Vleeschhouwerij Verburg

Vijf vragen aan Cor en Corine Verburg 

 

WE VROEGEN WAT HET UNIEKE IS AAN DIT ZUIVER NOORD-BEVELANDS PRODUCT. VOOR COR IS HET HELDER, DE SAMENWERKING, DE KORTE KETEN EN NATUURLIJK DE HERKOMST:  

 “De schapen van Guus en Mariette grazen op de zeedijken langs de Oosterschelde of bij de inlagen. De schapen komen alleen in de stal bij Kats om te lammeren. Het hele jaar lopen ze dus buiten en door het zilte voedsel kun je dan ook spreken van presalé Noord Bevelam.
Als de lammeren vier maanden zijn komen ze naar ons. Vier kilometer verderop van de schapenfokkerij, over korte keten gesproken. Jaarlijks verwerken we zo’n 250 lammeren. We gaan regelmatig langs bij Guus en selecteren zelf de lammeren voor de slacht. Onze voorkeur gaat uit naar lammeren van drie à vier maanden oud. Die geven het beste vlees.

DIERENWELZIJN STAAT BIJ JULLIE HOOG IN HET VAANDEL. WAT ZIJN JULLIE EISEN?

We weten precies hoe en waar de dieren geleefd hebben, hoe ze verzorgd zijn en natuurlijk is het transport naar ons zo kort dat je terecht kunt stellen dat alles echt diervriendelijk is. Ook het slachten, we zijn een van de weinige zelf slachtende slagerijen in Zeeland en hebben de onderscheiding voor diervriendelijk slachten. Het is allemaal erg kleinschalig, niet massaal en met respect voor de dieren. Alle dieren, dus de runderen, lammeren, varkens en kippen waar we mee werken moeten een goed en gezond leven hebben gehad. Een leven als vroeger.

JULLIE HEBBEN ALS SLOGAN ‘HET GOEDE VAN VROEGER, HET BESTE VOOR NU’. WAT BEDOELEN JULLIE DAARMEE?

We behoren bij de kleine groep slagers in Nederland die zelf hun dieren slachten. Dit betekent dat we zelf kunnen kiezen welke kwaliteit vlees we onze klanten aanbieden. De limousinrunderen die wij inkopen komen van Boerderij Noordhoek uit Kortgene, het lamsvlees van Schapenfokkerij Oosterstein uit Kats. Het mooie hieraan is dat de keten van producent tot consument kort is en dat de dieren een goed leven hebben gehad. Een lever als vroeger in positieve zin.
Bij onze slachterij horen ook de eigen worstmakerij, zouterij en rokerij, waar wij op de traditionele manier onze vleesproducten bereiden. Wij maken onze vleesproducten volgens de moderne normen en in onze traiterie werken wij voornamelijk met verse en biologische ingrediëntenIn onze winkel vindt men een eigentijds assortiment met lekkernijen uit alle windstreken: het mooie van nu. We houden van onze slagerij.

 

Cor is alweer de vierde generatie slager in de familie Verburg. Zijn hart ligt bij het vlees en hij prijst zich gelukkig dat hij het ambacht van zijn vader heeft kunnen afkijken. Corine heeft een passie voor goed en lekker eten en dat is een aanwinst voor het bedrijf. Ze is altijd op zoek naar nieuwe recepten of ingrediënten en zorgt regelmatig voor verrassende producten. “We zijn lid van verschillende vakgroepen. Deze contacten met collega-slagers zijn stimulerend en zorgen voor inspiratie.”

UITERAARD ZIJN WE BENIEUWD WAAROM JULLIE KOZEN VOOR HET KEURMERK ZEKER ZEEUWS STREEKPRODUCT VOOR JULLIE LAMSVLEES EN LAMSVLEESPRODUCTEN.

“Omdat we voor dierenwelzijn, duurzaamheid en lokaal ondernemerschap staan en het keurmerk geeft juist daarvoor de waardering en erkenning. Het lamsvlees en onze samenwerking met de schapenfokkerij van Guus en Mariette benadrukt dit ook , een korte keten, diervriendelijk en natuurlijk heel lokaal hier op het eiland.”

WAT IS VOOR JULLIE EEN LEKKERE MAALTIJD? 

  “’Rust, eenvoud en kwaliteit’ is ons motto. Voor ons zijn dit de drie voorwaarden die nodig zijn om te genieten van een mooie maaltijd. Goed vlees staat voorop, maar de gerechten eromheen zijn minstens zo belangrijk.

 

Het is een korte weg van de dijken bij Kats naar de slagerij van Vleesschhouwer Cor Verburg  in Kortgene op Noord-Beveland. Op de dijken aan de Oosterschelde lopen de schapen en lammeren van Swifter Schapenfokkerij Oosterstein. De lammeren worden bij Verburg verwerkt.  Cor Verburg is een van de weinige slagers in Zeeland met een eigen slachterij. 

Het Noord-Bevelam is de specialiteit van de slagerij waar overigens ook Limousin vlees van runderen van het eiland te verkrijgen is. Sinds 2008 is Noord Bevelam als uniek streekproduct verkrijgbaar en in 2015 erkend als Zeeuws en Nederlands streekproduct.

                             ” Het Goede van vroeger , het beste voor nu ”