit Goes mogen voortaan hun streekbieren met het keurmerk voorzien. Mosselkweker Fa Jaap Muller &Zn uit Bruinisse heeft het certificaat ontvangen voor de kweek van de hangcultuurmosselen. Noordhoek Broilers uit Wolphaartsdijk is gecertificeerd voor de Zeeuwse Boerenkip. Hoeve Buren uit Lamswaarde kreeg de certificering toegekend voor het ZeeuwsVlaams Duroc Varken en varkenshouder Maatschap Stoutjesdijk uit Nieuwerkerk voor het Zeeuwse scharrelvarken. De kiwibes van Fruitteler KG Fruit uit Kapelle is vanaf december gecertificeerd.

SONY DSC

 

 

 

 

Drie certificaten ingetrokken

Een aantal ondernemers heeft recent aangegeven hun certificering te willen beëindigen. Conform de Algemene voorwaarden zijn de certificaten nav deze verzoeken met ingang van 1 november ingetrokken. De certificaatnummers zijn uniek en worden niet meer uitgegeven. Het is de bedrijven niet langer toegestaan het keurmerk op producten of andere communicatie -uitingen te gebruiken en te vermelden.

Het betreft ’t Hof Welgelegen, Escential Healthcare Products   Keurslager Tom De Boeije

Nieuwe Huisstijl voor Sturm Zeeuwse Eieren

Kippenboerderij Sturm gaat voortaan verder onder een nieuwe naam:

De afgelopen jaren heeft Sturm Zeeuwse Eieren zich steeds meer toegelegd op de verkoop van hun e eigen eieren zo kort mogelijk bij huis, in de eigen regio. Ook zijn zij  gecertificeerd voor het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ , wat garant staat voor een echt Zeeuws streekproduct.

Eigen kippen, Zeeuwse eieren, afzet in de regio en het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ maken Sturm Zeeuwse Eieren tot een unicum in Zeeland. Om dit meer te benadrukken, heeft het bedrijf besloten dit in hun bedrijfsnaam en huisstijl terug te laten komen.

 

 

Mosselkweker Fa. Gebr. A.J. Schot TH 4 gecertificeerd

De Zeker Zeeuws vloot is weer uitgebreide met de certificering van mosselkweker Fa. Gebr. A.J. Schot (TH 4). Het bedrijf kweekt bodemcultuurmosselen in de Oosterschelde en het Nederlandse Wad en voert nu ook de Zeker Zeeuws vlag in de mast.

Zeeuwse Mosselkwekers Otte en Dhooge uit Bruinisse en Yerseke gecertificeerd

Mosselkwekers  Otte uit Bruinisse en Dhooge uit Yerseke zijn gecertificeerd voor de Zeeuwse bodemcultuurmosselen.

Met Otte (Bru 14) en Dhooge (Y30)  is het aantal gecertificeerde kwekers weer gegroeid:  37 kwekers  voeren het beeldmerk Zeker Zeeuws voor hun bodemcultuurmosselen.

 

Platte Oesters Koninklijke Prins&Dingemanse gecertificeerd

De provinciale accreditatiecommissie heeft aan Koninklijke Prins&Dingemanse BV uit Yerseke het Zeker Zeeuws certificaat SPN-ZZ 124 toegekend voor de Zeeuwse Platte Oesters.

Uitreiking Zeker Zeeuws certificaten

Gedeputeerde Jo-Annes De Bat reikte donderdag 24 augustus Zeker Zeeuws certificaten uit aan verschillende ondernemers.

Seaweed Harvest Holland Zeewier en zeewierproducten 

T Zeeuwsch Duyn Delicatessen Chutneys &jams, Wijnen&VinCotto, Siropen&Limonade

De Zeeuwse Chef Catering en menu’s

Zeeuws Goud Steenfruit en zacht Fruit

Hoogelandse Boerenzuivel Zuivelproducten

Oesterkweek A. Cornelisse BV Kweek Hangcultuurmosselen

Visserij Bout Zeeuwse Kreeft

Boonman’s Wijnmakerij Zwarte bessen en bessenproducten

Piet van Oost BV  Verkoop Zeeuwse Kreeft

Prins&Dingemanse Verkoop van Zeeuwse hangcultuurmosselen

C.P. van IJsseldijk BV en Slaak BV Kweek Bodemcultuurmosselen

 

