In Yerseke bij garnalenvisser Jan van Stee

Garnalenvisser Jan van Stee uit Yerseke

Begin september ging het garnalenseizoen in Zeeland van start. Zeker Zeeuwse garnalenvisser Jan van Stee uit Yerseke maakte vorige week ook een trekje, maar voor hem zijn de garnalen nog te klein.

Jan van Stee is een uitzonderlijke visser: als één van de weinigen verkoopt hij zijn garnalen rechtstreeks en ongepeld aan de lokale consument. Daarom wacht hij nog een paar weken met de vangst: voor de zelf pellende consumenten moeten de garnalen bij voorkeur toch wat groter zijn

Jan van Stee vangt de garnalen met twee sleepnetten van 1.50 breed. “Ik doe ze eerst in de beun, een bewaarbak met gaten onder in de boot, om ze vers te houden. Daar laat ik ze minstens een dag in, tot ze zijn schoongespoeld. Daarna kook ik ze zelf, aan boord.”
Het zijn garnalen zonder conserveringsmiddelen, vertelt Jan van Stee, in tegenstelling tot veel andere Noordzeegarnalen, die eerst per vrachtwagen naar Marokko gaan om te worden gepeld. “Je proeft de echte smaak van het product. Ik kook ze op vrijdagochtend en dan komen de klanten, die weten dat inmiddels. Sommigen kopen een paar kilo, sommigen meer. Ze pellen ze zelf.” Hij merkt dat mensen bewuster worden van wat ze eten. “Ik krijg steeds meer klanten, er komen er ieder jaar meer bij.

“Ze willen een goed product, zonder toevoegingen. En dat zijn deze garnalen: helemaal puur.”

Het Zeeuwse garnalenseizoen loopt nog tot ongeveer eind januari.

 

Lieneke Schuitemaker van Seafoodstories  
is zelfstandig tekstschrijver, journalist, contentmanager en eindredacteur, gespecialiseerd in de vissector. Zij publiceert in onder meer de vakbladen Visaktua (België), Vismagazine, Visserijnieuws, de Engelstalige website Salmon Business (Noorwegen) en voor ons de Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws.

Tijdens mijn werkperiode bij Vismagazine verloor ik mijn hart aan de vissector. Een fascinerende bedrijfstak, vol gemotiveerde hardwerkende mensen met passie voor hun vak en hun producten. Prachtige producten, puur, soms wild, soms gekweekt, altijd lekker en meestal ook erg mooi. Een sector waarin ontzettend veel gebeurt op allerlei gebied en waar ook ontzettend veel over te schrijven en te vertellen valt.

Voor Zeker Zeeuws bezocht zij in september 2018 garnalenvisser Jan van Stee in Yerseke.