Jos Steketee De passie van een mosselkweker

Een gesprek met mosselkweker Jos Steketee over passie voor mosselen, een jongensdroom en ondernemerschap

Je komt uit een echte familie van mosselmannen? Kun je wat meer vertellen over welke rol de mosselen spelen in jouw leven? 
“Het vissersleven was altijd een droom van mij. Mijn opa viste hier en later mijn vader ook. We bestaan dit jaar al 56 jaar. Het vissersbloed zit bij mij heel diep. Ik geniet van het varen, het vissen en de afwisseling in het werk. Geen jaar geen dag is hetzelfde, volledig afhankelijk van de grillen van de natuur. Voormij is dit gewoon het mooiste beroep wat er is. Je bent erin geboren of je bent het niet. “

Op jullie website staat over de Mosselkwekerij: Het doel is informeren over het ambachtelijke werk en een kleinschalige online verkoop van Zeeuwse mosselen. Betrokkenheid bij de mosselkweek dat vind je belangrijk?
“Nu de derde generatie volop in het bedrijf meedraait willen we onze passie voor het oude ambacht direct met de consumenten delen. Mosselen kweken is een enorm veelzijdig beroep, men heeft doorgaans geen idee wat daar allemaal bij komt kijken. Daarom hebben wij De Mosselkwekerij opgericht.  Iedereen kan al onze activiteiten volgen via de website, Facebook of Instagram. Om de beleving compleet te maken bieden wij de mogelijkheid om op een gezonde manier te genieten van deze heerlijke Zeeuwse mosselen.”

Jullie mosselen zijn Zeker Zeeuws gecertificeerd maar jullie hebben als enige mosselkweker ook een Bio certificaat voor jullie mosselen? Waarom?
“In maart 2014 heeft onze Mosselkweek het SKAL-certificaat behaald. SKAL  zet zich als toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Zo houdt SKAL in opdracht van het Ministerie van EL&I toezicht op de biologische keten door middel van inspectie, certificatie en -waar nodig- sancties zoals intrekking van het certificaat. Met de afgifte van het keurmerk maakt SKAL de betrouwbaarheid van onze Zeeuwse mosselen zichtbaar voor afnemer en consument. Wij mogen ook geen mosselen importeren. Wij werken 100% biologisch. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, etc. Voor ons is het verkrijgen van het certificaat een bevestiging dat we goed bezig zijn en goed voor de natuur zorgen. En als mosselkweker ben je bijna volledig afhankelijk van de natuur. Wij kunnen er niet voor zorgen dat de mosselen groeien, dat kan alleen de natuur.”

Uhhh? Mosselen bij een landwinkel vol met agrarische producten?
“We verkopen onze mosselen “vers van de kweker” via de Mosselkwekerij online aan consumenten.  Zij bestellen en we leveren de mosselen dan met mosselgroenten en indien gewenst zelfs een fles wijn thuis. We wilden aan deze directe verkoop aan consumenten nog een extra accent geven maar dat wel in eigen regie doen.  Via de ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws waar wij lid van zijn, kwamen we in contact met de Landwinkel van de Familie Baecke.  Zij wilden een vers seizoenproduct naast de andere Zeker Zeeuws producten. Het is kleinschalig en we zijn nog maar net gestart, maar het loopt. En daar zijn we heel blij mee. Na een korte tijd van voorbereiding zijn we begonnen.  Heel simpel eigenlijk: We vissen de mosselen in de week en leveren ze dan heel vers zonder tussenkomst van anderen voor het weekend bij de Landwinkel af. Daar kan men ze dan ieder weekend heel vers kopen. “

Tenslotte: Jullie schip de YE 72 heeft een uitzonderlijke naam Sursum Corda. Wat betekent dit?

“Sursum Corda betekent ‘het hart gericht naar boven’. Een schip waar we de toekomst mee in kunnen!

 


PROEF DE ZEE Vanaf 20 juli zijn ‘zijn’ mosselen ieder weekend “vers van de kweker” te koop bij Landwinkel De Baeckermat in Westdorpe. Familie Baecke van De Baeckermat wilde naast de vele andere (inderdaad meestal agrarische) producten ook verse Zeker Zeeuws Mosselen aanbieden.  Het bleek een schot in de roos te zijn. Na de start met proeverij was op de tweede zaterdag al tegen eind van de ochtend de voorraad aan verse mosselen uitverkocht.
Vers van de kweker” is de slogan van De Mosselkwekerij, het bedrijf van Jos Steketee, mosselkweker uit Yerseke met de YE 72. Mosselkweken zit de Zeeuwse familie Steketee in het bloed. Al 3 generaties wordt het oude ambacht van vader op zoon doorgegeven.