Nieuwsbrief Proef & Beleef met Zeker Zeeuws Streekproducten

De juli nieuwsbrief van Proef&Beleef Zeeland /Zeker Zeeuws is uit. De zon straalt uitbundig, het graan heeft al een gouden gloed, de kersenoogst is begonnen, het mosselseizoen gestart en de eerste badgasten zijn gearriveerd: Ja hoor, de zomer  is in volle gang. Lekker buiten eten, barbecueën, picknicken en met een glaasje Zeeuwse wijn op terras genieten. We hebben een aantal adressen met leuke terrassen in heel Zeeland voor jullie geselecteerd. Bij de barbecue of de mosselen past een koude gazpacho met Zeeuwse twist. Een lekker recept en snel klaar te maken.  We zijn trots op weer een aantal nieuw gecertificeerde bedrijven en op de producten die het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk mogen dragen. Zomer in Zeeland dan is het tijd voor kersen. De echte Zeeuwse zijn nou eenmaal de lekkerste, daarom delen we verschillende adressen van telers waar je ze kunt kopen. En we hebben ook een recept voor Zeeuwse kersenlimonade voor de zoete liefhebbers.  Wil je er een dagje op uit? De Zusjes van Groôs op Zeêland waren deze keer op stap in Saefthinge. Ontdekken, proeven en beleven van Zeeland.  Iedere week is er wel een culinair evenement, een activiteit, streekmarkt of mooie expositie in Zeeland.

Meer lezen? Klik hier

 

 

 

Zeker Zeeuws Mosselen in trek

Woensdag 28 juni 2017 werd het mosselseizoen geopend. Na de Zeker Zeeuws hangcultuurmosselen brengen de  Zeeuwse mosselkwekers nu ook hun bodemcultuurmosselen aan de wal. Voor het eerst worden de mosselen nu ook op de veiling in Yerseke zichtbaar als ZEKER ZEEUWS aangeboden. Zo kunnen de afnemers zien welke mosselen echt uit Zeeland komen.  Het aantal kwekers dat gecertificeerd is  in het afgelopen jaar verdubbeld. Er is ook steeds meer vraag nar authentieke, ambachtelijke producten van dichtbij in Nederland en België.  Voor de Zeeuwse kwekers  een goede ontwikkeling. Zij kunnen zich door het keurmerk onderscheiden  en hopen op een betere prijs voor hun schelpdieren.

Het nieuws omtrent de Zeker Zeeuws mosselen trok veel aandacht en werd zelfs een item op de nationale tv NOS.  Omroep Zeeland schetste de ontwikkelingen in een special de dag naar de opening.

 

Zeeuws-Goud gecertificeerd voor klein en steenfruit

Het Bevelandse fruitteeltbedrijf  Zeeuws-Goud uit Waarde is gecertificeerd voor de teelt, verwerking en verkoop van klein fruit en steenfruit.  Zeeuws-Goud teelt aardbeien, frambozen, rode en witte bessen en bramen. Ook worden kersen en pruimen geteeld.

Met de certificering van Zeeuws-Goud in Waarde is het aantal van fruittelers van zacht kleinfruit en steenfruit dat is onderscheiden met het keurmerk, weer uitgebreid.  Aardbeien, rode bessen en vooral ook kersen worden al lange tijd in Zeeland geteeld.  Meestal gebeurt dit in combinatie met de teelt van hard fruit zoals peren en appels. Het merendeel van de producten wordt rechtstreeks aan consumenten via boerderijwinkels, stalletjes langs de weg of aan huis verkocht.  In de zomermaanden kleurt de provincie dan ook mooi rood !

 

 

T Zeeuwsch Duyn Delicatessen ontvangt nieuw certificaat

“t Zeeuwsch Duyn Delicatessen uit Middelburg is nu ook gecertificeerd voor  vincotto & wijnen, siroop &limonade en jam & chutneys. “t Zeeuwsch Duyn Delicatessen had al een certificaat voor haar mosterd en delicatessen op basis van appelen. Het atelier bereidt nu ook op ambachtelijke wijze vincotto’s , azijnen en de wijnen.  Azijn van Appelgisting, Wijn van Wijngisting (samenwerking  met Zeeuwse Wijnhoeve De Kleine Schorre en Bier van Biergisting ( in samenwerking met de Stadsbrouwerij Middelburg).

De azijn wordt weer verwerkt tot pure azijn met een ambachtelijke toots! Verder worden  fruit, specerijen, groentes en wildpluk tot de meest mooie en bijzonder smakelijke azijn, balsamico en VinCotto verwerkt.

 

 

 

 

Nieuw certificaat voor kweek van bodemcultuurmosselen

De mosselkweekbedrijven C.P. Van IJsseldijk BV en Slaak BV uit Yerseke zijn vorige week gecertificeerd voor de kweek van hun bodemcultuurmosselen. Van IJsseldijk BV en Slaak BV beschikken over kweekpercelen in de Oosterschelde en Waddenzee NL.  De kweek vindt plaats met het schip YE-82.

Intussen zijn 38 kweekbedrijven van bodem en hangcultuurmosselen gecertificeerd. De bedrijven zijn gevestigd in Bruinisse, Zierikzee en Yerseke.

Zeeuwse Zuivelproducten gecertificeerd

De boerenzuivelproducten van Hoogelandse Boerenzuivel , melkveehouderijbedrijf van de familie Van Eenennaam uit Grijpskerke zijn afgelopen week Zeker Zeeuws gecertificeerd. Volle en magere standyoghurt, vla, karnemelk, hangop, slagroom, boerenroomboter en vruchtenyoghurt mogen het beeldmerk Zeker Zeeuws Streekproduct voeren. De producten zijn verkrijgbaar in verschillende boerderijwinkels, supermarkten en in hun eigen boerderijwinkel.

Zeker Zeeuws Beeldmerk Franstalig

Tijdens de Opening van het hangcultuurmosselseizoen op dinsdag 23 mei werd door de Stichting zeker Zeeuws Streekproduct het nieuwe Franstalige Beeldmerk van het Zeeuwse Streekkeurmerk gepresenteerd. Omdat steeds meer gecertificeerde producten hun weg in de schappen en vitrines van de Zuiderburen vinden waar een tweetalige informatie op de verpakking verplicht geldt,  is er voor gekozen het herkenbare beeldmerk zelf niet aan te passen maar wel het woord STREEKPRODUCT te vervangen door de Franse tekst:

Produit typique de la province maritime de Zélande

Hiermee wordt duidelijk dat het om een gegarandeerd product uit Zeeland gaat en wordt ook de relatie met de herkomst uit de  Zeeuwse Wateren gelegd. Alle gecertificeerde bedrijven die hun producten naar België exporteren kunnen vanaf nu het beeldmerk voeren.  Het is zoals het Nederlandse beeldmerk in twee kleuren beschikbaar.

Daarnaast is voor de supermarkten en groothandel een flyer beschikbaar met uitgebreide informatie over Zeker Zeeuws in het Frans.

Opening Hangcultuurmosselseizoen

Verzekerd van een prachtige Zeeuws zonnetje is dinsdag 23 mei het hangcultuurmosselseizoen 2017  van start gegaan. Met de mosselkotter  ZZ4 van de Familie Schot voeren de hangcultuurmosselkwekers en een persdelegatie uit België en Nederland bij Neeltje Jans het water van de Oosterschelde op om de eerste oogst binnen te halen. Mosselkweker Jacco Schot van Neeltje Jans Mosselen vertelde over het hangcultuursysteem. Dit is een relatief nieuwe manier van kweken en oogsten sinds eind jaren 80. De mosselen groeien aan touwen  die hoog in het water hangen, waar meer voedsel is, en daardoor zijn ze sneller consumptierijp en kunnen dan ook vroeg geoogst worden.  Bij de oogst worden ze van de touwen gestript.

Alle Zeeuwse Hangcultuurkwekers zijn gecertificeerd en voeren het Zeker Zeeuws label op de verpakking.

 

 

Nieuw gecertificeerd

NIEUWE CERTIFICATEN
Afgelopen week zijn weer nieuwe certificaten Zeker Zeeuws Streekproduct toegekend aan ondernemers met producten van het land en uit zee.

De Zeeuwse Mossel uit Bruinisse heeft de erkenning gekregen voor de kweek, bewerking en verkoop van Zeeuwse creuse en platte oesters. Er is ook een certificaat voor de kweek, verwerking en verkoop van  Zeeuwse bodemcultuurmosselen verleend. De Zeeuwse Mossel is vanaf deze maand ook gecertificeerd voor de mesheftenvisserij.

De mosselkweekbedrijven De Rooij Mosselkweek BV en Joh. Zoeteweij & Zn uit Yerseke hebben een certificaat ontvangen voor de kweek van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen.

Vette& Verhaart (Qualimer) uit Yerseke is gecertificeerd voor het verpakken en de verkoop van  Zeeuwse gecertificeerde hangcultuurmosselen.

Pluimveebedrijf J.C. Mol uit Nisse is gecertificeerd voor de scharreleieren.

 

Veiling 1ste Zeeuwse Kreeft voor het goede doel

In Colijnsplaat werd donderdagmiddag  30 maart de 1ste Zeeuwse Kreeft geveild voor een goed doel: De Dirk Kuyt Foundation.  Adri Bruinooge van Adri&Zoon was de meest biedende en haalde zo niet alleen de kreeft (2kilo) maar ook een gesigneerd Feyenoord shirt van Dirk Kuyt binnen.

FOTO Vismagazine.nl

Zoals ieder jaar wordt de eerste kreeft op de kreeftenveiling in de Colijnsplaatse vismijn  geveild voor een goed doel. Dit jaar werd er een recordbedrag van 41.000 euro voor de Dirk Kuyt Foundation door de bieders samengebracht. Een gelegenheidsveilingmester  (deze keer Sjaak Troost) en Johan van Nieuwenhuijzen  van de UFA  (United Fish Auctions) kregen de aanwezige handelaren en ondernemers zo ver dat zij ruim boven het bof van vorig jaar uitkwamen.

Na het officiële gedeelte werd den echte zaken gedaan en de kreeften geveild die deze dag door de vissers naar de vismijn in Colijnsplaat waren gebracht.

Opening Kreeftenseizoen

Het 1ste Zeker Zeeuws seizoensproduct  is donderdag 30 maart door Commissaris van de Koning Han Polman op de Oosterschelde gepresenteerd:  De Zeeuwse Kreeft  (Oosterschelde Kreeft) werd door Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek samen met Marcel van de Kreeke en Jacco Kloet aan bord gebracht.

Alle kreeftenvissers zijn gecertificeerd Zeker Zeeuws.  Het kreeftenseizoen loopt van 30 maart tot 15 juli.

Zeker Zeeuws heeft nieuwe huisstijl

De nieuwe huisstijl van Zeker Zeeuws Streekproduct is vanaf maart ook zichtbaar in de promotiemiddelen van Zeker Zeeuws. De nieuwe banners met mooie beelden van producten uit zee en van het land zijn het begin van de nieuwe stijl promotiemiddelen.

Ander promotiemateriaal volgt. De witte vlaggen met het zwarte beeldmerk blijven uiteraard beschikbaar.

Zeker Zeeuws Groeit

De belangstelling voor het Zeker Zeeuws certificaat blijft groeien. Tijdens een netwerkbijeenkomst van ZEker Zeeuws ondernemers werden door het bestuur van de Stichting Zeker Zeeuws weer nieuwe certificaathouders welkom geheten.  De producten die met het keurmerk worden onderscheiden moeten aan strenge criteria voldoen. Het keurmerk geeft consumenten de garantie dat het product 100 % Zeeuws is en met respect voor dier en milieu duurzaam is geproduceerd.

 

Nieuwe keurmerkhouders ontvangen hun certificaat

Er zijn weer nieuwe certificaten uitgereikt voor het Zeker Zeeuws Streekproduct. Producten van het land en uit zee met Zeeuwse keurmerk garanderen de herkomst en duurzame teelt, vangst en productie. Allemaal 100% Zeker Zeeuws.

De ondernemers ontvingen hun certificaat tijdens de netwerkbijeenkomst van Zeker Zeeuws ondernemers in Colijnsplaat . De certificaten werden o.a. uitgereikt voor de Zeeuwse scharreleieren , Zeeuwse Kersen, Mosselen, Zeeuwse boerenkippenvlees, Zeeuwse tafeloesters en Zeeuwse Kreeft.

 

2016 Scheermessen in beeld: Trendevent zorgt voor nieuwe afzet

2016 Spectaculaire groei van Zeker Zeeuws! Weer meer producten gecertificeerd

2015 Zeker Zeeuws in de lift! Nieuwe certificaten

2015 Zeker Zeeuws Groeit! Opnieuw certificaten uitgereikt

23-04-2015 ZEELAND:ZEKER ZEEUWS:MIDDELBURG Uitreiking Zeker Zeeuws Streekproducten Cerificicaat bij het Zeeuws Museum in Middelburg. Foto: WACON-images, Ronald den Dekker

2014 Eerste Zeker Zeeuws Certificaten Uitgereikt

Het Zeker Zeeuws® Streekkeurmerk

Het is zover! Zeeland heeft een eigen keurmerk voor erkende streekproducten:
Zeker Zeeuws Streekproduct
Komende week donderdag 27 maart 2014 worden de eerste certificaten Zeker Zeeuws Streekproduct voor producten van land en uit zee uitgereikt.